Evropa

RAT U UKRAJINI Drugi najsmrtonosniji napad na civile od početka rata: U granatiranju Hroza stradala 51 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2023

-

07:54

RAT U UKRAJINI Drugi najsmrtonosniji napad na civile od početka rata: U granatiranju Hroza stradala 51 osoba
RAT U UKRAJINI Drugi najsmrtonosniji napad na civile od početka rata: U granatiranju Hroza stradala 51 osoba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 588. dan rata u Ukrajini. Nastavljaju se borbe, ali i rat dezinformacijama. Ukrajinska vojna obaveštajna služba juče je objavila snimak koji navodno prikazuje specijalne snage kako provode amfibijski napad na obalu Krima. Tvrde kako su se ukrajinski borci "iskrcali na područje Krimskog poluostrva i otvorili vatru prema moskovskim okupatorima". Ruski državni mediji  s druge strane javljaju da su njihove vazdušne snage osujetile pokušaj Ukrajinaca da "iskrcaju desantne snage blizu rta Tarhankut s tri jet-skija i jednog glisera u severozapadnom delu Crnog mora".

Ključni događaji 

  • U ruskom granatiranju ukrajinskog sela u blizini Kupjanska stradala 51 osoba
  • Putin: Prigožinov avion nije oboren spolja
  • Ukrajina: PVO oborila 24 od 29 ruskih dronova
  • Sijarto: Želimo garancije od Ukrajine da OTP neće biti vraćena na listu sponzora rata
  • Šarl Mišel: Ukrajina može da se pridruži EU 2030. godine
  • Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo protestnu notu ambasadorki Moldavije
  • Sunak: Britanija spremna da podrži Ukrajinu koliko god bude potrebno
  • Bajden: Sukobi u Kongresu bi mogli da naškode slanju pomoći Ukrajini
  • Rusija pripremila mere za stabilizaciju domaćeg tržišta goriva

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.01 Medvedev: Rusija ne odbija pregovore, ali Kijev treba da prizna trenutnu realnost

Rusija ne odbija pregovore o ukrajinskom pitanju, ali Kijev treba da prizna trenutnu realnost, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Rusija nikada nije napuštala same pregovore kao instrument, predsednik (Vladimir Putin) je o tome govorio više puta. Pitanje je o čemu pregovaramo, u kom trenutku počinjemo. A poenta je ovde vrlo jednostavna - moramo priznati realnost“, rekao je Medvedev u video poruci objavljenoj na njegovom zvaničnom Telegram kanalu, prenosi RIA novosti.

Zapad, naveo je, pokušava da progura pregovarački proces kako bi oslabio Rusiju i pomogao Kijevu da akumulira snage. 

"Nama ne trebaju takvi pregovori, oni su jednostavno štetni“, rekao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, postoje znaci da Zapad posustaje, a to se, kako je naveo, odnosi i na potrošnju na Ukrajinu.ž

22.45 Severna Koreja isporučila Rusiji artiljeriju za rat u Ukrajini

Severna Koreja je počela da prebacuje artiljeriju Rusiji jačajući snage predsednika Vladimira Putina u ratu u Ukrajini, rekao je neimenovani američki zvaničnik za CBS Njuz.  On nije naveo da li je transfer deo novog, dugoročnog lanca snabdevanja ili je reč o ograničenoj pošiljci, niti šta Severna Koreja dobija zauzvrat za oružje.

21.38 EU i Bela kuća reagovali na napad na civile u Ukrajini

Krvavim napadom na selo Hroza, "rusko nasilje je dostiglo novi i još zlokobniji nivo", rekao je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

„Namerni napadi na civile su ratni zločin (...) Rusija je još jednom pokazala da nema nameru da odustane od terora koji nanosi ruskom narodu. Ruski lideri, komandanti, izvršioci i saučesnici u ovim zločinima moraju biti pozvani na odgovornost“, rekao je Borel.

Napad je osudila i Bela kuća, rekavši da je "zastrašujući".

„Moramo da nastavimo da podržavamo ukrajinski narod koji svakodnevno živi u užasnoj stvarnosti“, rekla je portparolka Karin Žan Pjer.

Tanjug AP/Ukrainian Police Press Office via AP

 

21.10 Istraživanje: U SAD pada podrška Ukrajini 

Među Amerikancima, pristalicama dve najveće političke partije, pada podrška za snabdevanje Ukrajine oružjem, što je znak upozorenja za Kijev, koji se u velikoj meri oslanja na američku vojnu pomoć u borbi protiv ruske invazije. Anketa koju su sproveli Rojters i Ipsos pokazala je da se samo 41 odsto ispitanika slaže da bi Vašington "trebalo da obezbedi oružje Ukrajini", u poređenju sa 35 odsto onih koji se ne slažu, dok ostali nisu sigurni, objavio je Rojters.

Podrška isporuci oružja Ukrajini opala je u odnosu na maj, kada je ista anketa pokazala da 46 odsto Amerikanaca to podržava, dok se 29 odsto protivi, a ostali nisu sigurni.

Anketa je sprovedena dok lideri američkog Kongresa raspravljaju o zahtevu predsednika Džoa Bajdena da se odobre 24 milijarde dolara dodatnog finansiranja za Ukrajinu, od čega bi oko 17 milijardi bila vojna pomoć, prenosi Glas Amerike.

21.06 Putin: Prigožinov avion nije oboren spolja

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su u telima poginulih u avionskoj nesreći, u kojoj je poginuo osnivač "Vagnera" Evgenije Prigožin, otkriveni tragovi ručnih bombi i istakao da je istraga utvrdila da nije bilo spoljašnjeg uticaja na letelicu.

"Direktor Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin me je izvestio da su u telima poginulih otkriveni fragmenti ručnih bombi. Spoljašnjeg uticaja na avion nije bilo, to je utvrđeno veštačenjem tokom istrage", rekao je Putin na plenarnoj sednici debatnog kluba "Vajdaj", prenosi Indeks.

Putin je naveo da istraga o padu aviona još nije završena i dodao da su istražitelji pogrešili što nisu testirali tela na alkohol i droge, s obzirom na to da je ranije u "Vagnerovim" prostorijama u Sankt Peterburgu nađen kokain.

19.33 Šolc: Nemačka će ojačati protivvazdušnu odbranu Ukrajine drugim sistemom Patriot

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će dodatno ojačati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu kako bi pomogao u zaštiti zemlje od ruskih raketnih napada ove zime.

"Vlada u Berlinu će isporučiti još jedan sistem protivvazdušne odbrane Patriot kao pomoć u zaštiti ključne infrastrukture", rekao je Šolc novinarima nakon razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim na marginama samita Evropske političke zajednice u Granadi.

Šolc je naveo da bi paket trebalo da stigne tokom zimskih meseci i da će dati značajan doprinos jačanju bezbednosti Ukrajine, preneo je Blumberg.

„Patriot je jedini sistem koji može da se nosi sa svim tipovima ruskih projektila“, rekao je Zelenski novinarima posle sastanka sa Šolcom.

Ukrajinski predsednik je istakao da je protivvazdušna odbrana bila u fokusu svih njegovih bilateralnih susreta u Granadi.

 


18.58 Putin: Rusija će upotrebiti nuklearno oružje u dva slučaja

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da u vojnoj doktrini Ruske Federacije postoje dva razloga za moguću upotrebu nuklearnog oružja: udar na Rusku Federaciju i pretnja postojanju Rusije.

„Prvi je upotreba nuklearnog oružja protiv nas. Ako se čak i konvencionalno oružje upotrebi protiv Rusije, ugroženo je samo postojanje Rusije kao države“, rekao je Putin.

On je ocenio da je odgovor Ruske Federacije na nuklearni udar na njenu teritoriju apsolutno neprihvatljiv za bilo kog agresora.

„Mislim da niko pri zdravoj pameti ne bi pomislio da upotrebi nuklearno oružje protiv Rusije“, rekao je Putin na sastanku međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj", prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ako su rakete ispaljene na Rusiju, ruski sistem upozorenja o raketnom napadu je već detektovao da je cilj teritorija Ruske Federacije, a sve se to dešava u sekundi.

„Jer od trenutka kada se detektuje lansiranje rakete, bez obzira odakle dolazi, sa bilo kog mesta ili sa bilo koje teritorije, kao odgovor u slučaju kontraudara, toliko naših projektila se pojavljuje u vazduhu, toliko stotina naših projektila i to u nekoliko pravaca odjednom, da nijedan neprijatelj nema šanse da preživi“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je takođe istakao da ne vidi potrebu za promenom ruske vojne doktrine.

18.14 Broj mrtvih narastao na 51, ubijeno 10 odsto stanovnika ukrajinskog sela Hroz

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko naveo je da je još jedna osoba preminula od posledica ruskog napada u selu Hroze. Broj ubijenih tako je porastao na 51. Radi se o drugom najsmrtonosnijem napadu na civile od početka rata krajem februara prošle godine. Projektil je pogodio prodavnicu hrane i kafić, a u trenutku napada u kafiću se održavala komemoracija, objavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova.

Regionalni guverner Harkovske oblasti danas je potvrdio da su sve žrtve današnjeg ruskog raketnog napada stanovnici sela Hroza. Prema popisu stanovništva iz 2020. godine, u selu Hroza tada je živela 501 osoba. Kako je u napadu ubijena 51 osoba, to znači da su ruske snage u raketnom napadu ubile najmanje desetinu stanovnika sela. 

U pitanju je, procenjuju mediji, drugi najsmrtonosniji napad na civile od početka rata -  u martu 2022. bombardovano je pozorište u Marijupolju, a broj tada stradalih procenjuje se između 300 i 600.

 

 

16.15 Zelenski se sastao sa Pašinjanom nakon telefonskog razgovora sa Alijevim

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da se, na marginama samita Evropske političke zajednice u Španiji, sastao sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom i razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Južnom Kavkazu.

"Ukrajina je zainteresovana za stabilnost regiona i prijateljske odnose sa njenim nacijama", napisao je Zelenski na platformi X (Tviter), navodeći da je bilo reči i o bilateralnoj saradnji i regionalnim ekonomskim projektima, preneo je Rojters.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da je Zelenski, dan ranije, razgovarao telefonom sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom, koji ne učestvuje na samitu u Granadi.

"Mislim da svi razumeju da se tektonske promene odvijaju na Južnom Kavkazu. Svi moraju da razumeju da Ukrajina ima vitalne i ekonomske interese u ovom regionu", rekao je Kuleba.

On je istakao da je Ukrajini potrebno da Rusija da nema uticaja, da joj je potrebna stabilnost i prilika za razvoj trgovinskih odnosa. 

 

 

15.39 Kijev: U ruskom napadu na Kupjansk ubijeno 49 osoba

U ruskom raketiranju civilnih objekata na istoku Ukrajine danas poginulo je 49 osoba, rekli su danas ukrajinski zvaničnici. Presednik Volodimir Zelenski najpre je saopštio da se ruski napad dogodio u regionu Harkova kada je projektil pogodio prodavnicu hrane, i da je u napadu poginulo 47 osoba, prenosi Rojters.

Njegov savetnik precizirao je da se napad dogodio u selu Hroza u okrugu Kupjansk.

"Koliko znamo, do sad je izgubljeno 48 života među stradalima je i šestogodišnji dečak. Šest osoba je ranjeno uključujući jednu devojčicu", naveo je Andrej Jermak na platformi X (Tviter).
On je dodao da su u toku spasilačke operacije.

 

 

Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov naveo je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram da su oko 13:15 napadnuti kafić i prodavnica u selu Hroza i da je u tom trenutku bilo mnogo civila.

Za sada nije jasno da li su ruske snage granatirale selo ili su ispalile projektil, navela je agencija.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji prisustvuje samitu u Španiji rekao da "ruski teror treba zaustaviti".

 

 

10.17 Šojgu u združenom generalštabu razgovarao o obuci dobrovoljaca i rezervista

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu održao je sastanak združenog štaba oružanih snaga, gde je sa vojnim komandantima razgovarao o obuci dobrovoljaca i rezervista i popunjavanju rezervnih jedinica, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Šojgu je saslušao izveštaje komandanata borbenih grupa o trenutnoj situaciji na ratištu i planovima za dalje delovanje, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi RIA Novosti.

Ruski ministar odbrane je istakao da su za sve grupe ruskih oružanih snaga, koje deluju u zoni Severnog vojnog okruga, formirani rezervni pukovi koji se stalno popunjavaju.

Prema njegovim rečima, svi vojni instruktori u jedinicama oružanih snaga Rusije imaju borbeno iskustvo, a ima i onih koji su se nakon ranjavanja vratili u službu, preneo je Rojters.

Ruski ministar odbrane je posebno istakao ulogu pripadnica sanitetske službe ruske vojske i dodelio im ručne časovnike u znak zahvalnosti za njihovo učešće u obuci dobrovoljaca i vojnika pod ugovorom i za pružanje medicinske pomoći u borbenim uslovima.

10.06 Zelenski: Na samitu u Granadi posebna pažnja regionu Crnog mora

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je doputovao u španski grad Granadu kako bi učestvovao na Samitu Evropske političke zajednice i najavio neke od najvažnijih tema sa tog skupa.

Na taj skup pozvano je 47 šefova država i vlada, kao i predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta.

Lideri će razgovarati o unapređenju političkog dijaloga i saradnje u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu, dodaje se u saopštenju.

"Posebnu pažnju posvetićemo regionu Crnog mora, kao i našim zajedničkim naporima da ojačamo globalnu bezbednost hrane i slobodu plovidbe", saopštio je Zelenski u objavi na platformi X (Tviter), prenosi Rojters.

On je naveo da je ključni prioritet Ukrajine jačanje svoje protivvazdušne odbrane kako se približava zima.

07.49 Ukrajina: PVO oborila 24 od 29 ruskih dronova

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je tokom noći 24 od 29 ruskih dronova lansiranih u napadima na njenu teritoriju, saopštio je danas ukrajinski generalštab.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da su dronovi uništeni iznad Odeske i Nikolajevske oblasti, na jugu zemlje, kao i centralne oblasti Kirovograda, prenosi Rojters "Neprijatelj nastavlja svoje pokušaje da uništi luku i drugu infrastrukturu na jugu, teroriše i centralne regione", saopštila je južna komanda vojske Ukrajine.

Saopšteno je da je u regionu Kirovograda pogođen neutvrđeni infrastrukturni objekat i da je požar lokalizovan i da nema informacija o nastradalima, prenosi Rojters.

07.40 Rusija pripremila mere za stabilizaciju domaćeg tržišta goriva

Ruska ministarstva energetike i finansija pripremila su mere za stabilizaciju domaćeg tržišta goriva, uključujući uvođenje zaštitnih mera za određene kategorije izvoznika.Mere su, kako je saopšteno iz ruske vlade, predstavljene na diskusiji o domaćem tržištu naftnih derivata čiji je domaćin bio potpredsednik vlade Aleksandar Novak, prenosi TASS.

07.30 Guverner Kurske oblasti: Ukrajina granatirala Riljsk kasetnom municijom, jedna žena ranjena

Ukrajina je granatirala grad Riljsk kasetnom municijom, i tom prilikom jedna žena je ranjena, saopštio je guverner Kurske oblasti Roman Starovojt. 

"Pogranični grad Riljsk granatiran je kasetnom municijom iz Ukrajine. Jedna žena je zadobila umerene rane od gelera, prebačena je u Centralnu okružnu bolnicu u Riljsku, dobija neophodnu medicinsku negu", napisao je Starovojt na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

07.10 Bajden: Sukobi u Kongresu bi mogli da naškode slanju pomoći Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je zabrinut da bi sukobi republikanaca u Kongresu mogli da naškode slanju pomoći Ukrajini i obećao da će uskoro održati govor u kome će objasniti zašto SAD treba da nastave da podržavaju Ukrajinu u njenom ratu protiv Rusije.

"To me zabrinjava, ali znam da postoji većina članova Predstavničkog doma i Senata iz obe stranke koji su rekli da podržavaju slanje pomoći Ukrajini", rekao je Bajden na pitanje novinara, prenosi Rojters.

07.05 Bild: Nemačka ne planira da u skorije vreme pošalje rakete "taurus" Ukrajini

Nemačka vlada ne planira da u skorije vreme isporuči krstareće rakete "taurus" Ukrajini, objavio je "Bild", pozivajući se na izvore iz nemačke i ukrajinske vlade. Nemačka nije zvanično odbila da pošalje rakete Ukrajini, ali je interno jasno stavila do znanja da se rakete trenutno neće slati, navode sagovornici lista.

06.40 SAD isporučuju Ukrajini zaplenjeno oružje iz Irana

Sjedinjene Američke Države isporučuju hiljade komada zaplenjenog iranskog oružja i municije Ukrajini, što je potez koji bi mogao da pomogne u ublažavanju nestašica sa kojima se ukrajinska vojska trenutno suočava, saopšteno je juče iz Centralne komande Oružanih snaga SAD (CENTCOM). Dodaje se da je ukrajinskim snagama već prebačeno više od milion komada zaplenjene iranske municije, prenosi CNN.

"Vlada je stekla vlasništvo nad ovom municijom 20. jula 2023. godine na osnovu zahteva ministarstva pravde da se konfiskuje imovina (iranske) Islamske revolucionarne garde", navodi se u saopštenju.

U julu ove godine, američko ministarstvo pravde je saopštilo da traži "više od 9.000 pušaka, 284 mitraljeza, 194 raketna bacača, više od 70 protivtenkovskih vođenih projektila i više od 700.000 komada municije" koje je zaplenila američka mornarica.

06.30 Zelenski: Radimo na jačanju protivvazdušne odbrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na mreži Iks, da njegova vlada radi na tome da Ukrajini obezbedi više sistema protivvazdušne odbrane.

"Prošle zime, ruske snage su namerno gađale ukrajinsku infrastrukturu, prekidajući struju i gas u vreme kada je grejanje bilo neophodno. Više sistema protivvazdušne odbrane moglo bi sprečiti da se isti scenario ponovi", rekao je u svom obraćanju.

 06.14 Kijev: Uništen ruski sistem S 400 u Belgorodskoj oblasti

Bezbednosni krugovi u Ukrajini tvrde da su bespilotne letelice kojima upravlja Služba bezbednosti te zemlje uspešno uništile ruski protivvazdušni odbrambeni sistem S-400 u regionu Belgoroda, javlja CNN.

„Uzrok noćnih eksplozija u Belgorodskoj oblasti: SBU je pogodila PVO sistem S-400 Trijumf“, rekao je bezbednosni izvor CNN-u.

Belgorod se nalazi u pograničnoj oblasti Rusije ka severoistoku Ukrajine, a S-400 je jedan od najnaprednijih ruskih sistema protivvazdušne odbrane.

06.05 Sijarto: Želimo garancije od Ukrajine da OTP neće biti vraćena na listu sponzora rata

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je juče da njegova vlada želi da dobije garancije od Ukrajine da mađarska OTP banka, nedavno skinuta sa ukrajinske liste sponzora rata, neće biti vraćena na tu listu u budućnosti.

Sijarto je naveo da odluka ukrajinske Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije da ukloni OTP banku sa liste predstavlja "korak u dobrom pravcu", ali da su Mađarskoj potrebna dodatna uveravanja pre nego što promeni svoj odnos prema Kijevu, prenosi AP.  Ukoliko bude postignut "ohrabrujući sporazum", šef mađarske diplomatije je poručio da će zvanična Budimpešta onda razmotriti svoje buduće korake.

Ukrajinske vlasti su stavile OTP banku na svoju listu sponzora rata u maju ove godine, kao odgovor na to što je banka nastavila sa radom u Rusiji nakon početka invazije na Ukrajinu. Mađarska zbog toga od maja blokira EU paket vojne pomoći u vrednosti od 500 miliona evra, obećavajući da neće povući svoj veto dok OTP banka ne bude uklonjena sa liste.

Komentari (0)

Evropa