Region

Dodik: U Prijedoru obeležavanje Oluje jer je to stradalnički grad

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

22:35

Dodik: U Prijedoru obeležavanje Oluje jer je to stradalnički grad
Dodik: U Prijedoru obeležavanje Oluje jer je to stradalnički grad - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

U Prijedoru će ove godine biti obeležen Dan sećanja na "Oluju" jer je to stradalnički grad još od Drugog svetskog rata, i jer je to grad koji je prvi primio stradalnike "Oluje", rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prijedor zaslužuje da se u njemu obeleži Dan sećanja na "Oluju" u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha Porfirija jer je prvi prihvatio stradalnike iz "Oluje", a i sam je bio napadnut, rekao je Dodik.

"Prijedor se odbranio, branio je i koridor sa Srbijom. Zato zaslužuje da bude domaćin. Petrovačka cesta je simbol stradanja u 'Oluji', i tamo ćemo ranije tog dana zajedno Aleksandar Vučić i ja položiti vence", rekao je Dodik za RTS.

Odgovarajući na polemike i kritike što se obeležavanje sećanja na "Oluju" ove godine održava baš u Prijedoru, predsednik Republike Srpske kaže da je problem kada se u Republici Srpskoj obeležava stradanje Srba.

"U ratu je u Prijedoru, ako se već prebrojavamo, stradalo više Srba nego drugih, i u Republici Srpskoj niko nikada nije osporavao obeležavanja stradanja Muslimana. Sada je problem ako želimo da obeležimo stradanje Srba. Mi ne smemo da imamo stradalnike, ne smemo da imamo svoje sećanje. Od Omarske su pokušali da stvore priču da tu ima logora kao iz Drugog svetskog rata, pa nisu uspeli ništa da dokažu. A niko nije odgovarao ni za jedan zločin nad Srbima iz Prijedora", rekao je Dodik.

On je rekao da je zahvalan Aleksandru Vučiću i njegovom timu na dogovoru da se zajednički obeležavaju važni datumi, i da su, nažalost, to obično sećanja na stradanje Srba.

"Imaćemo i sastanak dve vlade, razgovaraćemo o različitim temama, pre svega o zajedničkim projektima iz oblasti energetike. Najveći promet robe iz Srbije, čak 90 odsto, odvija se u Republici Srpskoj jer se u Federaciji srpska roba bojkotuje, a firme moraju da se registruju i plaćaju porez u Sarajevu", rekao je Dodik.

Sa Beogradom je dogovoreno i da Srbija u svakoj opštini u Republici Srpskoj izgradi nešto, i da su to najčešće vrtići i škole.

"Jaka Srbija je primarni interes za nas u Republici Srpskoj, i zato se mi radujemo svakom ekonomskom uspehu Srbije. Zbog toga nas i brinu politički pritisci na Beograd tim nametanjem narativa da je Kosovo nešto specijalno", rekao je Dodik.

Ponovio je da u Republici Srpskoj imaju problem sa, kako kaže, lažnim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, iako su Rusija i Kina uložile veto u Savetu bezbednosti UN.

"Pritom je prekršen i aneks 10 iz Dejtonskog sporazuma, jer nema dogovora o njegovom izboru ni prema tom aneksu. Mi želimo da vidimo da li možemo  da izgradimo zajednički stav sa Srbijom da njegov izbor nije podržala nijedna od relevantnih strana koje predviđa aneks 10 Dejtonskog sporazuma", objasnio je predsednik Republike Srpske.

Dodik takođe naglašava i da Ustavni sud BiH ne funkcioniše kako treba jer se i njegove odluke donose prostom većinom.

"A jedino telo koje može da donosi zakone na teritoriji Republike Srpske je Narodna skupština, a oni žele to da uzurpiraju. Jer kako inače da se tumače odluke suda u kome sede tri stranca, dva Nemca i jedan Albanac, i dva muslimana. Sve ovo što oni čine je da nam otmu imovinu", tvrdi Dodik.

Predsednik Republike Srpske kaže da je Ustav BiH gotovo prepisan Ustav SAD, koji predviđa da zasebne države čine SAD, a da kada se to pomene u BiH, odmah kažu da je to secesija.

"Ili se vratite na Dejtonski sporazum da vidimo šta treba da se menja zbog proteka vremena, a šta su konstante. Ali oni to neće. Pravo je čudo da smo mi ovde opstali, a to je zato što smo uporni i verujemo da je Republika Srpska nešto što je trajno", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske kaže da su svi stranci koji se u poslednjih 20 godina pojavljuju u regionu napravili karijeru na narativu o BiH kao mestu gde su Srbi ubice i loši.

"Ovaj narod će izdržati i njih i mene, otići ću i ja sa pozicije, ali narod neće odustati od Republike Srpske. Republika Srpska neće odustati od sebe, ali će vrlo lako odustati od BiH ako se odustane od dejtonske Bosne", zaključio je Dodik.

Komentari (0)

Evropa