Region

Dodik: Optužnica ima prepoznatljivog naručioca i dobro poznati rukopis, ambasada SAD odbacuje optužbe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTRS

18/08/2023

-

00:00

Dodik: Optužnica ima prepoznatljivog naručioca i dobro poznati rukopis, ambasada SAD odbacuje optužbe
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da optužnica, koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, ima prepoznatljivog naručioca i dobro poznati rukopis, kao i da su sve probleme u BiH stvorili međunarodnici službenici, poput američkog ambasadora Majkla Marfija. Ove optužbe ambasada je odbacila.

"Optužnica protiv Miloša Lukića i mene ima prepoznatljivog naručioca i dobro poznat rukopis. I da mu nisam izgovorio ime, nema niko u BiH i regionu ko ne zna autora tog parapravosudnog cirkusa", napisao je Dodik večeras na društevnoj mreži X.

 

 

Prethodno je, kako prenosi RTRS, na adresu portala banjaluka.net stiglo pismo grupe sudija Suda BiH u kome se navodi da iza optužnice protiv Dodika i Lukića stoji ambasador SAD-a u BiH Majkl Marfi. U nepotpisanom pismu stoji kako će Sud BiH potvrditi optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog toga što je američki amabasador tako zatražio od predsednika suda BiH Ranka Debeca.

Takođe, navedeno je da će "sudija Bošnjak potvrditi optužnicu, a sudija Srbin, posle ubrzanog postupka osuditi Dodika i Lukića".

"Dodik i Lukić biće osuđeni na bezuslovne zatvorske kazne i biće im biti zabranjeno vršenje javnih funkcija, nakon čega će se izdati naredbe o smenjivanju predsednika RS sa ove funkcije", ističe se u pismu. 

Iz ambasade SAD-a u BiH su odbacili ove tvrdnje, navodeći da "navodno pismo sadrži lažne i smešene optužbe".

"Apsurdno je sugerisati da je ambasada SAD autor optužnica ili da planira zaveru. Ako postoji autor optužnice protiv Dodika izvan državnog tužilaštva, kako tvrdi Dodik, onda je to sam Dodik", istakli su u saopštenju.

Dodali su da je "čista i jednostavna činjenica je da je Dodik probleme sam sebi napravio".

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika zbog toga što je potpisao ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka visokog predstavnika, a protiv Lukića, jer je taj zakon objavio u Službenom glasniku RS.

Prema izmenama Krivičnog zakona BiH, koje je prethodno nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit, nesprovođenje odluka visokog predstavnika predstavlja krivično delo za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora, kao i smena sa dužnosti i zabrana političkog delovanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa