Region

Šmit najavio dolazak u Republiku Srpsku i poručio Dodiku da "ne tera svoje sebične ludosti"

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2023

-

09:55

Šmit najavio dolazak u Republiku Srpsku i poručio Dodiku da "ne tera svoje sebične ludosti"
Šmit najavio dolazak u Republiku Srpsku i poručio Dodiku da "ne tera svoje sebične ludosti" - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja, Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit najavio je da će naredne sedmice boraviti u Republici Srpskoj, a predsedniku Srpske Miloradu Dodiku je poručio da se, kako je naveo, "spremi za neke neugodne trenutke".

"Tamo zapravo imam termine u narednih nekoliko dana i nedelja, posebno u Banjaluci, ali i u drugim gradovima. Ja se toga držim – i preporučujem gospodinu Dodiku da više ne tera svoje sebične ludosti", rekao je Šmit.

Šmit je to rekao nakon najave predsednika Dodika da će mu od naredne nedelje biti zabranjen ulazak na teritoriju Republike Srpske i da će, ako dođe, biti uhapšen i proteran. Dodik je rekao da će o tome biti doneta posebna uredba.

Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik jer nijegovo imenovanje nije ptovrđeno u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, kaže da ne misli da će biti uhapšen.

"Zaštićen sam Bečkom diplomatskom konvencijom i samim tim uživam imunitet. I pored toga Dodik ne bi imao nadležnost da me uhapsi ili naredi hapšenje jer nema ovlašćenja da daje naređenja policiji. Tužilaštvo bi to prvo moralo da razjasni. Dodik je već pokušao da me prijavi u Republici Srpskoj, a pametno banjalučko javno tužilaštvo je, iz mera predostrožnosti, ovaj postupak odmah prosledilo Državnom javnom tužilaštvu u Sarajevu, od kojeg dalje ništa nisam čuo", naveo je Šmit i dodao:

"Na kraju, ali ne i najmanje važno, Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava da unapredi vladavinu prava u Bosni. Vara se ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi. Dakle, gospodin Dodik bi trebalo da se pripremi za neke prilično neugodne trenutke", preneli su sarajevski mediji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa