Region

Evropska unija nezadovoljna zbog kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2023

-

14:30

Evropska unija nezadovoljna zbog kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj
Evropska unija nezadovoljna zbog kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je izrazila žaljenje zbog stupanja na snagu izmena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se uvode krivične kazne za klevetu.

Kako je navedeno u saopštenju, koje je izdao portpraol EU Peter Stano, ove zakonske promene nameću nepotrebna i nesrazmerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu.

"Zakon ozbiljno utiče na okruženje civilnog društva i ograničava slobodu izražavanja i medija u Republici Srpskoj. To je za žaljenje i neosporan je  korak unazad u zaštiti osnovnih prava", naglašava se u saopštenju.

Za Evropsku uniju, ovaj zakon je u suprotnosti sa očekivanjima koja su pratila dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU i suprotan je interesima svih građana Bosne i Hercegovine, uključujući i one sa prebivalištem u Republici Srpskoj.

U saopštenju se naglašava da EU očekuje od svih nivoa vlasti da konstruktivno rade na rešavanju ključnih prioriteta iz "Mišljenja Evropske komisije", koji su neophodni da bi Komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Prema saopštenju, očekuje da BiH garantuje slobode izražavanja i medija i zaštitu novinara.

"EU je posvećena podršci medijima i civilnom društvu u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republika Srpska", zaključuje se u saopštenju.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je 18. avgusta Ukaz o proglašenju Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se kriminalizuje kleveta u tom entitetu Bosne i Hercegovine.
 

Komentari (0)

Evropa