Evropa

Policija u Španiji istražuje slučaj objavljivanja slika nagih devojčica generisanih veštačkom inteligencijom

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2023

-

09:29

Policija u Španiji istražuje slučaj objavljivanja slika nagih devojčica generisanih veštačkom inteligencijom
Policija u Španiji istražuje slučaj objavljivanja slika nagih devojčica generisanih veštačkom inteligencijom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Žitelji Almendraleha, gradića na jugu Španije u šoku su nakon objavljivanja na društvenim mrežama slika golih lokalnih devojčica bez njihovog znanja, a koje je stvorila veštačka inteligencija.

Slike su napravljene korišćenjem fotografija potpuno obučenih devojčica, od kojih su mnoge preuzete sa njihovih naloga na društvenim mrežama, navodi BBC.

Fotografije su zatim obrađene pomoću aplikacije sa veštačke inteligencije koja generiše sliku osobe, ali bez odeće. Do sada se oko 28 devojčica iz Almendraleha, starosti između 11 i 17 godina, prijavilo da su žrtve korišćenja aplikacije sa veštačke inteligencije.

Policija istražuje slučaj i, prema objavljenim izveštajima, identifikovano je najmanje 11 lokalnih dečaka koji su bili umešani ili u kreiranje slika ili u njihovo objavljivanje putem aplikacija Vocap i Telegram.

Osumnjičeni u ovom slučaju imaju između 12 i 14 godina, ali španski zakon izričito ne pokriva generisanje slika seksualne prirode kada se radi o odraslima, iako bi se stvaranje takvog materijala sa maloletnicama moglo smatrati dečjom pornografijom.

Druga moguća optužba bi bila za kršenje zakona o privatnosti, ali u Španiji se maloletnici mogu suočiti sa krivičnim prijavama samo u dobi od 14 godina i više.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa