Region

Dodik: Gutereš nije nadležan da tumači Dejtonski sporazum

Komentari

Autor: RTRS

22/07/2023

-

23:39

Dodik: Gutereš nije nadležan da tumači Dejtonski sporazum
Dodik: Gutereš nije nadležan da tumači Dejtonski sporazum - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš nije nadležan da tumači Dejtonski sporazum. Dodik je ocenio da je Gutereš svojim odgovorom na pismo srpske članice Predsedništva BiH Željke Cvijanović potvrdio da Kristijan Šmit nije imenovan za visokog predstavnika.


"Gutereš ne može da tumači Dejtonski sporazum, on nije nadležan. Mi smo samo pitali da kaže je li Šmit imenovan ili nije. I Šmit nije imenovan. Vidi se da postoji opasna propaganda protiv Republike Srpske, ali to ne znači da mi nismo u pravu", naveo je Dodik, prenela je Radio-televizija RS.

Generalni sekretar UN-a je u odgovoru Željki Cvijanović, u vezi sa imenovanjem Šmita za visokog predstavnika u BiH, naveo da UN nisu potpisnice Dejtonskog sporazuma i da je Savet za sprovođenje mira u BiH (PIK) relevantno telo za imenovanje visokog predstavnika u BiH.

Predsednik RS je naglasio da Dejtonski sporazum jasno kaže da Savet bezbednost UN bira visokog predstavnika relevantnom rezolucijom, dodavši da je "tako bilo sve do Šmita". Dodik je upitao zašto se dva puta godišnje u UN-u raspravlja o stanju u BiH, ako UN nisu nadležne.

"Ako je tačno ono što kaže Gutereš, onda ćemo tražiti obeštećenje. Razgovaraćemo sa državama članicama UN, jer ispada da UN nisu nadležni za visoke predstavnike. Znamo šta je ovde radio (nekadašnji visoki predstavnik) Pedi Ešdaun. Onda je sve bespravno i možemo tražiti obeštećenje", ocenio je on.

Gutereš je, dodao je Dodik, napravio još veću konfuziju u BiH, a PIK je nazvao veštačkim telom.

Predsednik RS na kraju je naglasio da RS ostaje na evropskom putu i da je protiv članstva BiH u NATO, kao i da će BiH "morati da se vrati na izvorni Dejton", a da će se RS politički boriti za svoja prava.

 

Komentari (0)

Evropa