Region

Na kafu i "deportaciju": Burne reakcije u BiH na najavu Dodika o novim koracima ukoliko Šmit uđe u Republiku Srpsku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2023

-

20:00

Na kafu i "deportaciju": Burne reakcije u BiH na najavu Dodika o novim koracima ukoliko Šmit uđe u Republiku Srpsku
Na kafu i "deportaciju": Burne reakcije u BiH na najavu Dodika o novim koracima ukoliko Šmit uđe u Republiku Srpsku - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja, Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Spor oko Ustavnog suda, Zakona o nepokretnoj imovini u RS i (ne)priznavanja odluka visokog predstavnika doveo je situaciju u Bosni i Hercegovini do usijanja, a turbulentan odnos predsedsednika Republike Srpske Milorada Dodika i visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita time je dobio i novu dimenziju. 

Samo dan nakon što je u intervjuu za Federalnu televiziju rekao da Šmit od sledeće nedelje neće moći da uđe u Repubilku Srpsku, Dodik je najavio donošenje uredbe o njegovoj deportaciji.

"Ako on (Šmit) dođe na neki sastanak u Srpsku biće izbačen", rekao je Dodik. Predsednik Republike Srpske naveo je da je takva uredba u pripremi i da će taj zadatak imati policijske stanice.

"Čim saznaju da se Šmit nalazi u Srpskoj imaće zadatak da organizuju jedinice da ga izbace", kazao je Dodik, prenela je RTRS.

Dodik je prethodno za Federalnu TV rekao da Šmit od naredne nedelje neće moći da uđe u Republiku Srpsku.

"Razmišlјam da zabranim ulazak Šmitu, što ću i učiniti. Videćemo kako će moći da uđe. Više neće dobijati pratnju. Kad saznamo da je ušao, biće izbačen iz Republike Srpske. Od iduće sedmice on neće moći da uđe u Republiku Srpsku. Eto, neka proba", rekao je Dodik.

Na ovu najavu Dodika, usledile su reakcije predstavnika Republike Srpske ali i iz Federacije BiH. 

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je danas Kristijana Šmita da obezbedi papire za obavljanje posla u BiH ili da se vrati u svoju zemlju i uživa u životu.

"Krajnje je vreme da se odgovara za svoje postupke. Ako je dejtonskim ustavom predviđeno da visoki predstavnik u BiH treba da ima potvrdu u Savetu bezbednosti UN, a 'gospodin dotični' to nema, onda on ne može biti legalan i kao takav nije priznat u Republici Srpskoj", rekao je Višković, govoreći o najavljenoj uredbi kojom će Šmitu biti zabranjen ulazak u Republiku Srpsku.

Poslanik SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić pozvao je visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita na kafu u Bratunac ili Banjaluku da na taj način, kako kaže, pokaže predsedniku Republike Srpske da li ga može uhapsiti.

"Pozivam gospodina Šmita na kafu u ponedeljak u Bratunac ili Banjaluku da pokaže Dodiku koga može hapsiti", rekao je Salkić, preneo je sarajevski portal Klix.

Dodao je da bi poseta i kafa ujedno predstavljali priliku da se Šmit na licu mesta upozna sa svim, kako je naveo, izazovima i pretnjama kojima su Bošnjaci izloženi u ovom entitetu.

Najavu Dodikove uredbe bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović protumačio je ne samo kao pretnju Kristijanu Šmitu, već i Zapadu, Dejtonskom mirovnom sporazumu, mirovnom procesu i državi Bosni i Hercegovini.

Reagujući na izjavu Dodika da će policija Republike Srpske imati zadatak da uhapsi Šmita ukoliko kroči na teritoriju Srpske, Bećirović kaže da je reč o "brutalnim pretnjama" upućenim legalnom Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH.

On je pozvao Veće za implementaciju mira (PIC) u Bosni i Hercegovini da čvrsto podrži Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji, kako kaže, treba da u najkraćem roku donese odluku o smeni Milorada Dodika sa funkcije predsednika Republike Srpske i SNSD-a.

Osvrćući se na poziv koji je Bećirović uputio Veću za implementaciju mira srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović je rekla da je Republika Srpska demokratska i da njene lidere biraju i smenjuju građani, a ne Savet za implementaciju mira ili bilo ko spolja.

"Mi u Republici Srpskoj ne zovemo strance upomoć da nam menjaju ustav da bismo mogli formirati vlast", rekla je Cvijanović u izjavi za Srnu.

"Donošenje uredbe bi produbilo krizu u BiH"

Komentarišući najavu Dodika o donošenju uredbe o deportaciji Šmita iz Republike Srpske, bivši član predsedništva BiH Mirko Šarović za Euronews Srbija kaže da je reč o dramatičnoj odluci koja će verovatno, kako kaže, permanentnu krizu u kojoj se BiH nalazi dalje produbiti.

Euronews

"Nepoznato je da li će Dodik zaista da uđe u ovu avanturu i da li je spreman za ovaj potez. Problem je u tome što odluke o zabrani ulaska u BiH donose druga nadzorna tela, tako da je nepoznato kako namerava da to sprovede. Ne govorim o tome da li treba ili ne treba i da li je to dobar potez, ali mislim da je zakonski vrlo problematično to što je najavio, tako da nas očekuju neizvesni dani. Mislim da ne postoji zakonski osnov da Republika Srpska ili neka opština ili grad posegne za ovakvom merom", navodi on.

Dodikove optužbe na račun Šmita išle su dotle da je visokog predstavnika optužio i da je "došao da razvlasti Republiku Srpsku". Šarović podseća i da se status Šmita u Republici Srpskoj generalno problematizuje i da to nije nešto što čini samo Dodik i njegova stranka, te da krivac za krizu u zemlji nije samo predsednik Republike Srpske već i visoki predstavnik u BiH.

"Mislim da cela politička scena u RS stavlja veliki upitnik i problematizuje njegovu poziciju iz razloga što njegova uloga visokog predstavnika nije verifikovana ili data saglasnost u Savetu bezbednosti UN. To, rekao bih, jeste jedno vrlo ozbiljno pitanje. Bez obzira na tako nešto on je povlačio niz poteza i to je dovelo do krize odnosa u celoj zemlji. Šmitove odluke jesu problematične i vrlo teško sprovodive u RS zbog odnosa pozicije i opozicije i nekih drugih struktura društva. No Šmit nastoji da svoju poziciju ojača, donosi zakone, određene mere, pa i ove mere koje se tiču krivičnog zakona koje su omogućile sada podizanje optužnice protiv Dodika. To je krizu dovelo do usijanja i ne vidi joj se kraj", navodi on.

Upitan da prokomentariše i Dodikove najave da će istog dana kada Šmit nametne zakon o imovini biti doneta odluka o samostalnosti Republike Srpske, Šarović podseća da je tu temu predsednik RS pokušao da nametne u nekoliko navrata, ali to je uvek protumačeno kao njegov predizborni trik.

Ipak, kako ističe, kriza u BiH se iz meseca u mesec produbljuje i dobija nove elemente sa nesagledivim posledicama i niko, kako kaže, ne može da predvidi šta će se desti, ne na duže vreme, nego ni za narednih sedam dana.

"Nažalost, umesto dijaloga i rešavanja ovih problema, pribegava se ovim merama koje primenjuje i Šmit, ali i Dodik. Ja lično ne verujem u scenario koji bi iznedrio nezavisnost RS, s obzirom da je to pitanje koje se često pominje u BiH i RS. Ono ima mnogo pristalica to je potpuno jasno, ali mislim da to nije realno. To je složeno pitanje i mislim da Republika Srpska nije spremna za tako nešto, niti ima uslova da se to desi. Ne verujem u to zaista, bez obzira koliko god to eventualno javnost, na ovaj ili onaj način, priželjkuje", ističe nekadašnji član predsedništva BiH Mirko Šarović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa