Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski objavio da su američki tenkovi Abrams stigli u njegovu zemlju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2023

-

07:46

RAT U UKRAJINI Zelenski objavio da su američki tenkovi Abrams stigli u njegovu zemlju
RAT U UKRAJINI Zelenski objavio da su američki tenkovi Abrams stigli u njegovu zemlju - Copyright Tanjug AP/AP Photo, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 578. dan rata u Ukrajini. Izaslanik pape zadužen za mirovnu misiju u Ukrajini kardinal Mateo Cupi rekao da se radi postizanja mira mora voditi dijalog. U raketnim vazdušnim napadima na region Hersona poginule dve osobe dok su tri povređene, rekao načelnik tog okruga na jugu Ukrajine. Britanski ministar odbrane obećao da će njegova zemlja čvrsto stajati uz Ukrajinu rekavši da je Britanija spremna da obučava 30.000 ukrajinskih vojnika.

Ključni događaji:

  • Istraga UN-a: Rusija je neke žrtve u Ukrajini mučila do smrti
  • Duda: Poljska bi Ukrajini mogla da pošalje starije oružje
  • Rusija: Oboreno sedam ukrajinskih dronova iznad Belgorodske oblasti
  • Orban: Bez podrške Ukrajini dok se ne vrate prava etničkim Mađarima
  • Izaslanik pape: Radi postizanja mira u Ukrajini mora se voditi dijalog
  • Kijev: Dve osobe poginule, a tri povređene u ruskim napadima na Herson
  •  Britanski ministar odbrane obećao obuku za 30.000 ukrajinskih vojnika
  •  U regionu Donjecka uveden policijski čas

 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

21.00 Rusija: Oboreno sedam ukrajinskih dronova iznad Belgorodske oblasti

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je danas da su ruske snage oborile sedam ukrajinskih dronova iznad te oblasti.

"Na nebu iznad gradskog okruga Grajvoronski oboreno je sedam bespilotnih letelica. Operativne službe su na terenu", naveo je Gladkov na Telegramu.

Dodao je da, prema preliminarnim informacijama, nema žrtava, te da je jedan automobil pogođen krhotinama drona.  

17.56 Istraga UN-a: Rusija je neke žrtve u Ukrajini mučila do smrti

Ruske metode mučenja u okupiranim delovima Ukrajine bile su toliko brutalne da su dovele do smrti nekih žrtava, rekao je danas šef UN-ove istražne komisije.

Erik Mose, predsjednik Istražne komisije o Ukrajini, rekao je savetu UN-a za ljudska prava u Ženevi da je njegov tim "prikupio daljnje dokaze koji ukazuju na to da je mučenje koje su provodile ruske oružane snage u područjima pod njihovom kontrolom bilo rašireno i sistematsko".

"U nekim slučajevima mučenje je bilo toliko brutalno da je uzrokovalo smrt žrtve", rekao je.

Moseova komisija obišla je delove Ukrajine koje su ranije držale ruske snage, poput regiona Hersona i Zaporožja. Utvrđeno je da se mučenje odvijalo uglavnom u pritvorskim centrima pod kontrolom ruskih vlasti. 

17.35 Protest zvanične Moskve Bugarskoj zbog proterivanja ruskih sveštenika

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je danas snažan protest bugarskom ambasadoru u Rusiji Atanasu Kristinu zbog proterivanja sveštenika Ruske pravoslavne crkve iz Bugarske, objavilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova na svom sajtu.

"Dvadeset petog septembra u ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvan je ambasador Bugarske Atanas Kristin, kome je uručen oštar protest u vezi sa proterivanjem trojice sveštenika metohije Sofijske Ruske pravoslavne crkve iz Bugarske pod izmišljenim izgovorom, na bogohulan i uvredljiv način", navodi se u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

16.53 Duda: Poljska bi Ukrajini mogla da pošalje starije oružje

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je danas da bi Poljska mogla da obezbedi Ukrajini starije oružje iz svog arsenala nakon što ga zameni za moderno.On je naglasio da ne dolazi u obzir doniranje nove opreme koju Poljska trenutno nabavlja, kao što su južnokorejske haubice K9 ili tenkovi K2.

"Ova oprema mora da se koristi za jačanje poljske vojske. Ne trošimo milijarde da bismo je samo predali", rekao je Duda u intervjuu za Super Ekspres, prenosi Kijev independent.

On je dodao da to ne znači da Poljska Kijevu uopšte neće obezbediti oružje. 

"Kada se stara oprema zameni savremenim hardverom, ne vidim nikakav problem da se pošalje u Ukrajinu", rekao je predsednik Poljske.

16.38 Orban: Bez podrške Ukrajini dok se ne vrate prava etničkim Mađarima

Mađarska neće podržavati Ukrajinu u bilo kom pitanju u međunarodnim odnosima sve dok Ukrajina ne bude vratila nekadašnja prava etničkim Mađarima na svojoj teritoriji, izjavio je danas pred mađarskim parlamentom premijer Mađarske Viktor Orban.

Mađarska se sukobila sa Ukrajinom zbog, kako kaže Orban, ograničavanja prava za otprilike 150.000 etničkih Mađara, pre svega da koriste svoj maternji jezik u sistemu obrazovanja nakon što je 2017. godine Ukrajina donela zakon o ograničavanju upotrebe manjinskih jezika u školama, prenosi Rojters.

"Oni (Ukrajinci) žele da se mađarske škole transformišu u ukrajinske škole i ako to ne funkcioniše oni žele da ih zatvore", rakao je Orban i dodao da njegov vlada namerava da se bori za prava etničkih Mađara u zapadnoj Ukrajini.

Mađarski premijer je takođe rekao da Mađarska ne žuri sa ratifikacijom švedskog članstva u NATO-u, što dodatno odlaže proces koji je još prošle godine pokrenut u parlamentu Mađarske. Članstvo Švedske u NATO savezu nije moguće bez saglasnosti Mađarske i Turske koje još uvek nisu donele tu odluku.

14.16 Zelenski: Američki tenkovi Abrams stigli u Ukrajinu

Američki tenkovi Ambrams stigli su u Ukrajinu, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Dobre vesti od ministra (odbrane) Umerova. Tenkovi Abrams su već u Ukrajini i spremaju se da pojačaju naše jedinice", objavio je na savom Telegram kanalu Zelenski, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je prošle nedelje da će prvi američki tenkovi tipa Abrams ove nedelje biti isporučeni Ukrajini.

Ukrajinski predsednik najavio je prošle nedelje da će Ukrajina zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama proizvoditi naoružanje, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane.

13.56 Istražno telo UN optužuje Rusiju za brutalna mučenja zarobljenika

Istražna komisija za Ukrajinu koja je obavljala rad pod mandatom UN saopštila je danas da su neke od žrtava u Ukrajini ubijene upod teškom torturom.

Erik Moze, predsednik Istražne komisije za Ukrajinu predočio je Savetu UN za ljudska prava u Ženevi da je njegov tim "prikupio dodatne dokaze koji ukazuju na to da ruske snage sistematično i rasprostranjeno primenjuju mučenja u oblastima koje kontrolišu", preneo je Rojters.

"U nekim slučajevima mučenje je primenjivano sa takvom brutalnošću
da je to izazvalo smrt žrtve", rekao je Moze čija komisija je posetila delove Ukrajine koje su ranije držale ruske snage kao što su oblasti Herson i Zaporožje.

Istražitelji su utvrdili da su mučenja vršena uglavnom u pritvorskim centrima pod  kontrolom ruskih vlasti uz ocenu da se to može smatrati zločinima protiv čovečnosti.

Rusija poriče da je počinila zločine ili da je ugrožavala civile u Ukrajini.

11.59 Jedna osoba poginula, više njih povređeno u napadu na grad Berisav u Ukrajini

Najmanje jedna osoba je poginula a bilo je više povređenih u napadu ruskih vazdušnih snaga na grad Berislav u Hersonskoj oblasti u Ukrajini, prenosi Interfaks.

''Ujutro je ruska avijacija napala Berislav. Okupatori su na grad bacili četiri avionske bombe. Jedna od njih udarila je u zgradu kancelarije za održavanje stanova. Za sada je poznat jedan smrtni slučaj i da ima više povređenih. Još jedna aviobomba uništila je stambenu zgradu'', rekao je načelnik Regionalne vojne uprave (OVA) Aleksandar Prokudin.

Prema preliminarnim podacima, u granatiranju je jedan muškarac poginuo, a još tri civila su povređena, saopštilo je tužilaštvo u Hersonu.

07.31 Rusija: U napadu ukrajinskih dronova na Kursk oštećeno nekoliko kuća

U napadu ukrajinskih dronova na Centralni okrug Kurska oštećeno je nekoliko privatnih domaćinstava i krovovi administrativne zgrade, a povređenih nema, izjavio je danas gubernator Roman Starovojt.

On je na Telegramu napisao da je polomljeno staklo na stambenoj zgradi i da je dejstvovala PVO. 

Starovojt je dodao da je još jedan dron pao u Kurskoj oblasti i da je usled toga razbijeno staklo na privatnoj kući, prenosi agencija RIA Novosti.

Guberantor Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da su noćas oborene dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Suražskog okruga, da nema žrtava ni štete.

 

 

06.50 Izaslanik pape: Radi postizanja mira u Ukrajini mora se voditi dijalog

Mora se voditi dijalog radi postizanja mira u Ukrajini, ali je važno jasno razlikovati agresora i napadnute, izjavio je juče predsednik italijanske biskupske konferencije i izaslanik pape zadužen za mirovnu misiju u Ukrajini kardinal Mateo Cupi.

"Nema sumnje da postoji agresor i napadnuti, ne možemo umanjiti ovu činjenicu", rekao je Cupi na događaju koji je organizovala levičarska partija Komunističke refundacije u Bolonji, prenela je Ansa.

06.40 Kijev: Dve osobe poginule, a tri povređene u ruskim napadima na Herson

Dve osobe su poginule, a tri su povređene juče u ruskim vazdušnim napadima na region Hersona na jugu Ukrajine, izjavio je načelnik regiona Oleksandr Prokudin.

Prokudin je naveo da je jedna žena poginula, a da su tri osobe ranjene, uključujući policajca, kada su ruske snage napale grad Berislav i uništile neutvrđeni broj privatnih kuća. 

On je rekao i da je poginuo 67-godišnji muškarac u selu Ljvove u ruskom napadu, preneo je AP.

 

 

06.20 Britanski ministar odbrane odbrane obećao obuku za 30.000 ukrajinskih vojnika

Britanski ministar odbrane Grant Šaps izjavio je juče da Velika Britanija stoji rame uz rame sa Ukrajinom i potvrdio da će Britanci obučiti 30.000 ukrajinskih vojnika.

"Naš cilj je da obučimo 30.000 ukrajinskih vojnika. Ne mislim da će britanska odlučnost biti pokolebana na bilo koji način. Mi ćemo stajati rame uz rame sa Ukrajincima", poručio je Šaps, prenosi Skaj Njuz.

06.10 U regionu Donjecka uveden policijski čas

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin objavio je juče dekret kojim se uvodi petočasovni policijski čas.

Dekretom se zabranjuje prisustvo civila na ulicama i javnim mestima od 23.00 do 04.00 časa u periodu od ponedeljka do petka, prenosi Rojters. Zabranjeni su svi skupovi i demonstracije, kao i drugi masovni događaji u svim delovima DNR pod ruskom kontrolom, osim ukoliko suprotno ne odobri Operativni štab za odgovor na vojnu pretnju.

06.00 Zelenski razgovarao s biznismenima u SAD o mogućnostima ulaganja u Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je juče da se tokom ovonedeljne posete Sjedinjenim Američkim Državama sastao sa vodećim američkim preduzetnicima i finansijerima i da je s njima razgovarao o mogućnostima ulaganja u Ukrajinu.

Zelenski je rekao da su biznismeni, među kojima su bili i Majkl Blumberg, Lari Fink i Bil Akman, izrazili spremnost da odobre velika ulaganja u obnovu Ukrajine nakon rata sa Rusijom, prenosi Rojters.

 

Komentari (0)

Evropa