Region

Dodik: Rasvetlјavanje sudbine nestalih u proteklom ratu nacionalni interes Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2023

-

10:56

Dodik: Rasvetlјavanje sudbine nestalih u proteklom ratu nacionalni interes Republike Srpske
Dodik: Rasvetlјavanje sudbine nestalih u proteklom ratu nacionalni interes Republike Srpske - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je rasvetlјavanje sudbine nestalih u proteklom ratu nacionalni interes tog entiteta, i da se "zbog budućnosti srpskog naroda ne sme dozvoliti da zaborav ubije istinu o njegovom stradanju".

Dodik je naglasio da Republika Srpska traga za još 1.646 nestalih osoba, od kojih je 1.011 civila, među kojima je 312 žena i dece, kao i za još 623 nestala pripadnika Vojske Republike Srpske i 12 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Srna.

On je naveo da se svi vode kao nestali, "iako je činjenica da nisu nestali, već su ubijeni u proteklom ratu samo zato što su Srbi". Dodao je da se "često znaju i imena nekažnjenih ubica, kao i mesto i način egzekucije, ali ono što ostaje nepoznanica jeste mesto gde su skriveni zemni ostaci srpskih žrtava".

Dodik je naglasio da se u traganju za posmrtnim ostacima srpskih civila i vojnika Republika Srpska ne može računati na institucije BiH, kako je rekao, "sramni" Institut za nestala lica BiH, kao ni na "još sramnije pravosuđe BiH, jer sudbina srpskog naroda njih niti boli, niti zanima".

"Oni iz godine u godinu nastavlјaju sa ignorisanjem, ponižavanjem i diskriminacijom srpskih žrtava, a sve sa cilјem prekrajanja istorije, predstavlјanja Srba agresorima i skrivanja istine o broju naših žrtava. U prilog tome govori i podatak da je Institut za nestale BiH u toku cele jedne godine pronašao i identifikovao posmrtne ostatke samo jedne srpske žrtve", rekao je Dodik u izjavi za Srnu povodom obeležavanja Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je naglasio da 28 godina od okončanja rata mnogi očevi, majke, braća, sestre, deca ne znaju gde su posmrtni ostaci njihovih najbližih. Na Ozrenu, kod Manastira Svetog Nikole, danas će biti obeležen Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa