Evropa

Češki provokator popeo se nag na statuu u Firenci

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2023

-

19:44

Češki provokator popeo se nag na statuu u Firenci
Tanjug/AP/Andrew Medichini - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Češki državljanin Vaclav Pišvajc popeo se danas na čuvenu skulpturu Herkules i Kakus iz 16. veka na centralnom trgu Pjaca dela Sinjorija u Firenci, izazvavši opštu pometnju.

Snimak incidenta na kojem je nag muškarac na čijem telu je velikim slovima pisalo "cenzurisano" se brzo proširio društvenim mrežama, preneo je italijanski informativni kanal Tgcom24.

U tom trenutku na trgu je bilo više desetina ljudi. Građani su pozvali policiju, a karabinjeri su uspeli da uklone provokatora sa skulpture i iznesu ga sa trga.

Pišvajc, koji se predstavlja kao umetnik, od ranije je poznat policiji kao serijski provokator, jer je više puta počinio slične akcije u centru Firence. 

U januaru 2018. poprskao je crnu boju iz limenke na skulpturu „Velika glina br. 4” švajcarskog umetnika Ursa Fišera, koja je tada bila izložena na centralnom firentinskom trgu. Zatim je u septembru iste godine napao umetnicu performansa Marinu Abramović u dvorištu Palaco Stroci.

U januaru 2020. popeo se na gvozdenu jelku, rad umetnika Mimo Paladina, postavljenu na Pjaca Santa Marija Novela. 

U septembru 2021. vandalizovao je privremenu instalaciju „Rajsko drvo“ Đuzepea Penonea, takođe na Pjaca dela Sinjorija, ostavljajući natpis na podlozi.

Prošlog marta, Pišvajc je zapalio crnu tkaninu koja je prekrivala kopiju Mikelanđelove svetski poznate statue Davida, postavljene ispred gradske većnice u Firenci pre više od jednog veka.

Istovremeno, aktivista je u bojama ukrajinske zastave (žuta i plava) bojom oslikao skulpturu modernog italijanskog majstora Frančeska Vecolija, koja prikazuje lava sa podignutim prednjim šapama i takođe se nalazi na Pjaca dela Sinjorija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa