Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Rusija će ove zime pokušati da uništi naš elektroenergetski sistem

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

07/10/2023

-

09:39

RAT U UKRAJINI Zelenski: Rusija će ove zime pokušati da uništi naš elektroenergetski sistem
RAT U UKRAJINI Zelenski: Rusija će ove zime pokušati da uništi naš elektroenergetski sistem - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 590. dan rata u Ukrajini. Ukrajinske vlasti saopštile su juče da je jedno dete poginulo, a najmanje 16 osoba povređeno juče ujutro u ruskim napadima na Harkov. Broj poginulih u ruskom raketnom udaru pre dva dana na selo Hroza na severoistoku Ukrajine porastao je juče na 52, nakon što je još jedna žrtva preminula tokom noći u bolnici, rekao je regionalni guverner. Kijev je saopštio da je to jedan od najsmrtonosnijih napada Moskve na civile od početka rata. Kremlj je juče ponovio da ruska vojska ne gađa civilne ciljeve u Ukrajini i da Rusija cilja ukrajinsku vojnu infrastrukturu. U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je izjavio da će ruske snage ove zime pokušati da unište ukrajinski elektroenergetski sistem.

Ključni događaji 

  • U ruskom granatiranju ukrajinskog sela u blizini Kupjanska stradale 52 osobe
  • Jedno dete poginulo, a najmanje 16 osoba povređeno u ruskim napadima na Harkov
  • Kremlj: Ruska vojska ne gađa civilne ciljeve u Ukrajini
  • Zelenski: Rusija će ove zime pokušati da uništi naš elektroenergetski sistem

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.00 Zvaničnik Jedinstvene Rusije preminuo u eksploziji u Novoj Kahovki

Zvaničnik stranke Jedinstvena Rusija u gradu Nova Kahovka u ukrajinskoj provinciji Herson, koji je pod ruskom kontrolom, ubijen je danas u eksploziji automobila bombe, saopštio je guverner pokrajine Vladimir Saldo.

"Vladimir Malov, izvršni sekretar gradskog ogranka ruske vladajuće partije Jedinstvena Rusija, preminuo je u bolnici", napisao je Saldo u objavi na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

On je rekao da je to bio "teroristički napad koji je orkestrirala Ukrajina". Iz Kijeva nije bilo komentara o napadu, navodi Rojters.

22.13 Bajden će tražiti od Kongresa finansijsku pomoć Ukrajini od 100 milijardi dolara

Predsednik SAD Džozef Bajden zatražiće od Kongresa najveći paket vojne i humanitarne pomoći Ukrajini u iznosu od 100 milijardi dolara, što bi trebalo da bude dovoljno za oko dve godine, piše britanski ''Telegraf''.

Bela kuća sastavlja planove da od Kongresa zatraži najveći paket sredstava za oružje i humanitarnu pomoć zbog zabrinutosti da bi tekući sporovi sa republikancima oko potrošnje mogli da naškode predsedniku na izborima sledeće godine, piše londonski list.

Vrednost paketa pomoći, prema američkim zvaničnicima, mogla bi da dostigne 100 milijardi dolara.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

18.06 Rusko ministarstvo: Ukrajinci pokušali da napadnu Krim raketom S-200

Ukrajinske trupe pokušale su da napadnu Krim raketom kompleksa S-200 pretvorenom u udarnu verziju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane .

"Oko 18 časova po moskovskom vremenu, kijevski režim je pokušao teroristički napad protivvazdušnom raketom S-200 pretvorenom u udarnu verziju na teritoriji Krima", navodi se u saopštenju

Sistemi protivvazdušne odbrane su blagovremeno otkrili i uništili metu u vazduhu, napominje se u saopštenju ministarstva, prenosi RIA Novosti.

Dan ranije Ministarstvo odbrane je saopštilo da je mali čamac Crnomorske flote 10 kilometara od obale poluostrva uništio ukrajinski dron. Pored toga, u petak uveče, militanti ukrajinskih oružanih snaga pokušali su da napadnu Sevastopolj. Kako je saopštio guverner Mihail Razvožajev, vojska je eliminisala dve površinske bespilotne letelice.

09.42 Rusija uskoro stavlja na borbeno dežurstvo stratešku raketu Sarmat

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da će ruska vojska uskoro staviti na borbeno dežurstvo novu interkontinentalnu balističku raketu Sarmat. "Trenutno centar Makejev rešava problem opremanja prvog raketnog puka kompleksom Sarmat u glavnom objektu Strateških raketnih snaga", rekao je Šojgu, prenosi Interfaks. Šojgu je, tokom posete vojno-industrijskom kompleksu Krasmaš u Krasnodarskom kraju, istakao da je opremanje Strateških raketnih snaga tim kompleksom prioritet u obezbeđivanju odbrambenih sposobnosti zemlje.

