Evropa

Politiko: Tenzije između Nemačke i Poljske, Berlin razmatra granične kontrole

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

12:24

Politiko: Tenzije između Nemačke i Poljske, Berlin razmatra granične kontrole
Granica Nemačke i Poljske - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada razmatra da li da uvede kontrole na granici sa Poljskom kako bi zaustavila priliv azilanata, ali napeti odnosi između dve zemlje i trenutno rastući diplomatski spor mogu da zakomplikuju te planove, prenosi Politiko.

Iz kabineta nemačke ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fazer u ponedeljak je  saopšteno da će možda biti neophodno sprovesti kontrolu na poljskoj i češkoj granici kako bi bile suzbijene "kriminalne bande" koje ilegalno krijumčare migrante u zemlju.

Oko 204.000 ljudi zatražilo je azil u Nemačkoj u prvih osam meseci 2023. godine, 77 odsto više nego u istom periodu prošle godine, navodi Politiko.

Vlada kancelara Olafa Šolca je pod pojačanim pritiskom da obuzda rastući nivo nelegalnih migracija, u trenutku kada mnogi tražioci azila dolaze u zemlju preko poljskih i čeških granica.

Zvaničnici u Berlinu navode da vlada pregovara sa Poljskom i Češkom o uvođenju privremenih graničnih kontrola.

Na političkom skupu tokom vikenda, Šolc je povezao trenutnu graničnu krizu sa skandalom koji potresa poljsku vladu zbog  navodnog uzimanja mita za izdavanje viza, samo nekoliko nedelja uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji.

"Ne želim da Poljska jednostavno mahne ljudima da prođu, a zatim da razgovaramo o našoj politici azila“, rekao je Šolc okupljenima tokom političkog mitinga u bavarskom gradu Nirnbergu.

Šolc je takođe zahtevao da poljska vlada "razjasni" navodni skandal u kome su "neke vize podeljene za novac” u Poljskoj.

Nemački kancelar je mislio na nedavne optužbe da su zvaničnici u poljskim konzulatima podelili hiljade privremenih viza, dajući time pristup EU u zamenu za mito.

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau odgovorio je Šolcu u objavi na X platformi (Tviter) u kojoj je naveo da poruke nemačkog kancelara "ukazuju na pokušaj mešanja u unutrašnje stvari poljske države i tekuću izbornu kampanju u Poljskoj".

Rau je zatražio da Šolc "poštuje suverenitet Poljske i da se uzdrži od izjava koje štete međusobnim odnosima".

Šolcov portparol Štefen Hebestrajt odbacio je u ponedeljak tvrdnje da se nemački kancelar meša u unutrašnje poslove Poljske.

Tenzije između Nemačke i Poljske su već porasle zbog poljske predizborne kampanje u kojoj je poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) često pominjala Nemačku, uključujući i zahtev da nemačka vlada plati reparacije iz Drugog svetskog rata, što je Berlin odbio.
 

 


    
    

 

Komentari (0)

Evropa