Evropa

Riši Sunak razmatra neke od najstrožih mera protiv pušenja, zabranu kupovine cigareta narednoj generaciji

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2023

-

23:58

Riši Sunak razmatra neke od najstrožih mera protiv pušenja, zabranu kupovine cigareta narednoj generaciji
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Riši Sunak razmatra uvođenje nekih od najstrožih mera protiv pušenja na svetu koje bi zabranile narednoj generaciji da ikada bude u mogućnosti da kupuje cigarete.

Kako saznaje Gardijan iz izvora u vladi, premijer razmatra mere slične onima koje je Novi Zeland doneo prošlog decembra.

One su uključivale stalno povećanje starosne granice za pušenje kako se duvan nikada ne bi prodavao nikome rođenom posle 1. januara 2009. godine.

Politika protiv pušenja u stilu Novog Zelanda značila bi potpuno ukidanje cigareta narednoj generaciji.

Pod bivšom premijerkom Džasindom Ardern, Novi Zeland je, takođe, doneo zakon o smanjenju sadržaja nikotina u duvanskim proizvodima, kojim je uvedena i obaveza da se cigarete prodaju samo u specijalizovanim prodavnicama duvana, umesto u prodavnicama i supermarketima.

Pored toga, obećanje Sunakovog rukovodstva da će kazniti ljude sa 10 funti u slučaju da propuste pregled kod lekara opšte prakse ili u bolnici, takođe, bi moglo da se nađe ponovo na stolu, iako je to teško politički sprovesti, naveo je list.

Tu ideju, britanski premijer je najavio tokom svoje kampanje u leto 2022, ali se činilo da je odustao od nje kada je preuzeo dužnost prošle jeseni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa