Evropa

Kongres usvojio predlog za finansiranje vlade: Ne spominje se pomoć za Ukrajinu; Kakve bi mogle biti posledice po Kijev?

Komentari
Kongres usvojio predlog za finansiranje vlade: Ne spominje se pomoć za Ukrajinu; Kakve bi mogle biti posledice po Kijev?
Kongres usvojio predlog za finansiranje vlade: Ne spominje se pomoć za Ukrajinu; Kakve bi mogle biti posledice po Kijev? - Copyright Tanjug/AP/Pavel Golovkin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD-a Džo Bajden je u nedelju potpisao predlog zakona o produženju finansiranja savezne vlade za 45 dana u kojoj, ovog puta, nema stavke o pomoći Ukrajini. Američki predsednik je nakon toga na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da će uprkos tome Amerika nastaviti da podržava Kijev, dok sa suprotne strane kažu da ovo odbijanje pre svega "shvataju kao incident", i da se ne radi o "nečemu sistematskom".

Naime, ovakav stav u Kijeva potkrepljuje i Bajdenovo obraćanje iz Bele kuće kada je rekao da će uprkos odluci Kongresa, Ukrajina moći da nastavi da računa njihovu podršku.

''Želim da uverim naše američke saveznike i američki narod i narod u Ukrajini da može da računa na našu podršku. Mi se nećemo povući'', rekao je on tokom vikenda i sugerisao da su demokrate sklopile dogovor sa republikancima o podršci Ukrajini uprkos odluci američkog Kongresa, preneo je Rojters.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li može da veruje republikancima oko budućih dogovora, Bajden je odgovorio da su upravo napravili jedan dogovor o Ukrajini, pa će videti kako će se stvari dalje odvijati.

Naime, republikanci su ti koji kontrolišu Predstavnički dom, a demokrate sa druge strane uživaju malo veću većinu u Senatu. Međutim, prema američkom zakonu mora da postoji saglasnost i kod jednih i kod drugih kako bi  se odobrio budžet nakon čega bi on bio potpisan u usvojen. 

Zbog toga Bajden sada poziva Kongres da se pregovara o paketu pomoći što je pre moguće, rekavši da postoji "preovladavajući osećaj hitnosti". On je rekao da očekuje da predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti, koji je inače republikanac, održi svoju posvećenost u obezbeđivanju podrške koja je neophodna da bi se pomoglo Ukrajincima.

Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

 

Prema pisanju BBC-ja, SAD su, otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog obima u februaru 2022. godine u Ukrajini bile velikodušne  -  isporučile su oko 46 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu. Takođe, poslednjih meseci Amerikanci su Kijevu poslali i najsavremeniju opremu koja uključuje rakete dugog dometa i tenkova Abrams. Sve ovo je došlo je u trenutku kada kijevske snage pokreću kontraofanzivu na jug zemlje.

Međutim, ovaj poslednji sporazum o budžetu u Kongresu, koji obuhvata 45 dana, Kijev je lišio daljeg finasiranja. Kongresmen Floride Met Gec rekao je novinarima u subotu da je finasiranje "koje je već ranije bilo odobreno od Kongresa i više nego dovoljno". Takođe, članica Predstavničkog doma Kongresa SAD ispred Republikanske partije Mardžori Tejlor Grin, rekla je da je Kijevu već dodeljeno i previše pomoći, naglasivši da "Ukrajina nije 51. država". Sa druge strane iz Demokratske stranke stigle su poruke da "ne veruju da neko ne želi da pošalje pomoć Ukrajini".

Šta kaže Evropa?

Ova politička previranja u SAD  jedan je od simptoma zamora zapad. Sve veći skepticizam republikanaca zabrinjava EU. U intervjuu za BBC u Kijevu najviši diplomata EU Žozep Borelj rekao je da je "zabrinut poslednjom američkom odlukom".

"Ne znam šta će se desiti u budućnosti. Jasno je: za nas Evropljane rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja egzistencijalnu pretnju i mi mora da reagujemo u skladu sa tim. U svom svakodnevnom obraćanju iz Kijeva, predsednik Zelenski je rekao da niko ne bi smeo da "isključi otpornost Ukrajine". Jasno je da će zemlja nastaviti da se bori sa ili bez pomoći Zapada. Ukrajina zna šta bi najviše volela", rekao je on.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

On je naveo da je razgovarao ''o kontinuiranoj vojnoj pomoći EU'', tokom prvog ličnog kontakta sa novim ministrom odbrane Ukrajine Rustemom Umerovom.

''Pripremamo dugoročne bezbednosne obaveze za Ukrajinu'', rekao je Borelj.

Evropska odbrambena agencija ranije ove sedmice navela je da je sedam zemalja članica EU naručilo municiju u okviru šeme nabavke kako bi ona hitno bila dopremljena u Ukrajinu, prenosi Rojters.

Borelj je u ponedeljak sazvao ministre spoljnih poslova zemalja članica EU na sastanak u Kijevu, što će biti prvi put da do takvog sastanka dođe van granica EU. On je ranije rekao da na tom sastanku ne treba očekivati bilo kakve odluke, jer se radi o neformalnom sastanku, koji su obično posvećeni dubljim političkim raspravama, a ne donošenju konkretnih odluka.

Kakve su reakcije iz Ukrajine i kakvo je stanje na terenu?

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da podrška Vašingtona Kijevu ne slabi i umanjio je značaj zakona, kojim je američki Kongres odobrio privremeni budžet za američku vladu bez sredstava predviđenih za Ukrajinu.

''Ne smatramo da je podrška SAD narušena, jer shvataju da je ono o čemu se radi u Ukrajini mnogo veće od Ukrajine. Radi se o stabilnosti i predvidljivosti situacije u svetu i zato verujem da ćemo uspeti da pronađemo neophodna rešenja'', rekao je Kuleba, prenosi Rojters.

On je naveo da je Kijev u pregovorima sa republikancima i demokratama u američkom Kongresu i da je drama oko zakona o prekidu, koji je sprečio finansijsko "zatvaranje" američke vlade u subotu ''incident'', a ne nešto sistemsko. Britanska agencija navodi da je američka i druga zapadna vojna pomoć od vitalnog značaja za Ukrajinu u borbi protiv Rusije.

Ukrajinski zvaničnici naveli su da će američka podrška da se nastavi uprkos zakonu o zaustavljanju. Andrij Jermak šef kabineta predsednika Ukrajine rekao je da se odnosi Amerike i Ukrajne nisu promenili i da se zvaničnici iz Kijeva redovno sastaju sa predstavnicima demokratske i republikanske stranke. 

"Svi ključni partneri su odlučni da podrže našu zemlju", napisao je on na Telegramu.

Za neke u ukrajinskoj prestonici pak dešavanja u Vašingtonu ne prestavljaju ništa više od buke dok rat u njihovoj zemlji uveliko besni.

"Ovo su unutrašnje američke igre. Ukrajina je talac ove diskusije", rekao je ukrajinski vojnik Volodimir Kostjak za CNN.

Nemirno i u diplomatiji i na frontu

Međutim, prema pisanju CNBC-ja, izostavljanje dodatne ukrajinske pomoći iz paketa ipak nije Kijev ostavilo u potpunosti ravnodušnim, jer se u velikoj meri oslanja na zapadnu finansijsku pomoć i vojnu opremu.

Pre nešto više od nedelju dana, američki poslanici su se sastali u Kapitolu sa Zelenskim koji je želeo da ih uveri da njegova vojska ostvaruje napredak ali je on tada naglasio i da je potrebna dodatna pomoć koja bi mogla da bude ključna za dalje borbe.

Član ukrajinskog parlamenta Aleksij Gornčerenko rekao je da Kijev treba da usvoji nove mere kao bi obezbedio stalnu podršku američkih zvaničnika. Bez toga, smatra on, Ukrajinci "praktično nemaju šanse da se bore".

On je čak izneo i listu predloga koji uključuju trajno postavljanje ukrajinskih delegata u Vašingtonu.

"Moramo da razgovaramo jezikom novca sa SAD: Kakve će koristi Sjedinjene Države imati od pobede Ukrajine? Šta će dobiti SAD? Šta će dobiti američki poreski obveznici?" napisao je Gončarenko. "Moramo da promenimo strategiju. Moramo da se ponašamo drugačije. Hajde da popravimo ovu situaciju. Ne možemo izgubiti".

I dok traju dimpomtske prepirke, situacija na frontu se ne smiruje. Tokom vikenda rusko granatiranje pogodilo je 11 regiona Ukrajine tokom 24 sata, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane. Jedan muškarac je ubijen u gradu Volčansku u oblasti Harkov.

Ruske snage su takođe lansirale 30 dronova širom juga zemlje rano u nedelju, od kojih su 16 oborile ukrajinske snage, saopštilo je ministarstvo. Pet osoba je ranjeno tokom baraža, koja je pogodila gradove u ukrajinskim oblastima Čerkasima, Dnjepropetrovskom, Nikolajevom i Harkovom, saopštili su lokalni zvaničnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa