Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev i Zapad spremaju dokaze da Rusija namerno izaziva glad

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2023

-

08:34

RAT U UKRAJINI Kijev i Zapad spremaju dokaze da Rusija namerno izaziva glad
RAT U UKRAJINI Kijev i Zapad spremaju dokaze da Rusija namerno izaziva glad - Copyright Tanjug AP/AP Photo, Mstyslav Chernov, Alex Babenko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 577.dan rat u Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je da ukrajinski predloženi mirovni plan, kao i najnoviji predlozi UN za oživljavanje crnomorske inicijative za žito, "nisu realni". Kijev, s druge strane, sprema dokaze da Rusija namerno izaziva glad i optužuje Moskvu za jučerašnji napad na Dnjepropetrovsku i Odesku oblast.

Ključni događaji:

  • Britanski ministar odbrane odbrane obećao obuku za 30.000 ukrajinskih vojnika
  • Papa Franja: Industrija oružja ključni pokretač patnje ukrajinskog naroda
  • Zelenski kratko boravio u Poljskoj, dodelio priznanja volonterima
  • Lavrov: Ukrajinski mirovni plan i oživljavanje sporazuma o žitu nisu realni
  • U Norveškoj uhapšen bivši komandant paravojne grupe “Vagner”
  • Rusija: Ukrajina izvela još jedan raketni napad na Sevastopolj
  • U regionu Donjecka uveden policijski čas

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

15.26 Izaslanik pape: Radi postizanja mira u Ukrajini mora se voditi dijalog

Mora se voditi dijalog radi postizanja mira u Ukrajini, ali je važno jasno razlikovati agresora i napadnute, izjavio je danas predsednik italijanske biskupske konferencije i izaslanik pape zadužen za mirovnu misiju u Ukrajini kardinal Mateo Cupi.

"Nema sumnje da postoji agresor i napadnuti, ne možemo umanjiti ovu činjenicu", rekao je Cupi na događaju koji je organizovala levičarska partija Komunističke refundacije u Bolonji, prenela je Ansa.

14.30 Kijev: Dve osobe poginule, a tri povređene u ruskim napadima na Herson

Dve osobe su poginule, a tri su povređene danas u ruskim vazdušnim napadima na region Hersona na jugu Ukrajine, izjavio je načelnik regiona Oleksandr Prokudin.

Prokudin je naveo da je jedna žena poginula, a da su tri osobe ranjene, uključujući policajca, kada su ruske snage napale grad Berislav i uništile neutvrđeni broj privatnih kuća. 

On je rekao i da je poginuo 67-godišnji muškarac u selu Ljvove u ruskom napadu, preneo je AP.

12.39 Britanski ministar odbrane odbrane obećao obuku za 30.000 ukrajinskih vojnika

Britanski ministar odbrane Grant Šaps izjavio je danas da Velika Britanija stoji rame uz rame sa Ukrajinom i potvrdio da će Britanci obučiti 30.000 ukrajinskih vojnika.

"Naš cilj je da obučimo 30.000 ukrajinskih vojnika. Ne mislim da će britanska odlučnost biti pokolebana na bilo koji način. Mi ćemo stajati rame uz rame sa Ukrajincima", poručio je Šaps, prenosi Skaj Njuz.

Upitan da li se Zapad umorio od ukrajinskih zahteva za pomoć i podršku, Šaps je rekao da će podrška biti nastavljena.

"Nismo zaboravili kako je tiranin ušao na teritoriju susedne zemlje. Ako ga ne zaustavimo znamo iz istorije šta se potom dešava. Zato nastavljamo sa podrškom", rekao britanski ministar odbrane.
Najavio je istovremeno da će Velika Britanija Ukrajini Ukrajini uputiti više desetina hiljada komada municije i dodatnu podršku u vojnoj opremi.

12.29 U regionu Donjecka uveden policijski čas

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin objavio je danas dekret kojim se uvodi petočasovni policijski čas.

Dekretom se zabranjuje prisustvo civila na ulicama i javnim mestima od 23.00 do 04.00 časa u periodu od ponedeljka do petka, prenosi Rojters. Zabranjeni su svi skupovi i demonstracije, kao i drugi masovni događaji u svim delovima DNR pod ruskom kontrolom, osim ukoliko suprotno ne odobri Operativni štab za odgovor na vojnu pretnju.

11.25 Zelenski razgovarao s biznismenima u SAD o mogućnostima ulaganja u Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je danas da se tokom ovonedeljne posete Sjedinjenim Američkim Državama sastao sa vodećim američkim preduzetnicima i finansijerima i da je s njima razgovarao o mogućnostima ulaganja u Ukrajinu.

Zelenski je rekao da su biznismeni, među kojima su bili i Majkl Blumberg, Lari Fink i Bil Akman, izrazili spremnost da odobre velika ulaganja u obnovu Ukrajine nakon rata sa Rusijom, prenosi Rojters.

10.59 Rusija: U napadu ukrajinskog drona oštećena administrativna zgrada u Kursku

U napadu ukrajinskog drona oštećena je administrativna zgrada u centru Kurska u Rusiji, rekao je načelnik Kurske oblasti Roman Starovojt.

Starovojt je napisao na Telegramu da je u napadu malo oštećen krov upravne zgrade, prenela je agencija RIA Novosti. Ukrajinske oružane snage gotovo svakodnevno granatiraju ruske pogranične teritorije i izvode napade bespilotnim letelicama, dodaje agencija. 

07.00 Papa Franja: Industrija oružja je ključni pokretač patnje ukrajinskog naroda

Papa Franja kaže da je industrija oružja ključni pokretač patnje ukrajinskog naroda, ali ističe da će i uskraćivanje oružja sada nastaviti njihovu patnju.    

Papa je priznao da je razočaran što diplomatske inicijative Vatikana nisu urodile plodom, ali je ocenio da iza sukoba između Rusije i Ukrajine stoji i industrija oružja.

Papa je opisao paradoks koji je od Ukrajine napravio, kako je rekao, mučenički narod, navodeći da su u početku mnoge zemlje Ukrajini davale oružje, a sada ga uzimaju.        

"Sada sam video da se neke zemlje povlače i ne daju oružje", rekao je papa.

On je dodao da će to pokrenuti proces patnje ukrajinskog naroda, što je bila očigledna opaska na najavu poljskog premijera Mateuša Moravjeckog da Poljska više neće slati oružje Ukrajini.

"Ne možemo se igrati patnjom ukrajinskog naroda'', rekao je papa Franja, ističući da je potrebno pomoći da se stvari reše na načine koji su mogući

06.45 Ukrajina sprema dokaze da Rusija namerno izaziva glad

Advokati organizacija za ljudska prava u saradnji sa ukrajinskim državnim tužilaštvom rade na pripremi dosijea o navodnim ratnim zločinima za Međunarodni krivični sud, kojim se Rusija optužuje da namerno izaziva glad u Ukrajini, piše Gardijan.

Britanski list navodi da je cilj da se dokumentuju slučajevi u kojima je Rusija koristila glad kao oružje, što bi trebalo da obezbedi dokaze za pokretanje procedure koja bi mogla da rezultira optužnicom protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Jusuf Kan, viši advokat u advokatskoj firmi "Global rajts komplajans", rekao je da se uskraćivanje hrane Ukrajincima odvija u tri faze i to od početka rata, kada su ukrajinski gradovi bili opkoljeni, a zalihe hrane smanjene.

Prema njegovim rečima, druga faza uključuje uništavanje zaliha hrane i vode, kao i izvora energije širom Ukrajine tokom borbenih dejstava. Kao treću fazu navodi pokušaje Rusije da spreči ili ograniči izvoz ukrajinske hrane.

06.40 Zelenski kratko boravio u Poljskoj, dodelio priznanja volonterima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski dodelio je poljskim volonterima državna priznanja tokom kratke posete Poljskoj na putu za Ukrajinu, ali se nije sastao sa zvaničnicima jer su odnosi dve zemlje zategnuti zbog uvoza žitarica, preneo je Rojters.

On je uručio priznanja Bjanki Zalevskoj, novinarki koja je pomogla u transportu ranjene dece u poljske bolnice i Damjanu Dudi, koji je prikupio lekarsku ekipu za pomoć ranjenim vojnicima u blizini prve linije fronta. Zelenski je zahvalio svim Poljacima koji su "od prvih dana otvorili svoje porodice, svoje domove, otvorili sebe i pomagali“.

"Verujem da svaki izazov na našem zajedničkom putu jeste ništa u poređenju sa činjenicom da postoji takva snaga između naši ljudi", istakao je Zelenski.

 

 

06.30 Lavrov: Ukrajinski mirovni plan i oživljavanje sporazuma o žitu nisu realni

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ni ukrajinski mirovni plan, kao ni najnoviji predlozi Ujedinjenih nacija za oživljavanje Crnomorske inicijative za izvoz žitarica nisu realni.

Lavrov je to rekao na konferenciji za novinare posle nedelju dana intenzivne globalne diplomatije na godišnjem skupu svetskih lidera u sedištu UN u Njujorku.

"To je potpuno neizvodljivo", rekao je Lavrov o mirovnom planu u 10 tačaka koji je promovisao Kijev.

06.15 U Norveškoj uhapšen bivši komandant paravojne grupe “Vagner”

Norveška policija je uhapsila bivšeg komandanta ruske paravojne grupe “Vagner” Andreja Medvedeva zbog toga što je navodno na ilegalan način pokušao da pređe granicu i vrati se nazad u Rusiju, nakon što je zatražio azil u Norveškoj ranije ove godine, saopštili su juče advokati uhapšenog.

Iz policije su prethodno saopštili da je uhapšen muškarac u 20-im godinama zbog pokušaja da ilegalno pređe granicu, ali nisu naveli o kome je reč, prenosi Rojters. Prelazak granice sa Rusijom dozvoljen je samo na određenim mestima, navodi agencija.

06.00 Rusija: Ukrajina izvela još jedan raketni napad na Sevastopolj

Rusija je optužila Ukrajinu da je u subotu izvela još jedan raketni napad na Sevastopolj na Krimu, dan nakon napada na štab ruske crnomorske flote. Regionalni guvener kaže da je Sevastopolj stavljen u stanje pripravnosti za vazdušni napad sat vremena pre nego što su ostaci presretnutih projektila pali blizu pristaništa.

 

Komentari (1)

Dejan

24.09.2023 16:04

Putin Rusofili više nema rakete dovoljno ni za Ukrajinu a ne za celu Evropu. Putin će biti gladan, go i siromašan već za par godina i tako bar pola veka.

Evropa