Region

Mickoski: Nema garancije da EU neće tražiti nove promene Ustava

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2023

-

10:04

Mickoski: Nema garancije da EU neće tražiti nove promene Ustava
Hristijan Mickoski - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik makedonske opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je danas da nema garancija da će predstojeća promena Ustava Severne Makedonije biti i poslednja, a da sutra EU neće tražiti neke druge promene Ustava.

"Mnogo puta sam rekao da Makedonija i ostale zemlje Zapadnog Balkana nemaju isti tretman kao zemlje koje su ranije pristupile EU, na primer Slovačka, Češka, Mađarska, Kipar, Rumunija, Bugarska i druge. To je naročito vidljivo kada je reč o evropskim integracijama Severne Makedonije, koja, iako je promenila ime države, nije postala članica, čak nije ni započela pregovore", rekao je Mickoski za današnju "Politiku".

Dodao je da je to frustrirajuće, a, u isto vreme, i loš signal koji se šalje zemljama na listi kandidata za neka sledeća proširenja. On krivi makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova(MSP) što se nije izborilo da ne bude drugih uslovljavanja.

"Koja je garancija da će ova promena Ustava koji se traži od Makedonije biti poslednja, a da sutra neće tražiti promenu Ustava koja će redefinisati pitanja koja su identitetskog karaktera ili se neće tražiti novo unižavanje ili brisanje ASNOM kao temelja makedonske državnosti?", zapitao je predsednik VMRO-DPMNE.

Ističe da Severna Makedonija ne traži povlašćeni put za pregovore, već traži istu, fer šansu, a to su kopenhaški kriterijumi. 

"Ako je promena Ustava uslov za EU, onda bi Makedonija bila članica i šampion EU, jer je za ovih 30 godina imala ustavnih izmena koliko sve članice zajedno. Institucionalne garancje od strane EU su mali korak za njih, a veliko ohrabrenje da evropski put nije pokretan cilj, već nešto što je ostvarljivo. Mi ne tražimo tačan datum kada ćemo postati članica EU, već konkretne zadatke bazirane na reformi zdravstva, sudstva, socijalne politike, poljoprivrede, obrazovanje itd.", poručio je Mickoski.

Kako je rekao, Iz Bugarske već stižu nekI signali koji otvoreno negiraju Ilindanski ustanak i njegov karakter, na šta nije reagovalo makedonsko MSP, prećutavši izjave najviših bugarskih državnika da je Ilindanski ustanak bio bugarskog karaktera, što je ostavilo brojna pitanja i sumnje da Bugarska može da postavi i druge uslove, posebno u delu protokola.

"Vi možete da pravite reforme koje su sjajne, ali vas Bugarska može kočiti zbog istorijskih i retrogradnih narativa", naglasio je Mickoski.

Komentari (0)

Evropa