Aktuelno iz kulture

Vandali grafitom posvećenim fudbalskom klubu "Minhen" oštetili čuveni Vazarijev koridor u Firenci

Komentari

Autor: ArtNews

29/08/2023

-

22:51

Vandali grafitom posvećenim fudbalskom klubu "Minhen" oštetili čuveni Vazarijev koridor u Firenci
Vandali grafitom posvećenim fudbalskom klubu "Minhen" oštetili čuveni Vazarijev koridor u Firenci - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italija se poslednjih meseci suočila sa nizom slučajeva vandalizma za koje su odgovorni turisti, a sada se na meti našao čuveni Vazarijev koridor. 

Spoljašnji stubovi skoro 500 godina starog prolaza duž reke Arno između palata Vekio i Piti, obeleženi su grafitima u vidu simbola fudbalskog kluba "Minhen". Počinioci su navodno dvojica članova grupe nemačkih turista koji su odseli u privatnom smeštaju u centru Firence.

Dvojica osumnjičenih su uhapšena nakon što su karabinjeri upali na njihov Airbnb, gde su pronašli dve limenke crne boje u spreju i odeću zamrljanu bojom.

"Jasno je da ovo nije pijani hir, već čin s predumišljajem", rekao je direktor galerije Ufici Eike Šmit u izjavi.

Šmit je pozvao na strogo kažnjavanje osumnjičenih, dodajući da u Sjedinjenim Američkim Državama za slične zločine može biti kazna od pet godina zatvora. 

"Dosta sa simboličnim kaznama i maštovitim olakšavajućim okolnostima. Potrebna nam je tvrda pesnica zakona", izjavio je direktor, koji je inače, poreklom iz Nemačke.

Šteta na stubovima koridora procenjena je na oko 10.800 dolara, saopštilo je Ministarstvo kulture Italije, a popravke će biti obavljene pod zaštitom naoružanih čuvara, piše ArtNews.

Vazarijev koridor izgradio je Đorđo Vazari, italijanski renesansni slikar i arhitekta, 1565. godine. Konstrukcija duga jedan kilometar završena je za manje od devet meseci. Dizajniran je da služi kao tajni put između privatne porodice u vrtovima Boboli i administrativnih kancelarija tadašnjeg poglavara porodice Mediči, Kozima I de Medičija.

Obeležavanje Vazarijevog koridora je poslednje u nizu vandalizma u Italiji. Ranije ovog leta, turista je snimljen kako urezuje imena na zidu Koloseuma u ​​Rimu, dok se u Milanu na udaru našla galerija Vitorio Emanuele II.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu