Region

Milorad Dodik podneo krivičnu prijavu protiv tužioca BiH koji je podneo optužnicu protiv njega

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/08/2023

-

18:13

Milorad Dodik podneo krivičnu prijavu protiv tužioca BiH koji je podneo optužnicu protiv njega
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik podneo je danas krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv tužioca tužilaštva BiH Nedima Ćosića, zbog, kako tvrdi, nezakonite odluke o podizanju optužnice protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

"Krivičnu prijavu sam podneo zato što je Nedim Ćosić podigao optužnicu zbog, kako je navedeno, krivičnog dela neizvršavanje odluka visokog predstavnika", naveo je Dodik u objavi na društvenoj mreži Iks.

Istakao je da je tužilac, u vršenju svoje službene dužnosti i korišćenjem svog službenog položaja i ovlašćenja, doneo nezakonitu odluku, s obzirom na to da krivično delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika nije propisano krivičnim zakonom BiH koji su donele institucije nadležne za donošenje zakona na nivou BiH i po proceduri propisanoj Ustavom BiH.

Dodik je naveo da je izmene krivčnog zakona donelo lice koje se u dužem vremenskom periodu, počevši od 1. avgusta 2021. godine, neovlašćeno bavi poslovima visokog predstavnika.

Podsetimo, Tužilaštvo BiH je u petak 11. avgusta podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa