Region

Protesti podrške Dodiku na međuentitetskoj liniji: "Granica postoji"

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

01/09/2023

-

21:36

Protesti podrške Dodiku na međuentitetskoj liniji: "Granica postoji"
Protesti podrške Dodiku na međuentitetskoj liniji: "Granica postoji" - Copyright Printscreen YouTube/RTRS vijesti

veličina teksta

Aa Aa

Na četiri lokacije u Republici Srpskoj danas su održani protesti na kojima su građani izrazili nezadovoljstvo pravosuđem BiH i poručili da je narod RS jedinstven i da stranci treba da idu kući. U pitanju su skupovi s kojih se pruža podrška Podrška Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske koji je kao predsednik potpisao ukaz nakon što je republički paralment usvojio Zakon da se u Srpskoj ne sprovode odluke Kristijana Šmita i i Milošu Lukiću, direktoru Službenog glasnika toga entiteta koji je objavio taj ukaz.

Prethodno je MUP Kantona Sarajevo zabranio održavanje mirnih protesta "Srpska pred sudom" u Sarajevu, a građani su se okupili u Doboju, na magistralnom putu Priboj-Tuzla, Istočnom Sarajevu i putu Nevesinje-Mostar.

Tokom protesta na duže od 30 minuta bio je blokiran saobraćaj na nekoliko magistralnih puteva između entiteta FBiH i RS.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je večeras da u Republici Srpskoj neće odlučivati neizabrani stranci niti pravosudna inkvizicija, već demokratski izabrani predstavnici naroda.

"Mirno, dostojanstveno, demokratski. Ako ne može u nedemokratskom Sarajevu, može u slobodnoj Republici Srpskoj", naglasila je Cvijanovićeva, koja je u Doboju prisustvovala okupljanju građana na međuentitetskoj granici u znak podrške predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću, prenosi Srna.

Ona je naglasila da pravo na okupljanje i na stav niko ne može i neće oduzeti.

 

 

"Granica postoji", navela je Cvijanović na "Instagramu.

Predsednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je da na skup "Granica postoji" na međuentitetskoj granici u Istočnom Sarajevu niko nije došao da brani pojedinca nego institucije Srpske jer je, kako je naveo, došlo vreme da brigu za ovu zemlju preuzmu izabrani zvaničnici, a stranci da se vrate svojim kućama.

Premijer Srpske je naglasio da nigde nema da jedan čovek koji nije potvrđen u Savetu bezbednosti UN može da donosi zakone, uredbe i da menja zakone i kaže da će krivično odgovarati svako ko ne poštuje njegov zakon.

"To je kraj demokratije i dno dna što se tiče prava", rekao je Višković.

Dodik: Građani pokazali snagu i volju da brane Srpsku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je ponosan na građane jer su današnjim protestima na četiri lokacija, na kojima se okupilo 12.000 ljudi, pokazali snagu i volju da brane Srpsku. Dodik je rekao da građani imaju pravo da iskažu svoj stav.

"Želim da kažem da postoji granica, a ne administrativna linija. To jasno piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Postoji razgraničenje. To je moj odgovor na ono što smo danas čuli iz Sarajeva", izjavio je Dodik za RTRS.

On je naglasio da postoji granica i u ponašanju.

"Ako političari iz Sarajeva mogu da prihvate da dođe stranac i nameće zakone mimo Ustava, onda oni ne poštuju zemlju u kojoj žive. Mi to ne prihvatamo", rekao je Dodik i dodao da u Sarajevu postoji dualizam.

Predsednik Srpske je istakao da su današnji procesi veoma važni, jer možda i reši pitanja u pravosuđu.

"Ovde je na sceni jako ozbiljno pitanje. Ponosan sam na sve koji su mi dali podršku. I na svoje međunarodne prijatelje koji ne mogu da shvate da može doći stranac i nametati zakone i da postoje Sud i Tužalaštvo BiH koji delu na osnovu toga. I Sud i Tužilaštvo to mogu, jer ni oni nisu legalno postavljeni", rekao je Dodik.

 

Komentari (0)

Evropa