Region

Kabinet predsednika RS: Optužnica protiv Dodika direktan pokušaj poništenja institucija Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2023

-

17:24

Kabinet predsednika RS: Optužnica protiv Dodika direktan pokušaj poništenja institucija Republike Srpske
Kabinet predsednika RS: Optužnica protiv Dodika direktan pokušaj poništenja institucija Republike Srpske - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Podizanje optužnice protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika direktan je pokušaj Tužilaštva BiH i političkog Sarajeva, uz svesrdnu podršku i asistenciju, odnosno kreaciju američke Ambasade u Sarajevu i direktno ambasadora Majkla Marfija, kao i Velike Britanije i EU, da ponište institucije Republike Srpske izabrane voljom naroda na demokratskim izborima.

To je rečeno u izjavi za Srnu iz Kabineta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika povodom optužnice koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske.

"Podizanje optužnice protiv predsednika Republike Srpske zbog potpisivanja Ukaza kojim se proglašava Zakon koji je izglasan u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a što je njegova ustavna obaveza, za nameru ima da poništi ne samo predsednika Republike Srpske, nego i Narodnu skupštinu Republike Srpske kao najviši zakonodavni organ vlasti u Republici Srpskoj, kao i da poništi sam Ustav Republike Srpske po kojem je eksplicitno postupao predsednik Republike Srpske izvršavajući svoju ustavnu obavezu proglašenja Zakona koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske kao najviše predstavničko telo Republici Srpskoj izabrana od naroda Srpske", istakli su u Kabinetu predsednika.

Naglašeno je da podizanje optužnice protiv predsednika Republike Srpske ima za cilj poništenje srpskog naroda u Republici Srpskoj koji je izabrao svoje predstavnike u Narodnu skupštinu i predsednika Republike Srpske i obavezao ih da postupaju prema Ustavu Republike Srpske.

Iz ovih razloga, navedeno je iz Kabineta, ova optužnica Tužilaštva BiH je više od političke optužnice, ona je klasični akt ugnjetavanja srpskog naroda u Republici Srpskoj kojem se želi oduzeti pravo na vlastite predstavnike, institucije i vlastiti Ustav koji su svi u Republici Srpskoj dužni da poštuju.

"Predsednik Republike Srpske je optužen jer je izvršavao eksplicitne odredbe Ustava Republike Srpske i nije dozvolio da se Ustavu Republike Srpske i njegovim institucijama nadredi bilo ko i bilo šta a posebno ne dekret neizabranog stranca bez ikakvog legitimiteta Kristijana Šmita", naglasili su iz Kabineta predsednika Srpske.

Ovakvi pokušaji poništavanja institucija Republike Srpske, njenog Ustava i na kraju same Republike Srpske, pojasnili su iz Kabineta, sasvim sigurno neće uspeti da sruše Republiku Srpsku, jer iza institucija Srpske i njenog Ustava stoji narod Republike Srpske koji je te institucije i Ustav stvorio u krvi Odbrambeno-otadžbinskog rata koji sasvim sigurno neće dopustiti da mu ih bilo ko oduzme i poništi, bilo da se radi o Tužilaštvu ili Sudu BiH, političkom Sarajevu ili nekom neizabranom strancu bez ikakvog legitimita, jer Republika Srpska je narodu Republike Srpske iznad svega.

"Pored političkog Sarajeva, sa današnjom optužnicom danas je najzadovoljniji ambasador SAD Majkl Marfi u čijem je kabinetu u američkoj Ambasadi ova optužnica i napisana i koji je njen istinski tvorac", konstatovali su iz Kabineta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Ambasada SAD: Nijedan pojedinac nije iznad zakona

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića i ocenila da je to, kako navode, važan korak u sprovođenju vladavine prava.

“Optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Dodika i Lukića važan su korak u sprovođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije. Zakoni BiH vrede za sve građane. Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštovanje tih zakona”, naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je ranije danas za federalne medije da je podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog donošenja Ukaza o neobjavljivanju i nesprovođenju odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Optužnica protiv Dodika i Lukića naišla je na oštra reagovanja zvaničnika i funkcionera Republike Srpske.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsednika Republika Srpska Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

Dodika terete zbog "nepošovanja odluka Kristijana Šmita", dok je protiv Lukića podignuta optužnica zbog objave ukaza u Službenom glasniku Srpske.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podsetimo, Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Dodik je, naime, potpisao nedavno Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS, kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji  Republike Srpske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa