Region

Dodik: Učestvovaću u sudskom procesu zbog nepoštovanja odluka Šmita, ali ne prihvatam odluke

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2023

-

23:48

Dodik: Učestvovaću u sudskom procesu zbog nepoštovanja odluka Šmita, ali ne prihvatam odluke
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će učestvovati u sudskom procesu ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu protiv njega zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

"Mislim da su se grdno prevarili što se toga tiče. Nisam spreman da prihvatim njihove krajnje odluke. Ja ću učestvovati u tom procesu, njihova krajnja odluka će opredeliti naše ponašanje. Ja sam dobio ozbiljnu podršku našeg naroda na tom pitanju. Negde sam čak zadovoljan činjenicom da sam kriv zato što ne poštujem strance", poručio je Dodik.

"Ako govorimo o pravosuđu, vidljivo je da Sud i Tužilaštvo BiH ne postoje po Ustavu BiH i da je njihovo egzistiranje isključivo modalitet koji je uspostavio međunarodni faktor, odnosno visoki predstvanik", kazao je Dodik za banjalučku ATV.

On je dodao da to ne znači da treba da prestanu da budu osporavani i da će biti osporavani sve dok se ne desi neki dogovor na tu temu. 

Dodik je istakao da SNSD vodi odgovornu politiku, politiku koja podrazumeva da se dobije ono što je maksimalno moguće. 

"Kontekst u kojem mi sada delujemo je veoma složen. Na globalnom nivou postoji mnogo nervoznih igrača koji su uključeni u sistem BiH. Ukrajinska kriza je promenila pozicije različitih strana. Zapad, predvođen Amerikom, postao je veoma nervozan, ozbiljan novac daje na stranu Ukrajine u ratu i žele da pozavršavaju nešto što misle da treba", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, građani BiH žive u neregularnim okolnostima u kojima Savet bezbednosti nije imenovao visokog predstavnika, iako se on predstavlja da je imenovan, a čak nameće i zakone.

"Jedno opšte rasulo i opšti javašluk", kaže Dodik, a kao primer navodi i to što su dva člana Predsedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić, otišla u Ukrajinu, predstavljajući se kao BiH. 

Na taj način najbolje razbijaju BiH, poručio je Dodik. 

S druge strane, kako kaže, imamo novu strukturu, nove partije u sistemu vlasti na nivou BiH koji pokazuju želju da se nešto dogovori ili uradi.

"Izbacivanjem SDA iz vlasti smo promenili jednu strukturu koja je bila potpuno antiustavna i antidejtonska. Pre svega, SDA je u potpunosti kontrolisao obaveštajni sektor i 'naštelovao' ga isključivo protiv Republike Srpske. U takvom ambijentu trebalo je promeniti Osmicu i dovesti nove ljude. Oni su došli i treba da budu služba BiH a ne služba SDA, tako da smo mi postigli ciljeve u tom pogledu", rekao je Dodik.

Primarni cilj je da se rešimo pitanja međunarodnog intervencionizma u BiH i moramo da se borimo za taj cilj, poručio je Dodik i dodao da je deo borbe za taj cilj vezan i za evropske integracije, podsećajući da je BiH iznenada dobila status kandidata.

Dodik je rekao da je ključno pitanje u BiH pitanje imovine, i upitao ''da li treba da Šmit nametne zakon i kaže 'imovina pripada BiH'?''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa