Region

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića

Komentari

Autor: RTRS, Tanjug

11/08/2023

-

14:42

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića
Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsednika Republika Srpska Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

- Možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH, podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika (1959.) i Miloša Lukića (1987.) - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodika terete zbog "nepoštivanja odluka Kristijana Šmita", dok je protiv Lukića podignuta optužnica zbog objave ukaza u Službenom glasniku Srpske.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podsetimo, Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Dodik je, naime, potpisao nedavno Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS, kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji  Republike Srpske.

Nešić: Optužnica protiv Dodika i Lukića je optužnica protiv svih nas

Predsednik DNS Nenad Nešić izjavio je danas da je optužnica Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića optužnica protiv svih koji, kako je naveo, volimo i branimo Republiku Srpsku.

Nešić kaže da je ovo prilika da pravosuđe BiH pokaže da je ovo potpuno politički montiran proces.

"Kristijan Šmit nema legalitet i legitimitet. Optužnica protiv Dodika i Lukića nije optužnica samo protiv njih dvojice, nego protiv svih nas koji volimo i branimo Republiku Srpsku, nas koji poštujemo Ustav BiH", naveo je Nešić, prenela je RTRS.

Košarac pozvao Tužilaštvo BiH: Podignite optužnice protiv svih nas

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac pozvao je danas Tužilaštvo BiH da podigne optužnicu protiv svih koji, kako je naveo, imaju isti stav o "mešetaru" Kristijanu Šmitu.

"Pozivam Tužilaštvo BiH da podigne optužnicu protiv svih nas!", napisao je Košarac na društvenoj mreži Iks.

On je reagujući na informaciju da je protiv predsednika Republike Srpske i v. d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske, zbog "nepoštovanja odluka Kristijana Šmita", poručio da je ovo napad na ustavni kapacitet Republike Srpske, Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

"Udruženi zločinački poduhvat Šmita, Marfija i lokalnih irgeta (sluga) u muslimanskoj strukturi, u cilju destabilizacije Srpske i stvaranja unitarne BiH", naveo je Košarac.
 

Komentari (0)

Evropa