Region

Šmit nije otišao u Banjaluku, OHR tvrdi da dolazak nije bio definitivno dogovoren

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2023

-

17:05

Šmit nije otišao u Banjaluku, OHR tvrdi da dolazak nije bio definitivno dogovoren
Šmit nije otišao u Banjaluku, OHR tvrdi da dolazak nije bio definitivno dogovoren - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Povodom današnjeg nedolaska Kristijana Šmita u Banjaluku oglasio se OHR saopštenjem u kojem se navodi da ta poseta nije bila definitivno dogovorena.

"Danas je visoki predstavnik svesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH. Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na celoj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom", saopšteno je iz OHR-a.

U OHR-u ističu da je Šmit danas razgovarao sa Ćamilom Durakovićem, potpredsednikom Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda, o, kako se navodi, situaciji u vezi sa povratnicima i dogovorili su se da se uskoro sastanu i nastave ovaj razgovor.

Inače, Duraković je jedini predstavnik vlasti u Republici Srpskoj koji je danas pristao da se sastanke sa Šmitom u Banjaluci, a pošto do susreta nije došlo on je saopštio da je "međunarodna zajednica kapitulirala".

"Takođe, u toku dana, visoki predstavnik se sastao sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i ministrom za raseljene osobe i izbeglice FBiH Nerinom Dizdarom. Usijane špekulacije o tome gde bi i koga bi mogao posetiti visoki predstavnik odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti kako bi se rešili realni problemi s kojima se suočavaju građani Bosne i Hercegovine", naveli su iz OHR-a.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas novinarima u Banjaluci da Šmit nije dobrodošao u Republiku Srpsku i da bi trebalo da je zaobilazi u širokom luku. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa