Region

Slovenija opet menja pravila na granici: Strani radnici neće morati u karantin

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2021

-

22:58

Slovenija opet menja pravila na granici: Strani radnici neće morati u karantin
Slovenija opet menja pravila na granici: Strani radnici neće morati u karantin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovenačka vlada odlučila je da migranti zaposleni u slovenačkim preduzećima ipak neće pri svakom prelasku granice morati da pokazuju kovid-potvrde i testiraju se dva puta nedeljno.


Potvrde o vakcinisanju i testiranje propisivala je ranija uredba, koja je zamenjena novom, po kojoj strani radnici neće morati ni u karantin, preneo je portal Index.hr.

No to se odnosi samo na prekogranične radnike koji rade u nekoj članici EU ili šengenskog prostora i koji imaju prebivalište udaljeno najviše 10 kilometara vazdušne linije od slovenačke granice.

Izuzeće od karantina za takve radne migrante ima vremenski rok, pa se predviđa da će važiti do 15. avgusta ili najkasnije do 1. septembra.

Svi ostali putnici pri ulasku u zemlju i dalje moraju da dokažu da su preboleli koronavirus, da su negativni na testu ili da su vakcinisani. U suprotnom će morati u karantin.

Posebna aplikacija za kontrolu koncerata i sportskih događaja

Vlada je, takođe, odlučila da će organizatori većih okupljanja, poput koncerata i sportskih događaja i ugostitelji posebnom aplikacijom kontrolisati da li su posetioci zaštićeni, odnosno da li su vakcinisani, preboleli kovid ili imaju negativan test.

Zvaničnici svakodnevno upozoravaju na potrebu što bržeg vakcinisanja, kako bi se na jesen izbegao intenzivniji talas zaraza i opterećenje bolničkog sistema.

Leon Cizelj, naučnik sa instituta "Jožef Štefan", koji za vladu radi projekcije kretanja epidemije, izjavio je na konferenciji za novinare da je u Sloveniji imunizirano oko 60 odsto ukupnog stanovništva, bilo da su preboleli virus ili su vakcinisani.

"To je dobra vest, ali to znači da je još nezaštićeno gotovo 900.000 ljudi, koji će se zaraziti ako s virusom dođu u kontakt", upozorio je Cizelj.

Komentari (0)

Evropa