Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Eksplozije u Sumskoj oblasti; Moskva: Oboren 31 ukrajinski dron u pograničnim oblastima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2023

-

08:12

RAT U UKRAJINI Kijev: Eksplozije u Sumskoj oblasti; Moskva: Oboren 31 ukrajinski dron u pograničnim oblastima
RAT U UKRAJINI Kijev: Eksplozije u Sumskoj oblasti; Moskva: Oboren 31 ukrajinski dron u pograničnim oblastima - Copyright AP/AP Photo, Ukrainian Emergency Situations Ministry via AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 587. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je posetio ukrajinske trupe na pojedinim lokacijama u blizini gradova Kupjansk i Liman i to baš u danu kada je Ministarstvo odbrane Rusije da su jedinice borbene grupe Zapad njene vojske, uz podršku aviona i artiljerije, nanele udare na ljudstvo i opremu u četiri lokacije u Kupjanskoj oblasti. I dok se vode borbe, Ukrajina nastoji da ostvari i diplomatsku podršku. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da bi Ukrajina mogla da se pridruži Evropskoj uniji 2030. ''ako obe strane urade svoj domaći zadatak'', dok ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Vlahovskiulč poručuje - pre ulaska u NATO ili Evropsku uniju, Ukrajina mora pobediti u ratu protiv Rusije.

Ključni događaji:

  • Sijarto: Želimo garancije od Ukrajine da OTP neće biti vraćena na listu sponzora rata
  • Šarl Mišel: Ukrajina može da se pridruži EU 2030. godine
  • Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo protestnu notu ambasadorki Moldavije
  • Sunak: Britanija spremna da podrži Ukrajinu koliko god bude potrebno
  • Admiral Bauer: NATO započeo pripreme za konfrontaciju s Rusijom
  • Evropska komisija odmrzava novac za Mađarsku
  • Belorusija započela vežbe provere borbene gotovosti
  • Rusko Ministarstvo odbrane: Osujećeno iskrcavanje na Krim i oboren 31 ukrajinski dron

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

       Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

22.47 Kijev: Uništen ruski sistem S 400 u Belgorodskoj oblasti

Bezbednosni krugovi u Ukrajini tvrde da su bespilotne letelice kojima upravlja Služba bezbednosti te zemlje uspešno uništile ruski protivvazdušni odbrambeni sistem S-400 u regionu Belgoroda, javlja CNN.

„Uzrok noćnih eksplozija u Belgorodskoj oblasti: SBU je pogodila PVO sistem S-400 Trijumf“, rekao je bezbednosni izvor CNN-u.

Belgorod se nalazi u pograničnoj oblasti Rusije ka severoistoku Ukrajine, a S-400 je jedan od najnaprednijih ruskih sistema protivvazdušne odbrane.

 

 

 

20.58 Bild: Nemačka ne planira da u skorije vreme pošalje rakete "taurus" Ukrajini

Nemačka vlada ne planira da u skorije vreme isporuči krstareće rakete "taurus" Ukrajini, objavio je danas Bild, pozivajući se na izvore iz nemačke i ukrajinske vlade. Nemačka nije zvanično odbila da pošalje rakete Ukrajini, ali je interno jasno stavila do znanja da se rakete trenutno neće slati, navode sagovornici lista.

Kancelar Olaf Šolc navodno takođe smatra da je isporuka "taurusa" malo verovatna, a nemački zvaničnici su zabrinuti zbog toga što bi rakete potencijalno mogle da pogode Kerčki most.
Ukrajinske vlasti već mesecima zahtevaju da rakete što pre budu poslate njihovoj vojsci.

19.29 I FIFA vratila ruske selekcije do 17 godina u takmičenja

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odlučila je danas da nacionalne selekcije Rusije do 17 godina ponovo uključi u takmičenja pod njenim okriljem. Kako se navodi u saopštenju, muška i ženska reprezentacija Rusije do 17 godina moći će da učestvuje u ciklsu takmičenja za prvenstvo sveta, prenosi Politiko.

Odluka je identična onoj koju je prošle sedmice usvojila Evropska fudbalska unija (UEFA), nakon čega je osam nacionalnih saveza u Evropi saopštilo da će njihove selekcije odbiti da se sastanu sa Rusijom. U današnjoj odluci FIFA navodi se da će ruske selekcije igrati pod nazivom "Fudbalski savez Rusije“, a ne „Rusija“, a neće imati pravo da im se svira himna, ni da se istakne zastava Rusije. Kada je reč o ponovnom uključivanju ostalih ruskih selekcija u međunarodna takmičenja, FIFA je saopštila da će to biti moguće tek po završetku rata u Ukrajini. 

18.26 SAD isporučuju Ukrajini zaplenjeno oružje iz Irana

Sjedinjene Američke Države isporučuju hiljade komada zaplenjenog iranskog oružja i municije Ukrajini, što je potez koji bi mogao da pomogne u ublažavanju nestašica sa kojima se ukrajinska vojska trenutno suočava, saopšteno je danas iz Centralne komande Oružanih snaga SAD (CENTCOM). Dodaje se da je ukrajinskim snagama već prebačeno više od milion komada zaplenjene iranske municije, prenosi CNN.

"Vlada je stekla vlasništvo nad ovom municijom 20. jula 2023. godine na osnovu zahteva ministarstva pravde da se konfiskuje imovina (iranske) Islamske revolucionarne garde", navodi se u saopštenju.

U julu ove godine, američko ministarstvo pravde je saopštilo da traži "više od 9.000 pušaka, 284 mitraljeza, 194 raketna bacača, više od 70 protivtenkovskih vođenih projektila i više od 700.000 komada municije" koje je zaplenila američka mornarica.

 

 

17.20 Sijarto: Želimo garancije od Ukrajine da OTP neće biti vraćena na listu sponzora rata

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da njegova vlada želi da dobije garancije od Ukrajine da mađarska OTP banka, nedavno skinuta sa ukrajinske liste sponzora rata, neće biti vraćena na tu listu u budućnosti.

Sijarto je naveo da odluka ukrajinske Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije da ukloni OTP banku sa liste predstavlja "korak u dobrom pravcu", ali da su Mađarskoj potrebna dodatna uveravanja pre nego što promeni svoj odnos prema Kijevu, prenosi AP.  Ukoliko bude postignut "ohrabrujući sporazum", šef mađarske diplomatije je poručio da će zvanična Budimpešta onda razmotriti svoje buduće korake.

Ukrajinske vlasti su stavile OTP banku na svoju listu sponzora rata u maju ove godine, kao odgovor na to što je banka nastavila sa radom u Rusiji nakon početka invazije na Ukrajinu. Mađarska zbog toga od maja blokira EU paket vojne pomoći u vrednosti od 500 miliona evra, obećavajući da neće povući svoj veto dok OTP banka ne bude uklonjena sa liste.

17.10 Kijev: Naši specijalci su upali na Krim

Ukrajinska vojna obaveštajna služba je objavila snimak koja navodno prikazuje specijalne snage kako provode amfibijski napad na obalu Krima. Tvrde kako su se ukrajinski borci "iskrcali na područje Krimskog poluostrva i otvorili vatru prema moskovskim okupatorima".

Datum i vreme ove operacije nisu objavljeni, piše Sky News. Ruski državni mediji s saopštili da su njihove vazdušne snage osujetile pokušaj Ukrajinaca da "iskrcaju desantne snage blizu rta Tarhankut s tri jet-skija i jednog glisera u severozapadnom delu Crnog mora".

 

 

08.08 Lokalne vlasti: Eksplozije u Sumskoj oblasti

Lokalna vojna uprava u Sumskoj oblasti u Ukrajini tvrdi da su ruske snage izvele minobacačke napade na tu pograničnu oblast, preneo je Ukrinform.

Navode da je zabeleženo 10 eksplozija u mestima Krasnopilsk i Seredino-Budsk.

07.33 Rusko Ministarstvo odbrane: Osujećeno iskrcavanje na Krim i oboren 31 ukrajinski dron

Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije zaustavili su ukrajinski desantni tim, koji je brzim čamcem i sa tri vodena skutera pokušao da stigne do zapadnog Krima, do rta Tarhankut, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"U ranim satima 4. oktobra, pokušaji kijevskih režima da izvrše terorističke napade na objekte u Rusiji su osujećeni. U severozapadnom delu Crnog mora, avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije sprečili su ukrajinske jurišne snage, koje su krenule ka rtu Tarhankut koristeći brzi čamac i tri vodena skutera, za infiltraciju na teritoriju Krima", saopštilo je rusko ministarstvo, prenosi TASS.

07.10 Šarl Mišel: Ukrajina može da se pridruži EU 2030. godine

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da bi Ukrajina mogla da se pridruži Evropskoj uniji 2030. ''ako obe strane urade svoj domaći zadatak''.

"Ukrajina i druge zemlje kandidati moraju sprovesti reforme, boriti se protiv korupcije i ispuniti zakonske uslove. Nama u EU treba da bude jasno šta želimo da postignemo zajedno, koji su nam prioriteti i na šta želimo da potrošimo novac. I moramo da ubrzamo naše procese donošenja odluka", rekao je Mišel u intervjuu za nemački ''Špigel''.

On je upozorio da zemlje Zapadnog Balkana već 20 godina čekaju da uđu u EU, zbog čega tu raste uticaj Rusije i Kine. Prosperitetna i bezbedna Ukrajina je u evropskom interesu, dodao je.

06.45 Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo protestnu notu ambasadorki Moldavije

Ambasadorka Moldavije u Ruskoj Federaciji Lilian Darijus pozvana je juče u rusko Ministarstvo spoljnih poslova gde joj je uručen oštar protest zbog pritiska na medije na ruskom jeziku, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Moldavskoj strani uručen je oštar protest u vezi sa tekućim politički motivisanim progonom medija na ruskom jeziku u Moldaviji, čija je druga manifestacija bila odluka da se direktor novinske agencije Sputnjik Moldavija, Vitalij Denisov, protera iz zemlje 13. septembra", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva. 

06.40 Sunak: Britanija spremna da podrži Ukrajinu koliko god bude potrebno

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je juče tokom video-poziva u kojem su učestovali lideri zemalja G7 i članica NATO, da je Velika Britanija spremna da podrži Ukrajinu vojno, humanitarno i ekonomski ''koliko god bude potrebno''.

''Premijer Riši Sunak govorio je o tekućoj vojnoj, humanitarnoj i ekonomskoj pomoći Velike Britanije Ukrajini i naglasio da će se ta podrška nastaviti koliko god bude potrebno'', saopšteno je iz Dauning strita, prenosi Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden sazvao je ovaj video-poziv usred zabrinutosti da podrška Ukrajini u ratnim naporima protiv Rusije bledi, posebno u SAD, gde je Kongres isključio pomoć Ukrajini iz hitnog zakona kako bi sprečio delimičan prestanak rada vlade, navodi Rojters.

06.35 Admiral Bauer: NATO započeo pripreme za konfrontaciju s Rusijom

Zemlje čanice NATO počele su pripreme za konfrontaciju sa Rusijom i povratak principima kolektivne odbrane od globalnog protivnika iz 2008, 14 godina pre početka rata u Ukrajini, izjavio je juče predsednik Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer.

U svom obraćanju na Varšavskom bezbednosnom forumu, on je rekao da vojni planovi Alijanse imaju 4.500 stranica sadržaja o tome kako se suprotstaviti Rusiji, prenosi TASS.

06.15 EK odmrzava novac za Mađarsku

Evropska komisija se sprema da odmrzne oko 13 milijardi evra za Mađarsku, kako bi pokušala da izbegne da mađarski premijer Viktor Orban stavi veto na pomoć Evropske unije Ukrajini, što će verovatno izazvati kritike Evropskog parlamenta, prenosi Politiko.

Komisiji je potrebna jednoglasna podrška 27 zemalja članica za ažuriranje dugoročnog budžeta EU, koji uključuje 50 milijardi evra za finansiranje Ukrajine. 

06.05 Belorusija započela vežbe provere borbene gotovosti

Belorusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je započelo vežbe za proveru borbene gotovosti svojih oružanih snaga.

''Trupe će u najkraćem mogućem roku krenuti u naznačena područja, nakon čega će uslediti izvršenje normativnih standarda na predmetima borbene obuke'', saopšteno je iz ministarstva, ali nije precizirano koliko će vežbe trajati, prenosi Rojters.

Manevri će se odvijati u regionu Minska i Vitebska, i uključiće vojnu opremu i avijaciju.

Komentari (0)

Evropa