Evropa

Prvi put i o "tabu temama": Počelo zasedanje Biskupskog sinoda u Vatikanu koje bi moglo da bude "revolucionarno"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/10/2023

-

14:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas je u Vatikanu počelo tronedeljno zasedanje Biskupskog sinoda Rimokatoličke crkve i moglo bi da bude po mnogo čemu revolucionarno. Na stotine delegata u narednim danima, baviće se brojnim temama, a među njima i blagoslovima za istopolne zajednice, ulogom žena u crkvi i svešteničkim celibatom.

Papa Franja u svom današnjem obraćanju pozvao velikodostojinike Rimokatoličke crkve da ostave po strani politiku i rade na tome da crkva bude dobrodošla za sve, otvarajući globalni sastanak za koji konzervativni kritičari kažu da rizikuje da "otruje" veru.

Održavajući propoved na Trgu Svetog Petra na početku prvog globalnog okupljanja crkvenih vođa, ili sinoda, u poslednje četiri godine, papa Franja je rekao da bi biskupi trebalo da izbegavaju "ljudske strategije, političke kalkulacije ili ideološke bitke".

"Mi nismo ovde da održavamo skupštinski sastanak ili plan reformacije", rekao je on tokom propovedi kojoj je u Vatikanu prisustvovalo 25.000 ljudi.

Ovogošnje zasedanje dosta se razlikuje od prethodnih

Ovogodišnje zasedanje razlikuje se po mnogo čemu u odnosu na prethodna. Nejpre po tome što će se po prvi put raspravaljati o više tema, ali i po tome što su sve one tabu za crkvu. Raspravlja se o: celibatu, o ulozi žena u crkvi, o tome da bi žene mogle da budu sveštenici, ali i istopolnim zajednicama. Zbog toga mnogi ovaj sinod opisuju kao revolcionarni. Najveća promena koja će se desiti je ta što će među 365 delegata, prvi put biti 54 žene.

To je deo procesa koji je započeo papa Franja 2021. godine. On je tada govorio o obnovi i nekim promenama, kao i o ulozi žena u crkvi. One inače čine više od polovine katoličkih vernika i do sada nisu imale pravo da učestvuju u donošenju odluka koje se tiču crkve. 

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

U ovom periodu od procesa obnove papa Franja je i jednu časnu sestru, Francuskinju Nataliju Bekar postavio kao podsekretarku sinoda. Sa njom putovao po svetu i ona je na neki način postala zaštitno lice sinoda.

Međutim, nisu svi krugovi Rimokatoličke crkve zadovoljni ovom politikom. Pet kardinala uoči sinoda pozvalo je papu da se vrati katoličkom učenju koje se tiče LGBT i ženama. Oni su objavili dokument sa pet pitanja u kojima traže od pape da ne blagoslovi istopolne zajenice i tvrde da je svaki seksulani čin koji nije između muškarca i žene van braka greh. 

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

Papa je reagovao i rekao da postoje načini da se balgoslovi istopona zajednica a da se ne ugozi sakramentalni brak i rekao da treba pružiti podršku građanskim zakonima koji podržavaju istopone zajednice. On je pozvao sveštenike da ne budu sudije koje nešto poriču i isključuju.

Ova tronedejna rasprava trajaće do kraja oktobra i nastaviće se sledećeg oktobra u isto vreme i neke konktretnije promene i odluke mogu da se očekuju tek 2025. godine. 

Đenović: Ne iznenađuju liberanlni statovi pape Franje

Draško Đenović verski analitičar kaže za Euronews Srbija da nije iznenađen dešavanjima u Vatikanu, jer kako kaže, činjenica je da je papa Franja inače dosta liberaniji u stavovima u odnosu na svog prethodnika.

"To verovatno potiče odatle što on potiče iz Latinske Amerike gde znamo da je teologija oslobođenja bila prilično zastupljena 70-tih godina prošlog veka. Papa shvata potrebu da i istopolne zajednice nekako uključi u crkvu i da one ne budu na marginama. Sa druge strane, crkva ima svoje kanone koji kažu da je brak nešto što je rezervisano za zajednicu muškarca i žene sa namerom da imaju dece. To u istoponim zajednicama nije moguće", kaže on.

Kako dodaje, njegovi stavovi nailaze na otpor i pored toga što je nedavno postavio nove kardinale.

Euronews

"On je verovatno na taj način želeo da ima podršku i omogući da se Katolička crkva nastai da se širi liberano. Da li će do toga doći, ne znamo. Ono što su neki kardinali tražili, a jedan od njih i češki penzonisani kardinal Duka koji je tražio pojašnjenje za dodelu sakramenta osobama koje su razvedene i koje su ušle u drugi brak. Znači da se Katolička crkva suočava i sa velikim brojem vernika koji su stupili u drugi brak i na taj način su izgubili pravo da prime svetu pričest. To jeste jedna trzavica u životu crkve", objašnjava. 

Đenović kaže da će i ženama po prvi put biti dozvoljeno da glasaju na zasedanju Biskupskog sinoda Rimokatoličke crkve, kao i da je to jedno od pitanja koje je ovih dana u posebnom fokusu.

"Konzervativni krugovi strahuju da je ovo uvod u uvođenje ženskog sveštenstva. Ja lično ne verujem da će se to skoro destiti. Međutim, sa druge strane postoji manjak sveštenika u crkvi", kaže on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa