Politika

Vučić sa Dodikom u obilasku vrtića u opštini Srbac: Srbija će nastaviti da pomaže i ulaže u Republiku Srpsku

Komentari

Autor: Euornews Srbija

03/08/2023

-

16:52

Vučić sa Dodikom u obilasku vrtića u opštini Srbac: Srbija će nastaviti da pomaže i ulaže u Republiku Srpsku
Vučić sa Dodikom u obilasku vrtića u opštini Srbac: Srbija će nastaviti da pomaže i ulaže u Republiku Srpsku - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom danas posle podne u Republici Srpskoj obišao je novoizgrađeni vrtić "Srbija" u opštini Srbac.

Zajedno s njima, vrtić su obišli i premijeri Srbije Ana Brnabić i Republike Srpske Radovan Višković, članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić kao i ministri u Vladi Srbije Siniša Mali i Nikola Selaković.

"Isti smo narod samo sa dve strane Drine. Naše je da se ne tražeći ništa tuđe, poštujući integritet BiH, ne odreknemo svoga roda, zajedničkog pisma i vere", naveo je.

On je dodao da su danas vođeni dugi, otvoreni razgovori sa rukovodstvom Republike Srpske.

"Situacija nam nije jednostavna, ali je važno da ljudi u RS znaju da će Srbija uvek poštovati međunarodno javno pravo, ali da se više nikada neće odreći svoga naroda", rekao je Vučić. 

Kako je rekao, strateški interes za srpski narod u Srbiji i Srpskoj je da se čuva mir, jer nisu laka vremena pred nama.

"Teška je situacija u svetu, ima puno političkih problema. Srbija svakoj opštini u Srpskoj i u četiri opštine gde su Srbi većina u Federaciji BiH, svuda je nešto napravila i u radila. Negde više a negde manje, ali svuda postoji makar jedan projekat koji smo mi podržali", rekao je Vučić.

Naglasio je da je strateški interes za srpski narod da se čuva mir.

"Da radimo što više da stabilizujemo svoje pozicije", naveo je Vučić i dodao da postoje veliki međunarodni pritisci.

Naglasio je da srpski narod u Republici Srpskoj zna da ako niko drugi ne bude tu za njih, ko će uvek morati da bude tu - Srbija. On je obećao da će Srbija u skladu s mogućnostima nastaviti da ulaže i pomaže Republici Srpskoj.

"Niko ne može da nas spreči da poštujemo BiH ulažemo u Republiku Srpsku", naveo je Vučić.

Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

 

 

Predsednik RS Milorad Dodik izrazio je zahvalnost predsedniku Vučiću i premijerki Srbije Ani Brnabić na pomoći u izgradnji vrtića.

"Verujem da ovo nije ni jedini, ni poslednji projekat", istakao je Dodik.

 

Novi vrtić se prostore na više od 1.600 kvadratnih metara, a moći će da primi oko 200 mališana.
U izgradnju vrtića sredstva su uložile zajedno Srbija i Republika Srpska, oko 2,1 miliona konvertibilnih maraka (1,07 miliona evra).

U sledećoj fazi planirana je izgradnja dečijeg igrališta, parkinga, pristupne saobraćajnice.
Ovo je treći vrtić koji se gradi u Srpcu nakon što su prvi izgrađen 1972. godine uništile poplave, a od 1986. godine postoji vrtić montaznog tipa.

Vučić je posetu Republici Srpskoj počeo obilaskom manastira Osovica, u društvu predsednika RS Milorada Dodika i patrijarha Porfirija. On se zahvalio Porfiriju na strpljenju i razumevanju koje je pokazao tokom sastanka u manastiru Osovica u opštini Srbac o najvažnijim nacionalinim pitanjima, kojem su prisustvovali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i članica srpska Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

 

 

Vučić je na Instagram profilu "budućnostsrbijeav" istakao da "uvek mudre i blage reči Patrijarha Porfirija ujedinjuju, okupljaju i duhovno okrepljuju sve nas koji se borimo sa svakodnevnim izazovima i teškim iskušenjima pred koja je ponovo stavljen naš narod".

"Zato smo blagodarni za svaku reč i beskrajno strpljenje i razumevanje koje nam je pokazao i pri ovom susretu i u razgovoru o nimalo lakim pitanjima, a naše sveštenstvo će nastaviti da se moli za sabornost srpskog naroda gde god živeo. Hvala Vam, Vaša svetosti", napisao je on.

Na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralenim vezama i, kako je ocenjeno, do sada najboljih odnosa Srbije i Republike Srpske, Srbija je od 2014. godine uložila u Srpsku više od milijardu evra.

Vučić će sutra u Prijedoru prisustvovati obeležavanju 28. godišnjice pogroma Srba u akciji "Oluja", koju su izvele jedinice hrvatske vojske. 

Komentari (0)

Srbija