Region

Brojne reakcije na podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv Dodika, zvaničnici RS: Pravni apsurd i pravno nasilje

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2023

-

17:17

Brojne reakcije na podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv Dodika, zvaničnici RS: Pravni apsurd i pravno nasilje
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika naišlo je kritike u Banjaluci.

Dodik rekao je na pres konferenciji da ta optužnica nema veze s pravom i da predstavlja političko nasilje iza kog stoji američki ambasador u BiH Majkl Marfi koji, kako je rekao, širi srbofobiju.

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsednika RS Milorada Dodika još jedna politička diverzija i sumrak prava i pravde.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović istakao je da podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv Dodika prestavlјa pravni apsurd i pravno nasilјe.

Savetnik predsednika RS za pravna pitanja Milan Tegeltija rekao je Srni da se ne može izvršiti krivično delo tako što neko izvršava svoju eksplicitnu ustavnu obavezu.

Komentarišući optužnicu Tužilaštva BiH protiv Dodika zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita, Tegeltija je rekao da nijedan zakon u BiH, taman da ga je doneo parlament, a ne strani državlјanin, ne može poništiti Ustav niti može poništiti ustavnu obavezu, jer je Ustav stariji od zakona na bilo kojem nivou.

Bivši predsednik RS Nikola Poplašen ocenio je za Srnu karikaturom podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

"Sve je karikatura kad se podnose krivične prijave zbog nepoštovanja želјe jednog stranog građanina da samostalno donosi zakone u zemlјi u kojoj je gost. Ništa drugo", rekao je Poplašen.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac dao je punu podršku predsjedniku Srpske.

"Stojimo uz politiku Milorada Dodika jer je ona brana pustim željama raznih probisveta i smutljivaca da oslabe i unište Republiku Srpsku. Stojimo uz politiku Milorada Dodika jer je on naš izbor, izbor građana RS. Stojimo uz politiku Milorada Dodika jer on nije i nikada neće biti izvođač nastranih težnji belosvetskih mešetara da uruše Dejton i stave nas pod okupatorsku čizmu.

Stojimo uz politiku Milorada Dodika jer časno štiti poziciju predsednika Republike Srpke, demokratsku volju građana i pravo na slobodan izbor”, napisao je Košarac na Instagram nalogu.
Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu i prosledilo je na potvrđivanje Sudu BiH.



 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa