Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Devetoro poginulo u ukrajinskom napadu na Sevastopolj, objavljen i snimak napada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2023

-

09:31

RAT U UKRAJINI Kijev: Devetoro poginulo u ukrajinskom napadu na Sevastopolj, objavljen i snimak napada
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 576. dan rata u Ukrajini. Uz pokušaje da povrati svoje izgubljene teritorije u ratu sa Rusijom, Ukrajina ima muke i na trgovinskom planu. Izvoz žitarica bio je povod za zatezanje odnosa sa Poljskom, koja se smatra jedom od najvećih saveznika Kijeva. I dok iz Poljske stižu najave obustave isporuka oružja Ukrajini, iz Kanade poručuju da će dati dodatnih nešto više od 480 miliona američkih dolara vojne pomoći. Pomoć stiže i od EU, koja je obezbedila 1,5 milijardi evra u okviru paketa makrofinansijske pomoći Kijevu za ovu godinu. Američki mediji spekulišu da je predsednik SAD Džozef Bajden ukrajinskom kolegi obećao i isporuku raketa dugog dometa.

Ključni događaji:

  • Kijev koristio britanske i francuske rakete za napad na štab ruske Crnomorske flote
  • Trudo: Kanada obezbeđuje dodatnih oko 480 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini
  • Ukrajina dobila osmu tranšu od 1,5 milijardi evra makrofinansijske pomoći od EU
  • Zelenski: Oslobodićemo Bahmut i još dva ključna grada, imamo plan

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.14 Izabrani lideri DNR, LNR i Zaporoške oblasti

Danas su izabrani lideri samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Zaporoške oblasti, javljaju ruski mediji.

U Lugansku je održana inauguracija Leonida Pasečnika, izabranog za šefa LNR, prenela je agencija RIA Novosti.

Prethodno su poslanici Narodnog saveta samoproglašene LNR jednoglasno izabrali Pasečnika na mesto šefa republike. Denis Pušilin je izabran na mesto šefa DNR, objavljeno je na njegovom sajtu.

"Posle postupka tajnog glasanja imenovan je šef Donjecke Narodne Republike izabran od strane poslanika. On je postao aktuelni šef regiona", navodi se u saopštenju. Istovremeno za gubernatora Zaporoške oblasti izabran je Evgenije Balicki, donedavno v.d. lidera regiona.

22.10 Zelenski kratko boravio u Poljskoj, dodelio priznanja volonterima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski dodelio je poljskim volonterima državna priznanja tokom kratke posete Poljskoj na putu za Ukrajinu, ali se nije sastao sa zvaničnicima jer su odnosi dve zemlje zategnuti zbog uvoza žitarica, preneo je Rojters.

On je uručio priznanja Bjanki Zalevskoj, novinarki koja je pomogla u transportu ranjene dece u poljske bolnice i Damjanu Dudi, koji je prikupio lekarsku ekipu za pomoć ranjenim vojnicima u blizini prve linije fronta. Zelenski je zahvalio svim Poljacima koji su "od prvih dana otvorili svoje porodice, svoje domove, otvorili sebe i pomagali“.

"Verujem da svaki izazov na našem zajedničkom putu jeste ništa u poređenju sa činjenicom da postoji takva snaga između naši ljudi", istakao je Zelenski.

21.50 Lavrov: Ukrajinski mirovni plan i oživljavanje sporazuma o žitu nisu realni

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ni ukrajinski mirovni plan, kao ni najnoviji predlozi Ujedinjenih nacija za oživljavanje Crnomorske inicijative za izvoz žitarica nisu realni.

Lavrov je to rekao na konferenciji za novinare posle nedelju dana intenzivne globalne diplomatije na godišnjem skupu svetskih lidera usedištu UN u Njujorku.

"To je potpuno neizvodljivo", rekao je Lavrov o mirovnom planu u 10 tačaka koji je promovisao Kijev.

On je rekao da takav plan nije moguće sprovesti.

"To nije realno i svi to razumeju, ali u isto vreme kažu da je to jedini osnov za pregovore", istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je rekao da će sukob biti rešen na bojnom polju ako se Kijev i njegovi zapadni saveznici budu držali tog stava.

Lavrov je naveo da je Moskva napustila Crnomorsku inicijativu za izvoz žitarica jer obećanja data Rusiji, uključujući i ukidanje sankcija Ruskoj banci i njeno ponovno povezivanje sa globalnim SVIFT sistemom, nisu ispunjeni.

On je rekao da najnoviji predlozi UN za oživljavanje tog izvoznog koridora za ukrajinske poljoprivredne proizvode jednostavno nisu realni.

15.25 U Norveškoj uhapšen bivši komandant paravojne grupe “Vagner”

Norveška policija je uhapsila bivšeg komandanta ruske paravojne grupe “Vagner” Andreja Medvedeva zbog toga što je navodno na ilegalan način pokušao da pređe granicu i vrati se nazad u Rusiju, nakon što je zatražio azil u Norveškoj ranije ove godine, saopštili su danas advokati uhapšenog. Iz policije su prethodno saopštili da je uhapšen muškarac u 20-im godinama zbog pokušaja da ilegalno pređe granicu, ali nisu naveli o kome je reč, prenosi Rojters. Prelazak granice sa Rusijom dozvoljen je samo na određenim mestima, navodi agencija.

14.53 Rusija: Ukrajina izvela još jedan raketni napad na Sevastopolj

Rusija je optužila Ukrajinu da je u subotu izvela još jedan raketni napad na Sevastopolj na Krimu, dan nakon napada na štab ruske crnomorske flote. Regionalni guvener kaže da je Sevastopolj stavljen u stanje pripravnosti za vazdušni napad sat vremena pre nego što su ostaci presretnutih projektila pali blizu pristaništa.

11.34 Gumenjuk o napadu na štab Crnomorske flote: Imamo mnogo takvih ciljeva

Rukovodilac pres centra ukrajinskih oružanih snaga južnog sektora Natalija Gumenjuk izjavila je danas da je ukrajinski napad na štab ruske Crnomorske flote 22. septembra u Sevastopolju veoma moćan rezultat i da Ukrajina "tamo ima mnogo takvih ciljeva". Gumenjuk je rekla da je pogađanje takvog objekta uvek veoma moćan rezultat, ne samo borbeni, već i moralni i psihološki, prenosi agencija Unian. "Tamo imamo mnogo takvih ciljeva. Još je rano da se otkrivaju svi detalji. Biće sve više iznenađenja za njih“, dodala je ona.

10.44 Pogledajte trenutak udara projektila u štab ruske crnomorske flote u Sevastopolju

 

09.25 Devetoro poginulo u ukrajinskom napadu na štab ruske mornarice na Krimu

Devetoro ljudi je poginulo, a 16 povređeno, među kojima su i dva generala, u jučerašnjem ukrajinskom napadu na štab ruske crnomorske mornarice u Sevastopolju na Krimu, saopštio je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Kirilo Budanov, načelnik Glavne obaveštajne uprave Ukrajine, rekao je za "Glas Amerike" da je "među povređenima i komandant grupe general pukovnik Romančuk, koji se nalazi u veoma teškom stanju". Istakao je i da je načelnik štaba general-potpukovnik Cekov u komi.

U saopštenju na Telegramu navedeno je da je specijalna operacija pod nazivom "Zamka za krabu", koja je izvedena u petak, bila tempirana u trenutku kada su se sastajali visoki oficiri ruske mornarice i da je njen rezultat desetine mrtvih i ranjenih, "uključujući i više rukovodstvo flote". "Hrabar i mukotrpan rad Snaga za specijalne operacije omogućio je da „na vreme i precizno“ gađaju štab Crnomorske flote, dok se viši štab ruske mornarice sastajao u privremeno okupiranom gradu Sevastopolju“, navedeno je u saopštenju. Dodaje se da će "detalji napada biti otkriveni čim to bude moguće"

 

08.45 Ruska PVO aktivirana u Sevastopolju, obustavljen putnički pomorski saobraćaj

Ruska protivvazdušna odbrana aktivirana je danas u Sevastopolju, a prema prvim informacijama, delovi rakete pali su u oblast Suharne Balke, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev . "Prema preliminarnim informacijama, protivvazdušna odbrana je dejstvovala u Sevastopolju. Ostaci rakete su pali na pristanište u oblasti Suharna Balka. Sve specijalne službe su izašle na lice mesta. Molimo ostanite mirni", napisao je Razvožajev na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti. U Sevastopolјskom zalivu obustavlјen je pomorski putnički saobraćaj, saopštila je Direkcija za razvoj gradske saobraćajne infrastrukture.

