Evropa

Španija osudila bivšeg člana ETA na 30 godina zatvora zbog ubistva iz 2001.

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2023

-

18:32

Španija osudila bivšeg člana ETA na 30 godina zatvora zbog ubistva iz 2001.
Španija osudila bivšeg člana ETA na 30 godina zatvora zbog ubistva iz 2001. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španski sud osudio je na 30 godina zatvora Mikela Kareru Sarobea, bivšeg militanta sada raspuštene baskijske separatističke grupe ETA, zbog ubistva istaknutog političara 2001. godine, objavljeno je u sudskom dokumentu.

Karera (51), koji već služi dugogodišnju zatvorsku kaznu u Francuskoj zbog višestrukih ubistava, prebačen je u Španiju ranije ove godine da mu se sudi za brutalno ubistvo u gradu Saragosa na severoistoku zemlje, preneo je Rojters.

Osuđenik, koji je u ETA bio poznat kao Ata, upucao je 53-godišnjeg Manuela Gimeneza Abada, regionalnog lidera konzervativne Narodne partije, dok je šetao sa svojim 17-godišnjim sinom na fudbalskoj utakmici 6. maja 2001.

Viši sud u Madridu je u svojoj presudi od 18. septembra naveo da je Karera dva puta pucao u Abada s leđa pre nego što ga je dokrajčio na zemlji metkom u glavu.

Takođe mu je naloženo da plati 250.000 evra Abadovim rođacima.

Karera, koji je uhapšen u Francuskoj 2010. godine, prebačen je nazad u tu zemlju, gde će služiti ostatak kazne pre nego što ode u španski zatvor.

Iako je ETA odustala od nasilja 2011. i raspala se 2018, mnogi počinioci njenih zločina ostaju nekažnjeni.

Agencija navodi da je ovo stvorilo napetost u španskom društvu, koje je sada sve više polarizovano između pristalica ujedinjene države i onih koji traže veću autonomiju španskih regiona ili čak nezavisnost.

Komentari (0)

Evropa