08.59 Ukrajina: Rusija napala Odesku oblast nadzvučnim raketama Oniks, četiri osobe povređene

Rusija je noćas napala Odesku oblast nadzvučnim protivbrodskim raketama tipa Oniks, ispaljenim iz obalskog raketnog sistema Bastion sa Krima, saopštila je jutros južna komanda Oružanih snaga Ukrajine. Prema rečima načelnika Odeske uprave Oleha Kipera, u napadu su od razbijenog stakla povređene četiri osobe i njima je ukazana lekarska pomoć, prenosi agencija Unian. "Pogođena je zgrada pansiona u rekreativnoj zoni i skladište žita", navela je komanda jug ukrajinske vojske. Dodaje se da su ostaci rakete i eksplozivni talas doveli do požara i da je oštećeno nekoliko stambenih zgrada.

07.30 Zelenski: Rusija će ove zime pokušati da uništi naš elektroenergetski sistem

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da će ruske snage ove zime pokušati da unište ukrajinski elektroenergetski sistem. "Sadašnje rukovodstvo Rusije radi ono što je već radilo. Ponavljaju sve greške i svako zlo. Ove zime, ruski teroristi će ponovo pokušati da unište naš elektroenergetski sistem. Oni nisu u stanju da prihvate ideju da Ukrajina neće biti osvojena", poručio je Zelenski u obraćanju objavljenom na sajtu predsedništva.

On je dodao da Ukrajina preduzima dodatne korake, kroz saradnju sa partnerima, kako bi ojačala svoju odbranu. Zelenski je juče rekao i da Rusija širi optužbe o korupciji u Ukrajini kako bi podelila podršku Zapada.

"Pre svega, ovo je poznati ruski narativ o korupciji. Oni znaju da ne mogu da podele opšte jedinstvo Evrope i podršku Ukrajini. SAD i njihove obaveštajne službe su saznale o korenima ideje kako potkopati društvo, podršku u svetu“, rekao je Zelenski posle samita Evropske unije političke zajednice u Granadi, prenosi Strana.ua.

06.50 Hodorkovski: Promena režima u Rusiji će se desiti za pet godina

Promena vlasti u Rusiji će se desiti u roku od pet godina, a invazija na Ukrajinu doprineće padu režima ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je ruski biznismen i opozicionar Mihail Hodorkovski u intervjuu za francuski dnevnik "Le Figaro".

"Kremlj je pokušao da ubedi ceo svet da je Putin izašao jači iz pobune (plaćeničke) Vagner grupe. Međutim, znamo da to nije slučaj. Stanovništvo je daleko od aktivnog podržavanja režima. Ponekad je veoma pozitivno primalo Vagnerove ljude tokom njihovog pokušaja da napreduju na Moskvu (...), a lojalnost vojske bila je daleko od idealne", rekao je Hodorkovski, koji živi u egzilu u Velikoj Britaniji.

Prema njegovim rečima, Putin je odlučan da ide do kraja i svoje političke poteškoće će uvek rešavati ratovima.

"On ne može da promeni svoj metod. Problem je što u zapadnim zemljama više nema političkih lidera, već samo političkih predstavnika. U ratnoj situaciji koju Evropa danas proživljava, potreban je lider koji će umeti da objasni svom narodu da mora korenito promeniti mentalitet. Takvu strukturu su imali Vinston Čerčil, Helmut Kol i Vili Brant", kaže bivši šef naftne kompanije Jukos.

06.35 Kremlj: Ruska vojska ne gađa civilne ciljeve u Ukrajini

Kremlj je juče ponovio da ruska vojska ne gađa civilne ciljeve u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da Rusija cilja ukrajinsku vojnu infrastrukturu.

Peskov je dodao da su mete ruske armije i koncentrisane vojne trupe kao i ukrajinski vojni zvaničnici.

06.20 U ruskom napadu na Harkov poginulo dete, najmanje 16 osoba povređeno

Jedno dete je poginulo, a najmanje 16 osoba je povređeno juče ujutro u ruskim napadima na Harkov, saopštile su ukrajinske vlasti. Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov napisao je na Telegramu da je dete pronađeno ispod ruševina stambene zgrade i izrazio saučešće roditeljima i rođacima, prenosi Interfaks Ukrajina. Načelnik Harkovske oblasti Oleh Sinehubov naveo je da je preminuo desetogodišnji dečak, prenosi Unian.

"Pod ruševinama je pronađeno desetogodišnje dete, dečak je, nažalost, poginuo. Prema prvim informacijama, povređeno je 16 osoba, među kojima i beba od 11 meseci. Spasioci rade na mestu udara, raščišćavaju ruševine", naveo je Sinehubov.

Tanjug AP/Ukrainian Police Press Office via AP

 

Policija Harkovske oblasti saopštila je da su u Harkovu juče ujutro zabeležena dva pogotka i da je, prema preliminarnim podacima, reč o ruskim projektilima tipa Iskander.

06.00 Broj mrtvih porastao na 52 nakon ruskog napada na selo Hroza

Broj poginulih u ruskom raketnom udaru na selo Hroza na severoistoku Ukrajine porastao je juče na 52, nakon što je još jedna žrtva preminula tokom noći u bolnici, rekao je regionalni guverner.

Projektil je pre dva dana pao u kafić i prodavnicu u selu gde su se ljudi okupili na komemoraciji palog ukrajinskog vojnika.

Sve porodice u selu Hroza izgubile su nekog u smrtonosnom raketnom napadu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

 

 

Komentari (0)

Evropa