Evropa

Dodik: Srpamno podizanje optužnice protiv mene i Lukića, političko nasilje iza kojeg stoji američki ambasador

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2023

-

12:31

Dodik: Srpamno podizanje optužnice protiv mene i Lukića, političko nasilje iza kojeg stoji američki ambasador
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je sramno podizanje optužnice protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, i dodao da će protiv tužioca koji ju je podigao pokrenuti tužbu za zloupotrebu službenog položaja.

Dodik je na pres konferenciji u Banjaluci rekao da ta optužnica nema veze s pravom i da predstavlja političko nasilje iza kojeg stoji američki ambasador u BiH koji, kako je rekao Dodik, širi srbofobiju.

On je napomenuo da ne postoji zakon prema kojem Tužilaštvo BiH optužuje njega i Lukića za neprovođenje odluka Kristijana Šmita, prenosi Srna.

"Optužnica je pisana danima uz asistenciju američkog ambasadora Majkla Marfija", rekao je Dodik.

On je istakao da optužnica nema pravnog osnova, da zakon zbog kojeg ga optužuju ne postoji i da visoki predstavnik u BiH ne postoji.

"Ova optužnica ne postoji na pravnim osnovama, ovo je politički progon", rekao je Dodik.

Istakao je da, kao predsednik Srpske, nije imao dileme o tome šta treba da uradi, navodeći da je potpisom ukaza na zakone koje je usvojila Narodna skupština Srpske radio svoj posao i da će to raditi i u narednom periodu.

Ponovio je da Tužilaštvo BiH nema ustavnu osnovu i da Republika Srpska to već dugo ističe, ali da će se, i pored toga, odazvati svakom pozivu koji dobije.

Dodik je izrazio očekivanje da Sud BiH ima više sluha od Tužilaštva BiH, koje je bilo primorano da podigne optužnicu.

"Tužilaštvo je podleglo pritisku i pristalo da uradi šta se od njega traži", rekao je Dodik.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka viskog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koga RS ne priznaje. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa