Region

Ministarstvo RS: Fotografija Bošnjakinje iz Žepe na obeležavanju Dana sećanja na stradale u Oluji je nehotična greška

Komentari

Autor: RTRS, Tanjug

06/08/2023

-

19:27

Ministarstvo RS: Fotografija Bošnjakinje iz Žepe na obeležavanju Dana sećanja na stradale u Oluji je nehotična greška
Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske saopštilo je da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio obeležavanje 28 godina od srpskog stradanja u pogromu "Oluja" predstavlja nehotičnu i nenamernu grešku agencije iz Srbije koja je pripremala video materijal, a koju je angažovalo Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

"Pokušaj pojedinih sarajevskih medija da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio program obilježavanja predstavi kao bilo šta osim kao nehotičnu i nenamernu grešku, i to profesionalne agencije iz Srbije, koja je angažovana od Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, i koja je pripremala video-materijal je manipulacija s ciljem da se otvori novi krug prebrojavanja žrtava i "merenje" čije je stradanje veće", saopšteno je iz Ministarstva.

 

 

U saopštenju se dodaje da su, nažalost, broj žrtava i razmere stradanja tokom poslednjih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije tolike da je "dostupno more fotografija koje o tome svedoče".

"Pogrešiti o etničkoj pripadnosti neke od osoba sa tih fotografija je greška koja se dešava čak i profesionalcima. Ministarstvo deli stav patrijarha Porfirija da žrtve i majčine suze nemaju ni versku, ni etničku pripadnost i da mi jednako žalimo i poštujemo svaku žrtvu i svaku bol za njom", navode iz Ministarstva.

Agencija Pozitiv se izvinila zbog pogrešne fotografije na obeležavanju "Oluje"

Agencija Pozitiv izvinila se danas i preuzela odgovornost zbog, kako je navedeno, nenamerne greške prilikom izrade multimedijalnih sadržaja za potrebe  obeležavanja godišnjice oružane akcije "Oluja" u petak, 4. avgusta u Prijedoru, kada se na panelu tokom obraćanja predsednika Republike Srpske Milorada Dodika pojavila fotografija prognane Bošnjakinje iz Žepe. 

Agencija je uputila izvinjenje porodicama Mujkić i Gušo, kao i svim učesnicima komemorativnog skupa, a posebno Srpskoj pravoslavnoj crkvi i rukodovstvu Republike Srpske i Srbije, jer je u pitanju, kako su istakli, isključivo i jedino greška za koju je kriva agencija Pozitiv.

"Naglašavamo da odgovornost za ovu grešku u potpunosti pada na našu agenciju. Organizator događaja nije imao nikakve veze sa ovom nesmotrenom greškom, niti je mogao da predvidi ovakvu situaciju", stoji u saopštenju. 

Agencija objašnjava da je u izradi materijala koristila pogrešnu fotografiju i da je to "ozbiljan propust za koji ne postoji opravdanje".

Naglašava se da taj propust "nije učinjen sa namerom da se bilo ko povredi, omalovaži ili zloupotrebi" i izražava nada da će svi prihvatiti izvinjenje.

Agencija je poručila i da, iako je napravila grub propust iza koga stoji, to  ne može i ne sme da se koristi "kako bi se dodatno umanjilo stradanje srpskog naroda".  Ističe se da ta nenamerna greška "ne može da promeni istorijsku činjenicu da je 1995. godine u akciji Oluja sprovedeno etničko čiščenje srpskog naroda, najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata na tlu Evrope". 

"I baš kao što su predstavnici državnog vrha u Prijedoru istakli – poštujemo sve žrtve, bez presedana, ali nikada nećemo zaboraviti sve srpske žrtve i sve preživele Srbe koji su preko noći proterani sa svojih ognjišta. Izražavamo iskrenu nadu da se naša greška, za koju će odgovorni snositi posledice, neće zloupotrebljavati kako bi se nastavilo sa minimizacijom bola, tuge i nesreće koji je nanet Srbima pre 28 godina", ističe se u saopštenju.

Na spornoj fotografiji, nastaloj 1995, prikazana je Bošnjakinja Sabina Mujkić, koja u naručju nosi tromesečnu bebu. Njena ćerka Nermina Mujkić Gušo potvrdila autentičnost fotografije. 

 

 

 

Potvrđeno: Na fotografiji su Sabina i Nermina, a ne žrtve 'Oluje'

Nermina Mujkić, beba sa fotografije nastale 1995. godine u Žepi, potvrdila je za portal Istraga.ba da su ona i njena majka Sabina na fotografiji koju su vlasti RS-a i Srbije koristile prilikom obeležavanja godišnjice Oluje.

Podsetimo, dok je u Prijedoru držao sraman govor, iza Milorada Dodika se nalazila foto prezentacija sa slikama, stradalih Srba u Oluji.

I sve bi ovo bila još jedna manifestacija obeležavanja Oluje, dok se na službenoj stranici SNSD nije pojavila slika Dodika kako drži govor. Iza njega se u pozadini nalazi, slika ženske osobe sa detetom u krilu.

Međutim nije reč o Srpkinji i žrtvi Oluje.

Naime ovu fotografiju je prvi objavio AFP, autor fotografije je Joel Robin. U pitanju je zapravo fotografija uslikana 26. jula 1995. nakon pada Žepe.

Fotografija je nastala kada su muslimanski civili, u UN konvoju pregazili kontrolnu tačku blizu Kladnja, nakon evakuacije iz Žepe.
 

 

Komentari (0)

Evropa