Prinskrin/Facebook/Kyiv Post

 

08.00 Istekla zabrana uvoza žitarica iz Ukrajine,dani žitarica za jedinstveno tržište

Privremena zabrana uvoza ukrajinskih žitarica a posebno pšenice, kukuruza, suncokreta i uljane repice – koja se odnosila na zemlje EU koje se nalaze pored Ukrajine - Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Rumuniju i Bugarsku, istekla je 15. septembra, ali su prve tri zemlje izdale sopstvene zabrane uvoza ukrajinskog žita i druge robe, navodeći potrebu da zaštite svoje poljoprivrednike od konkurencije zbog značajno povećanog ukrajinskog uvoza. I Ukrajina i Evropska komisija pozvale su ih da povuku jednostrano produženje embarga, a Komisija analizira preduzete mere.

07.40 Ruske snage lansirale 15 dronova, Ukrajina oborila 14

Ruske ruske snage noćas su lansirale 15 bespilotnih letelica tipa Šahed na ciljeve na jugoistoku Ukrajine, a ukrajinska PVO je oborila njih 14, saopšteno je danas iz komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. "Pravac napada je bio Zaporožje i Dnjepropetrovska oblast", navedeno je u saopštenju, prenosi agencija Unian. Odeska oblast bila je na meti ruskih projektila Oniks. Dve rakete su pogodile rekreacionu zonu, ali nije bilo velike štete ni žrtava.

07.00 Kijev koristio britanske i francuske rakete za napad na rusku Crnomorsku flotu

Ukrajinska vojska saopštila je da je u napadu na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju koristila rakete "storm šedou" i "skalp" koje su Kijevu isporučene iz Velike Britanije i Francuske.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je u raketnom udaru na Sevastopolj oštećena zgrada u kojoj se nalazi sedište ruske Crnomorske flote, prenosi Skaj njuz. U napadu je poginuo jedan vojnik.

06.45 Trudo: Kanada obezbeđuje dodatnih oko 480 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

Kanada će dati dodatnih nešto više od 480 miliona američkih dolara vojne pomoći Ukrajini u naredne tri godine, rekao je premijer Džastin Trudo pred kanadskim parlamentom, tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Trudo je najavio da će u okviru te pomoći Kanada Ukrajini isporučiti više tenkova Leopard 2, preneo je Rojters.

Pored toga bi tokom tri godine u Ukrajinu bilo otpremljeno 50 oklopnih vozila, uključujući vozila za medicinsku evakuaciju, koja će izraditi kanadski radnici u Ontariju.

Takođe je najavio da će vlada poslati trenažere za pilote i održavanje aviona F-16, kako bi Ukrajinci mogli maksimalno da koriste donirane borbene avione. Otava će, dodao je, takođe primeniti nove sankcije protiv Rusije.

06.30 Ukrajina dobila osmu tranšu od 1,5 milijardi evra makrofinansijske pomoći od EU

Ukrajina je dobila osmu tranšu od 1,5 milijardi evra u okviru paketa makrofinansijske pomoći (MFA) od Evropske unije za ovu godinu, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo finansija.

"Makrofinansijska pomoć EU je značajan doprinos obezbeđivanju finansijske stabilnosti i ubrzanju pobede u ratu", rekao je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko, prenosi Ukrinform.

On je zahvalio EU na liderstvu i podršci Ukrajini i na "ritmičnom obezbeđivanju sredstava", što, kako je rekao, pomaže ukrajinskoj državi da blagovremeno i u potpunosti finansira prioritetne rashode državnog budžeta.

Evropska unija je u ovoj godini već isporučila 13,5 milijardi evra Ukrajini.

06.15 Američki mediji: Bajden obećao Zelenskom rakete dugog dometa

Američki predsednik Džo Bajden rekao je ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom u ruzgovoru u Vašingtonu da će Sjedinjene Američke Države poslati manji broj raketa dugog dometa Ukrajini kao vid pomoći u borbi protiv Rusije, objavila je američka televizija NBC, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Oni, međutim, nisu rekli kada će rakete biti poslate, niti kada će ta odluka biti obelodanjena. List "Vašington post" objavio je da je Bajdenova administracija blizu odluke da Ukrajini pošalje Armijski taktički raketni sistem (ATACMS) naouržan kasetnim bombama, a ne bojevom glavom.

06.00 Zelenski: Oslobodićemo Bahmut i još dva ključna grada, imamo plan

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će ukrajinske snage od ruskih trupa osloboditi istočni grad Bahmut i još dva ključna ukrajinska grada.

"Deokupiraćemo Bahmut. Mislim da ćemo deokupirati još dva grada", rekao je Zelenski tokom razgovora sa novinarima u Vašingtonu, prenosi CNN. Dodao je da neće reći koji su to gradovi, jer "imaju sveobuhvatan plan". 

Associated Press

Komentari (0)

Evropa