Fokus

Pet kardinala pozvalo papu da se vrati na katoličko učenje o LGBT osobama i ženama

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

11:25

Pet kardinala pozvalo papu da se vrati na katoličko učenje o LGBT osobama i ženama
Tanjug/AP/Riccardo De Luca - Copyright Tanjug/AP/Riccardo De Luca

veličina teksta

Aa Aa

Petorica konzervativnih kardinala iz Evrope, Azije, Afrike i Amerike pozvalo je papu Franju da se preispita katoličko učenje o homoseksualnosti i zaređenju žena uoči velikog sastanka u Vatikanu na kojem će se razgovarati o takvim pitanjima.

Kardinali, uključujući Valtera Brandmilera iz Nemačke, Rejmonda Berka iz SAD, Huana Sandovala iz Meksika i Roberta Sara iz Gvineje, danas su objavili dokument sa pet pitanja upućenih papi, nazvan ''dubia'' (lat. sumnje), kao i otvoreno pismo katoličkim vernicima u kojem su izneli zabrinutost povodom tih pitanja, navodeći da ''osećaju dužnost da obaveste vernike kako ne bi bili podložni zabuni, grešci i obeshrabrenju'', prenosi AP.

Tačke dnevnog reda sastanka uključuju rasprave o konkretnim koracima da se unaprede uloge žena u donošenju odluka u crkvi, kao i da obični vernici imaju više reči u upravljanju crkvom.

Razgovaraće se i o ''radikalnom uključivanju'' katolika pripadnika LGBT populacije i drugih koje je crkva marginalizovala, kao i o novim merama odgovornosti kako bi se proverilo kako biskupi koriste svoja ovlašćenja da spreče zloupotrebe.

Kardinali su tražili od Franje da potvrdi da crkva ne može blagosloviti istopolne parove i da je svaki seksualni čin van braka između muškarca i žene težak greh, pri čemu Vatikan uči da se prema homoseksualcima mora postupati dostojanstveno i sa poštovanjem, ali da su homoseksualni činovi ''suštinski poremećeni''.

Brandmiler i Berk su bili među četiri potpisnika prethodne dubije upućene Franji 2016. godine nakon kontroverznog otvaranja da dozvoli da razvedeni i ponovo venčani parovi primaju pričest.

Komentari (0)

Svet