Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajina i Slovačka postigle dogovor o žitu, masovni ruski napad na ukrajinske gradove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2023

-

08:14

RAT U UKRAJINI Ukrajina i Slovačka postigle dogovor o žitu, masovni ruski napad na ukrajinske gradove
RAT U UKRAJINI Ukrajina i Slovačka postigle dogovor o žitu, masovni ruski napad na ukrajinske gradove - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Emergency Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 574 dana i jedna je od ključnih tema Ujedinjenih nacija čija Genralna skupština zaseda u Njujorku. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio na sednici Generalne skupštine UN da se Rusiji ukine pravo veta i da je to "neophodan korak" da bi se rat završio i ponovio dva uslova Kijeva za mir. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da rat u Ukrajini "zaoštrava geopolitičke tenzije i podele, preti regionalnoj stabilnosti, povećava nuklearne pretnje i stvara duboke pukotine u multipolarnom svetu".

Ključni događaji:

  • Zelenski traži da se ukine rusko pravo veta u UN
  • Gutereš: Rat u Ukrajini zaoštrava geopolitičke tenzije i podele
  • Kijev: Pogođen komandni centar ruske crnomorske flote na Krimu
  • Švedska bi do kraja godine mogla da završi istragu o sabotaži Severnog toka
  • Putin prihvatio poziv kineskog predsednika da poseti Kinu u oktobru

  Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.31 Ostin Zelenskom: SAD će nastaviti da aktivno podržavaju Ukrajinu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin potvrdio je danas na sastanku sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da aktivno rade sa Ukrajinom i njenim saveznicima i partnerima da obezbede ukrajinskoj vojsci sve što joj je potrebno za uspeh na bojnom polju.

"Nastavićemo da radimo veoma posvećeno sa Ukrajinom i našim međunarodnim saveznicima i partnerima kako bismo osigurali da Oružane snage Ukrajine imaju ono što im je potrebno za uspeh na bojnom polju", rekao je novinarima sekretar za štampu američkog Ministarstva odbrane Patrik Rajder, prenosi Ukrinform.

Dodao je da je Ostin istakao ličnu posvećenost i uključenost u to pitanje, kao i saradnju sa međunarodnim liderima.

20.28 Erdogan: Rusija se ne može zanemariti u sporazumu o žitu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da smatra pogrešnim odnos zapadnih zemalja prema Rusiji i poručio da se ruska strana ne može zanemariti po pitanju dogovora o žitu.

„Mislim da je ovakav stav pogrešan, jer je Rusija neobična zemlja. Rusija zauzima značajno mesto i po površini i po svom položaju u svetu. Dakle, Rusija je praktično jedna od vodećih zemalja u svetu u proizvodnji žitarica. Takva zemlja se ne može zanemariti”, rekao je Erdogan novinarima u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

On je naveo da Ankara planira da nastavi pozitivne odnose sa Rusijom.

19.30 Bugarska proterala poglavara i sveštenike Ruske crkve u Sofiji

Bugarske vlasti proterale su danas starešinu Ruske pravoslavne crkve u Sofiji, arhimandrita Vasijana Zmejeva i dvojicu sveštenika hrama Sveti Nikola Mirlikijski Čudotvorec jer predstavljaju "pretnju nacionalnoj bezbednosti".

Prema rečima ruske ambasadorke u Sofiji Eleonore Mitrofanove, sveštenici iz Ruske pravoslavne crkve pozvani su u migracionu službu, gde im je rečeno da predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost, a potom su policijskim automobilom odvedeni kućama da pokupe stvari.

Kako je navela, oni će zatim će biti odvedeni u crkvu i odatle do granice sa Srbijom, prenosi bugarski portal "24 časa".

18.10 Zelenski razgovarao sa američkim senatorima na Kapitol Hilu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa američkim senatorima Džonom Kenedijem, Ronom Vajdenom, Mejsi Hirono i Tomom Karperom nakon sastanka sa svim članovima Senata u Staroj senatskoj sali, tokom posete Kapitolu.

Zelenski je rekao da je imao "odličan dijalog" sa američkim senatorima na Kapitol Hilu.

"Zahvalni smo vama, novinarima, senatorima i svima ostalima što su nam pomogli", rekao je lider napuštajući sastanak sa poslanicima.

On je naveo da su „razgovarali o mnogim detaljima“, iako nije precizirao o čemu konkretno, prenosi CNN.

14.55 Kijev: Pogođena ruska vojna baza na Krimu; Moskva: Svi projektili su oboreni

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je uspešno izvela napad na rusku vazdušnu bazu Saki na Krimu, dok ruska strana poručuje da su oboreni svi projektili koji su se kretali ka poluostrvu.

"Ukrajinske odbrambene snage su izvele kombinovani napad na vojnu vazdušnu bazu blizu grada Saki na privremeno okupiranom Krimu", navela je ukrajinska vojska na Telegramu, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi, pozivajući se na obaveštajne izvore, da je napad izazvao "ozbiljnu štetu" po opremu u bazi.

Sa druge strane, ruski zvaničnik sa Krima Oleg Krjučkov saopštio je da su ruske snage oborile sve ukrajinske projektile koji su pokušali da napadnu vazdušnu bazu Saki. On je naveo da je uništeno 19 ukrajinskih bespilotnih letelica.

13.55 Ukrajinski predsednik stigao u Vašington

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je doputovao u Vašington da održi razgovore o obezbeđivanju dodatnog američkog oružja, rekavši da je "vazdušna odbrana" prioritet Kijeva.

Zelenski će razgovarati sa Džoom Bajdenom tokom njegove druge posete SAD od početka ruske invazije. Rusija je pogodila gradove širom Ukrajine baražom projektila uoči posete Zelenskog Vašingtonu.

 

 

13.39 Zelenski traži više PVO sistema nakon ruskog napada

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas da je njegovoj zemlji potrebno više sistema protivvazdušne odbrane, nakon što su ruske snage izvele jedan od najvećih napada poslednjih nedelja. “Ruski teroristi su sinoć pokrenuli još jedan veliki napad na našu infrastrukturu. Većina projektila je oborena, ali samo većina, ne svi”, naveo je Zelenski na Telegramu, prenosi Rojters. Dodao je da je upravo zbog toga Ukrajini potrebno više PVO sistema.

11.52 Kijev: Radimo sa Poljskom na pronalaženju rešenja

Ukrajinski ministar poljoprivrede u telefonskom razgovoru sa poljskim kolegom, pristao je da razradi rešenje za trgovinski spor koje je u interesu obe zemlje, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede.

Rojters prenosi da je ministarstvo u saopštenju navelo da su dve strane potvrdile svoje "bliske i konstruktivne veze i složile se da razrade opciju za saradnju po pitanjima izvoza u bliskoj budućnosti".

Poljska je u petak objavila ograničenja na uvoz žitarica iz Ukrajine nakon što je Evropska komisija odlučila da ne produži zabranu uvoza u pet država.

11.28 Ukrajina i Slovačka postigle dogovor o žitu

Slovački i ukrajinski ministri poljoprivrede složili su se da će uspostaviti sistem licenciranja za trgovinu žitaricama, koji bi omogućio ukidanje zabrane uvoza četiri ukrajinske vrste robe u Slovačku, prenosi Rojters saopštenje slovačkog ministarstva poljoprivrede.

Ukrajina je takođe pristala da obustavi žalbu zbog zabrane uvoza koju je protiv Slovačke podnela Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

10.35 Kijev: Uspešan napad na rusku vazdušnu bazu na Krimu

Ukrajinska služba bezbednosti i mornarica izvršili su tokom noći napad na vazdušnu bazu Saki na Krimu, nanevši ruskim trupama "ozbiljnu štetu", saopštio je Rojtersu izvor iz ukrajinske obaveštajne službe. Britanska agencija je navela da nije mogla nezavisno da proveri ove informacije. Ruska vojska je istovremno saopštila da je uništila 19 ukrajinskih dronova iznad Krima i Crnog mora, ali nije iznosila detalje o eventualnim žrtvama ili šteti.

10.15 Ruski napadi izazvali nestanke struje širom Ukrajine

Ruski raketni udari oštetili su u četvrtak energetsku infrastrukturu u centralnoj i zapadnoj Ukrajini, saopštio je ukrajinski nacionalni operater Ukrenergo.

Rojters prenosi da je na Telegramu saopšteno da su napadi izazvali isključenje struje u pet regiona – Kijevskom, Žitomirskom, Dnjepropetrovskom, regionu Rivne i Harkovskom.

Rusija je tokom noći izvela najveći napad na ukrajinske gradove od sredine avgusta, a napadnuti su regioni Kijeva, Čerkasija, Rivne, Lavova, Harkova i Hersona.

General Valerij Zalužnji rekao na Telegramu da su ruske rakete lansirane u nekoliko talasa iz deset ratnih aviona, i da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 36 od 43 lansirana projektila.

09.37 Posledice napada u Čerkasiju i Lavovu

08.20 Belgijski premijer: Razmatramo slanje F-16 aviona Ukrajini

Belgija razmatra da li da isporuči svoje borbene avione F-16 Ukrajini, rekao je premijer Aleksandar De Kro.

Belgija zamenjuje svoje F-16 borbenim avionima F-35, a njeno ministarstvo odbrane je ranije reklo da su F-16 prestari da bi ih Ukrajina koristila u borbi, iako je De Kro rekao da bi mogli da budu od koristi, na primer u obuci pilota.

"Zamolio sam Odbranu da vidi kakvu bi upotrebu naši F-16 mogli da imaju u Ukrajini. Moramo razmotriti sve opcije", rekao je De Kro belgijskoj televiziji VRT, govoreći na marginama generalnog sastanka UN u Njujorku.

08.00 Masovni ruski napad na ukrajinske gradove, poginule najmanje dve osobe

Dve osobe su poginule a najmanje 21 je povređena u ruskim napadima na gradove širom Ukrajine tokom noći, prenela je agencija AP. Dve osobe su poginule u Hersonu, prema rečima oblasnog guvernera Oleksandra Prokudina.

U Kijevu je povređeno sedam osoba, uključujući devetogodišnju devojčicu, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko, navodeći da su oštećene i neke stambene i poslovne zgrade.

Najmanje šest osoba je povređeno u šest ruskih napada na Slobidski okrug u Harkovu kada je oštećena i civilna infrastruktura, rekao je regionalni načelnik Oleg Sinjehubov. 

Sedam osoba je povređeno, a najmanje jedna osoba je zatrpana pod ruševinama u gradu Čerkasi, gde je oštećena zgrada socijalne infrastrukture, rekao je načelnik oblasti Igor Taburec, preneo je AP.

Ostaci raketa pali su u centralnom Kijevu i oštetili nestambene zgrade na istoku, što je izazvalo požar, rekao je Kličko, preneo je Rojters. Zvaničnici i lokalni mediji takođe su saopštili da su se eksplozije dogodile u i Hmeljničkoj oblasti, Vinici, Lavovu i Ivano-Frankivskom regionu. 

U gradu Rivne u zapadnoj Ukrajini nestala je struja u pojedinim delovima, pa se pretpostavlja da je u ruskim napadima oštećena energetska infrastruktura.

07.30 Moravjecki: Nećemo više slati oružje Ukrajini

Poljska više neće slati oružje Ukrajini kako bi se fokusirala na sopstvenu odbranu, rekao je poljski premijer, nekoliko sati nakon što je Varšava pozvala ambasadora Kijeva usred spora oko izvoza žitarica.

"Mi više ne šaljemo oružje Ukrajini, jer sada naoružavamo Poljsku modernijim naoružanjem", rekao je Mateuš Moravjecki, odgovarajući na pitanje da li će Varšava nastaviti da podržava Kijev uprkos neslaganju oko izvoza žitarica.

Poljska je jedan od najjačih pristalica Ukrajine od početka ruske invazije u februaru 2022, i jedan je od glavnih snabdevača Kijeva oružjem. Tamo se nalazi i milion ukrajinskih izbeglica, kojima su obezbeđivani različiti oblici državne pomoći.

06.55 Zelenski izneo dva uslova Ukrajine za mir 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, govoreći u Savetu bezbednosti UN u Njujorku, naveo dva uslova koja moraju biti ispunjena za potpuni prekid neprijateljstava u Ukrajini. On je time zapravo podsetio na ukrajinsku formulu mira predloženu prošle godine kao osnovu za pravedan kraj sveopšteg rata Rusije protiv Ukrajine.

Kako prenosi Ukrajinska pravda, prvi je potpuno povlačenje svih ruskih snaga i plaćenika sa suverene teritorije Ukrajine unutar granica iz 1991. godine, uključujući Crnomorske flote Rusije.

profimedia

 

Drugi je potpuno vraćanje Ukrajini efektivne kontrole nad celokupnom državnom granicom i ekskluzivnom ekonomskom zonom u Crnom i Azovskom moru i Kerčkom moreuzu. 

„U stvari, samo ispunjenje ove dve tačke će rezultirati fer, pouzdanim i potpunim prekidom neprijateljstava“, najavio je on.

U svom govoru u Savetu bezbednosti UN, Zelenski je izneo i predloge za reformu organizacije, pre svega kako bi se sprečile situacije u kojima stalne članice Saveta bezbednosti mogu da blokiraju bilo kakve odluke. 

06.45 Gutereš: Rat u Ukrajini zaoštrava geopolitičke tenzije i podele

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je juče na sednici Saveta bezbednosti da rat u Ukrajini "zaoštrava geopolitičke tenzije i podele, preti regionalnoj stabilnosti, povećava nuklearne pretnje i stvara duboke pukotine u multipolarnom svetu".

Gutereš se prvi obratio na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Ukrajini koji se održava tokom godišnjeg skupa svetih lidera na Generalnoj skupštini UN, a danas je sednici SB UN prvi put lično prisustvovao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Rojters.

Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer

 

Pre početka sednice, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja se založio protiv obraćanja Zelenskog Savetu bezbednosti kojim predsedava Albanija. Odgovorio mu je albanski premijer Edi Rama.

"Zaustavite rat i predsednik Zelenski neće govoriti", sarkastično je rekao Rama.

06.30 Kijev: Pogođen komandni centar ruske crnomorske flote na Krimu

Ukrajinska vojska saopštila je juče da je pogodila komandni centar ruske Crnomorske flote u blizini Sevastopolja na Krimu. Iz Kijeva nisu naveli više detalja o napadu, prenosi Rojters.

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev, koga je postavila Moskva, saopštio je da su sistemi za protivazdušnu odbranu odbili raketni napad na taj grad. 

06.20 Švedska bi do kraja godine mogla da završi istragu o sabotaži Severnog toka

Švedski istražitelj Mats Ljunkvist izjavio je juče da je istraga koju njegova zemlja vodi o sabotaži gasovoda Severni tok u osetljivoj fazi, kao i da se nada da će biti okončana pre kraja godine.

"Nadamo se da ćemo uskoro završiti istragu, ali ima još mnogo toga da se uradi i ništa se neće dogoditi u naredne četiri sedmice", rekao je Ljunvkist za Rojters.

On je precizirao da završetak istrage podrazumeva donošenje odluke o podizanju optužnice. 

06.05 Putin prihvatio poziv kineskog predsednika da poseti Kinu u oktobru

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da je prihvatio poziv svog kineskog kolege da poseti Kinu u oktobru tokom samita Pojas i put. Govoreći nakon sastanka sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem u Moskvi, Putin je rekao da Rusija i Kina "integrišu svoje ideje o stvaranju velikog evroazijskog prostora", napominjući da je kineska inicijativa Pojas i put deo toga.

Komentari (0)

Evropa