Region

Dodikov branilac: Javni pritisak na Sud BiH krši standarde poštenog sudskog postupka

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2023

-

14:12

Dodikov branilac: Javni pritisak na Sud BiH krši standarde poštenog sudskog postupka
Dodikov branilac: Javni pritisak na Sud BiH krši standarde poštenog sudskog postupka - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Branilac predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, advokat Goran Bubić, izjavio je danas da "praksa javnog pritiska na Sud BiH nesumnjivo krši standarde poštenog sudskog postupka, koji je civilizacijski standard".

Bubić je, u izjavi za Srnu, rekao da se vrši očigledan pritisak na Sud BiH saopštenjem iz Kancelarije visokog predstavnika, kao i ambasada nekih država, evidentnom zamenom teza i istakao da se ne postavlja Dodik kao predsednik Republike Srpske "iznad zakona", kako oni saopštavaju, jer on samo vrši svoju ustavnu i zakonsku funkciju.

"Iznad zakona se postavljaju autori ovakvih saopštenja, a ne Milorad Dodik. Ovakva praksa javnog pritiska na Sud BiH nesumnjivo krši standarde poštenog sudskog postupka, koji je civilizacijski standard", istakao je Bubić. 

Prema njegovim rečima, u predmetu protiv predsednika Srpske Tužilaštvo BiH pokušava nepravdom i politikom, koje uvlači u sudnicu, da napadne i nadvlada pravo.

"Da bi se optužnica Tužilaštva BiH i potvrdila potrebno je da politika provali i u Sud BiH. Ne postoje pravne norme koje podržavaju visokog predstavnika u BiH kao zakonodavca, niti dokument koji aktivno legitimiše Kristijana Šmita kao visokog predstavnika", smatra Bubić.

Ukazao je da za potvrdu optužnice Tužilaštvo BiH treba Sudu BiH da ponudi najmanje dve stvari.

"Prvo, pravnu normu iz koje proizilazi da je visoki predstavnik nadležan 'da donosi zakone' u BiH. Postoji li ovakva pravna norma, uključujući i bilo koju ugovornu odredbu Dejtonskog sporazuma, s aneksima? Ne postoji. Druga stvar, pravni dokument o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika. Postoji li ovakav dokument? Ne postoji", rekao je advokat Bubić.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Republika Srpska ne priznaje Šmita, jer, kako se ističe, njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa