Evropa

Papa: Postoje načini da se blagoslove istopolne zajednice

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

20:24

Papa: Postoje načini da se blagoslove istopolne zajednice
Papa: Postoje načini da se blagoslove istopolne zajednice - Copyright Tanjug AP/Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

veličina teksta

Aa Aa

Odgovarajući na pitanja pet konzervativnih kardinala koji su tražili da poglavar rimokatoličke crkve afirmiše crkveno učenje o homoseksualnosti uoči velikog sastanka na kojem LGBTQ+ katolici biti na dnevnom redu, papa Franja sugerisao je da bi mogli da postoje načini da se blagoslove istopolne zajednice.

Vatikan je danas objavio pismo koje je papa uputio kardinalima 11. jula nakon što je dan ranije od njih dobio pet pitanja o ovoj temi, prenosi AP.

U papinom pismu se sugeriše da bi se mogućnost za takve blagoslove mogla proučiti "ako se ne mešaju blagoslov i sakramentalni brak".

Vatikan smatra da je brak neraskidiva zajednica između muškarca i žene i kao rezultat toga, dugo se protivi gej brakovima.

Međutim, čak je i papa Franja izrazio podršku građanskim zakonima koji proširuju pravne beneficije za istopolne supružnike, a katolički sveštenici u nekim delovima Evrope blagosiljaju istopolne zajednice bez kritike iz Vatikana.

Odgovor pape kardinalima, međutim, označava preokret od trenutnog zvaničnog stava Vatikana. U belešci sa objašnjenjem iz 2021. godine, Kongregacija za doktrinu vere je otvoreno rekla da crkva ne može da blagoslovi gej sindikate jer "Bog ne može blagosloviti greh".

Komentari (0)

Evropa