Region

Milatović: Zapadni Balkan će biti stabilan samo kada bude deo EU

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

15:54

Milatović: Zapadni Balkan će biti stabilan samo kada bude deo EU
Milatović: Zapadni Balkan će biti stabilan samo kada bude deo EU - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Zapadni Balkan će biti stabilan samo kada bude deo Evropske unije (EU), izjavio je predsednik Crne Gore Jakov Milatović, koji na poziv italijanskog kolege Serđa Matarele boravi u poseti Italiji.

Milatović je u intervuu za Korijere dela Sera, rekao da je poziv italijanskog kolega da poseti Italiju dobra prilika da Crna Gora dobije još snažniju podršku te države za ulazak u EU.

Milatović će se danas sastati sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, ministrom spoljnih poslova Antoniom Tajanijem i predsednikom Komore Lorencom Fontanom.

"Reći ću im da će Zapadni Balkan biti stabilan samo kada bude deo EU, a sada su ogromna rupa usred Evrope. Pristupanje Crne Gore bi za njih značilo i da je proširenje još moguće", rekao je Milatović.

Na pitanje kakve su posledice na Crnu Goru imali sukobi na Kosovu i Metohiji uz učešće NATO trupa, Milatović je rekao da je Crna Gora uvek podržavala dijalog Beograda i Prištine pod kišobranom EU.

"Održavanje izbora na severu Kosova moglo bi biti korak u pravom smeru. Crna Gora je takođe turistička destinacija, treba da živimo u stabilnom regionu", naveo je Milatović.

Kako je rekao, pitanje borbe protiv organizovanog kriminala i mafije je mnogo veće od same Crne Gore, jer su to međunarodne stvari.

"Dobijamo veoma snažnu podršku od partnerskih zemalja, uključujući Italiju. Italijansko iskustvo u borbi protiv mafije je od ogromnog značaja za Crnu Goru", rekao je Milatović.

On je istakao da se u Crnoj Gori odlučujući korak desio na parlamentarnim izborima 2020. godine jer, kako je dodao, postoji niz izveštaja koji povezuju bivši politički režim sa mafijom.

"Danas se ispostavlja da su neki od ljudi, koji je trebalo da se bore protiv organizovanog kriminala u ime naroda Crne Gore, bili ključni deo organizovanog kriminala. Među njima je i bivši šef Vrhovnog suda. A veze verovatno dopiru do vrha bivšeg režima", naveo je Milatović.

Upitan o odnosima sa Moskvom od početka invazije na Ukrajinu, Milatović je rekao da je Crna Gora od prvog dana imala istu poziciju kao i EU.

"Odobrili smo sankcije, otvorili granice za izbeglice, skoro deset odsto naše populacije trenutno čine ukrajinske izbeglice. Mi smo mala zemlja, ali deset odsto našeg vojnog budžeta je iskorišteno za podršku Kijevu", rekao je Milatović.

Istakao da je Crna Gora, kao članica NATO, podržala liniju koja je određena na poslednjem samitu u Viljnusu.

Komentari (0)

Evropa