Region

Dodik: Šmit neka javno pokaže rezoluciju kojom je potvrđen njegov izbor

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2023

-

09:34

Dodik: Šmit neka javno pokaže rezoluciju kojom je potvrđen njegov izbor
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit trebalo javno da pokaže rezoluciju kojom je potvrđen i 

dokaže da je visoki predstavnik.

"Ja ne tumačim Dejtonski sporazum, već ga čitam, a tamo u Aneksu 10 piše da visokog predstavnika potvrđuje Savet bezbednosti UN-a. Šmit neka javno pokaže rezoluciju kojom je potvrđen i tako dokaže da je visoki predstavnik. Ali, to ne postoji i on zna da se lažno predstavlja. To pokazuje i odgovor Antonija Gutereša jer ni on nije potvrdio da postoji takva rezolucija Saveta bezbednosti. Šmit opet lažima pokušava da stvari okrene naopačke", napisao je Dodik na platformi X (Tviter).

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit izjavio je da Dodik ''svesno ne razume Dejtonski sporazum'' i da ''krši'' njegovu poziciju.

''To je u suprotnosti s međunarodnim pravom. Iako je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš jasno odgovorio na pismo članice Predsedništva BiH Željke Cvijanović o mom izboru, Dodik to ne priznaje. Visoki predstavnik ostaje institucija međunarode zajednice u cilju obezbeđenja mira u BiH i ja to ozbiljno shvatam. Dodiku i njegovim prijateljima želim da kažem da je bolje da mu prijateljski objasne kakva je realnost, jer radi na tome da postane nepodnošljiv u političkom smislu. Neka Dodik ne potcenjuje odlučnost međunarodne zajednice'', rekao je juče Šmit.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa