Evropa

573. DAN RATA Zelenski traži da se ukine rusko pravo veta u UN, Kijev: Pogođen centar ruske flote na Krimu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2023

-

08:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 573. dan rata u Ukrajini. Sukob u ovoj zemlji jedna je od ključnih tema o kojoj raspravljaju svetski lideri na Generalnoj skupštini UN, ali i na marginama skupa. Presednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je da će danas pred SB UN u Njujorku predstaviti detaljan mirovni plan svoje zemlje koji je nazvao "mirovnom formulom Ukrajine" koja bi trebalo da zaustavi naoružavanje Rusije, ali i svih budućih agresora. I američki predsednik Bajden je u UN apelovao na svetske lidere da stanu iza Ukrajine jer, kako je rekao, "samo Rusija snosi odgovornost za ovaj rat i samo Rusija ima moć da ga odmah okonča".

Ključni događaji:

  • Zelenski traži da se ukine rusko pravo veta u UN
  • Gutereš: Rat u Ukrajini zaoštrava geopolitičke tenzije i podele
  • Kijev: Pogođen komandni centar ruske crnomorske flote na Krimu
  • Protest Poljske zbog komentara Zelenskog na Generalnoj skupštini UN
  • Švedska bi do kraja godine mogla da završi istragu o sabotaži Severnog toka
  • Američki general: Ukrajina oslobodila više od pola okupirane teritorije
  • Špigl: Namačka Kijevu poslala neispravne tenkove
  • Bajden: Samo Rusija snosi odgovornost za rat
  • U ruskim napadima na ciljeve u Ukrajini poginulo šestoro ljudi

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

22.20 Bela kuća: Bajden se raduje susretu sa Zelenskim i razgovoru o kontraofanzivi

Portparol Bele kuće Džon Kirbi saopštio je danas da se američki predsednik Džozef Bajden raduje susretu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i da čuje njegov stav o tome kako napreduje kontraofanziva.

Kirbi je dodao da je Bela kuća ohrabrila Zelenskog da se sastane sa američkim zakonodavcima kako bi razgovarali o potrebama ukrajinske vojske, prenosi Rojters. On je dodao da mogućnost slanja artiljerijskog raketnog sistema ATACMS Ukrajini i dalje ostaje na stolu, ali da nije doneta odluka o tom pitanju.

21.20 Dva sulova Ukrajine za mir

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, govoreći u Savetu bezbednosti UN u Njujorku, naveo dva uslova koja moraju biti ispunjena za potpuni prekid neprijateljstava u Ukrajini. On je time zapravo podsetio na ukrajinsku formulu mira predloženu prošle godine kao osnovu za pravedan kraj sveopšteg rata Rusije protiv Ukrajine.

Kako prenosi Ukrajinska pravda, prvi je potpuno povlačenje svih ruskih snaga i plaćenika sa suverene teritorije Ukrajine unutar granica iz 1991. godine, uključujući Crnomorske flote Rusije. Drugi je potpuno vraćanje Ukrajini efektivne kontrole nad celokupnom državnom granicom i ekskluzivnom ekonomskom zonom u Crnom i Azovskom moru i Kerčkom moreuzu. 

„U stvari, samo ispunjenje ove dve tačke će rezultirati fer, pouzdanim i potpunim prekidom neprijateljstava“, najavio je on.

19.19 Zelenski traži da se ukine rusko pravo veta u UN

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je da se Generalnoj skupštini UN da ovlašćenje da prevaziđe pravo veta koje ima Rusija, nazivajući to „neophodnim korakom“, piše Gardijan.

"Nemoguće je zaustaviti rat jer na sve napore agresor stavlja veto", rekao je on.

"Ukrajina smatra da je nepravedno kada milijarde ljudi nemaju stalnog predstavnika u Savetu bezbednosti, dok Rusija ima", naveo je Zelenski, prenosi Gardijan.

Zalažući se za reformu Svetske organizacije, posebno za proširenje Saveta bezbednosti, on je ocenio da "ne treba čekati da se agresija okonča". 

"Potrebno je sada da se deluje. Naša težnja za mirom bi trebalo da pokrene reformu (svetske organizacije)", rekao je Zelenski, koji je odmah nakon govora napustio sednicu Saveta bezbednosti kako ne bi bio prisutan tokom obraćanja ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

19.05 Gutereš: Rat u Ukrajini zaoštrava geopolitičke tenzije i podele

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je danas na sednici Saveta bezbednosti da rat u Ukrajini "zaoštrava geopolitičke tenzije i podele, preti regionalnoj stabilnosti, povećava nuklearne pretnje i stvara duboke pukotine u multipolarnom svetu".

Gutereš se prvi obratio na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Ukrajini koji se održava tokom godišnjeg skupa svetih lidera na Generalnoj skupštini UN, a danas je sednici SB UN prvi put lično prisustvovao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Rojters.

Pre početka sednice, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja se založio protiv obraćanja Zelenskog Savetu bezbednosti kojim predsedava Albanija.

"Želim da uverim naše ruske kolege i sve ovde prisutne da ovo nije specijalna operacija Albanaca. Za ovo postoji rešenje, ako se slažete: zaustavite rat, a predsednik Zelenski neće uzeti reč", rekao je premijer Albanije Edi Rama ruskom ambasadoru Nebenzji.

18.10 Kijev: Pogođen komandni centar ruske crnomorske flote na Krimu

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je pogodila komandni centar ruske Crnomorske flote u blizini Sevastopolja na Krimu. Iz Kijeva nisu naveli više detalja o napadu, prenosi Rojters.

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev, koga je postavila Moskva, saopštio je da su sistemi za protivazdušnu odbranu odbili raketni napad na taj grad. On je dodao da je u Sevastopolju trenutno mirna situacija, prenosi TASS.

"Informacije on mogućoj šteti i žrtvama usled tek treba da budu razjašnjene. Sve službe za hitne slučajeve su na terenu", napisao je Razvožajev na Telegramu.

18.05 Švedska bi do kraja godine mogla da završi istragu o sabotaži Severnog toka

Švedski istražitelj Mats Ljunkvist izjavio je danas da je istraga koju njegova zemlja vodi o sabotaži gasovoda Severni tok u osetljivoj fazi, kao i da se nada da će biti okončana pre kraja godine.

"Nadamo se da ćemo uskoro završiti istragu, ali ima još mnogo toga da se uradi i ništa se neće dogoditi u naredne četiri sedmice", rekao je Ljunvkist za Rojters.

On je precizirao da završetak istrage podrazumeva donošenje odluke o podizanju optužnice. Dodao je da sarađuje sa nemačkim vlastima, ali je odbio da navede više detalja zbog pravila Švedske o poverljivosti istrage.

17.11 Putin prihvatio poziv kineskog predsednika da poseti Kinu u oktobru

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je prihvatio poziv svog kineskog kolege da poseti Kinu u oktobru tokom samita Pojas i put. Govoreći nakon sastanka sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem u Moskvi, Putin je rekao da Rusija i Kina "integrišu svoje ideje o stvaranju velikog evroazijskog prostora", napominjući da je kineska inicijativa Pojas i put deo toga.

Otkako je izbio rusko-ukrajinski sukob predsednik Putin je preusmerio rusku privredu prema Kini prodajući joj veće količine energenata i intenzivirajući vojnu saradnju kroz izvođenje zajedničkih vojnih vežbi, napominje AP.

profimedia

 

16.30 Protest Poljske zbog komentara Zelenskog na Generalnoj skupštini UN

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske pozvalo je danas ukrajinskog ambasadora zbog komentara predsednika Voldimira Zelenski na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski preneo je snažan protest poljske strane protiv izjava koje je juče izneo predsednik Volodimir Zelenski na Generalnoj skupštini UN navodeći da su neke zemlje EU glumile solidarnost indirektno podržavajući Rusiju", saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova Poljske.

Navodi se da je Jablonski takođe rekao ambasadoru Vasilu Zvariču da pritisak na Poljsku u multilateralnim forumima ili slanje pritužbi međunarodnim sudovima "nisu odgovarajuće metode rešavanja sporova između dve zemlje", prenosi Rojters. Zelenski je u svom obraćanju u Ujedinjenim nacijama rekao da Kijev "vredno radi da se očuvaju kopneni putevi za izvoz žita" i da je "političko pozorište" oko uvoza žitarica samo pomoglo zvaničnoj Moskvi.

Insistirajući na potrebi da zaštite domaća tržišta, Poljska, Slovačka i Mađarska su u petak objavile sopstvene limite na uvoz ukrajinskog žita neposredno nakon što je Evropska komisija odlučila da ne proširi zabranu uvoza na pet istočno evropskih zemalja članica Evropske unije.

13.20 Poljska bi mogla da zabrani uvoz i drugih prehramnenih proizvoda iz Ukrajine

Poljska bi mogla da zabrani uvoz i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine ako Kijev nastavi sa esklalacijom spora oko uvoza žitarica, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki. "Upozoravam ukrajinske vlasti. Ako se odluče za dalju esklaciju konflikta, zabranićemo uvoz i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine", izjavio je Moravjecki za televiziju Polsat, prenosi portal gazeta.pl. Portparol Svetske trgovinske organizacije potvrdio je u utorak da je Ukrajina podnela žalbu ovom globalnom trgovinskom telu, ne navodeći protiv koji zemalja je usmerena.

12.54 Belorusija će sjediniti energetski sistem sa Rusijom početkom 2024. godine

Belorusija ne vidi potrebu da odlaže integraciju svog energetskog sistema sa Rusijom koja će dovesti do razvoja jedinstvenog energetskog tržišta početkom 2024. godine, izjavio je danas zamenik ministra energetike Belorusije Denis Moroz.

On je dodao da će Belorusija u bliskoj budućnost završiti svu potrebnu dokumentaciju koja je potrebna za ovu integraciju, prenosi TASS.

"Sve ide po planu, ugovor ćemo zaključiti do kraja godine", rekao je Moroz.
Prema njegovim rečima, trenutno je u toku izrada zajedničkog sporazuma između Belorusije i Rusije.

"Sporazum postavlja osnovna pravila za rad ovog tržišta. Dokument prolazi kroz interne državne procedure i očekujemo da će uskoro biti potpisan", zaključio je Moroz.

12.28 RIA: Rusija oborila nekoliko dronova blizu Sevastopolja

Rusija je oborila nekoliko ukrajinskih dronova blizu Sevastopolja na Krimu, izveštava novinska agencija Ria.

12.00 Kremlj: Putin i Vang danas u Sankt Peterburgu

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se danas u Sankt Peterburgu sa Vangom Jijem, ministrom spoljnih poslova Kine i direktorom Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsednik će se danas sastati sa Vang Jijem, ministrom spoljnih poslova Kine, koji je u poseti Ruskoj Federaciji“, rekao je zvaničnik Kremlja. On je precizirao da će Putin primiti svog kineskog gosta u Konstantinovom dvoru u Sankt Peterburgu, prenosi RIA Novosti.

11.48 Ukrajina granatirala Belgorod u Rusiji, poginula jedna osoba

Jedan muškarac je poginuo, a drugi povređen u ruskoj oblasti Belgorod, saopštio je lokalni guverner Vjačeslav Gladkov u postu na Telegramu.

"Na našu veliku žalost, višekratno granatiranje sela Maksimovka odnelo je život jednog civila. Čovek se vozio autoputem kada ga je pogodila granata iz Ukrajine. Od zadobijenih povreda preminuo je na licu mesta", rekao je on i nastavio:

"Još jedan muškarac je povređen, u trenutku pucnjave kretao se takođe autoputem. Žrtva ima gelere u trbušnoj duplji i gornjim ekstremitetima"

Dodaje da su oštećena dva stambena objekta, dva automobila i autobusko stajalište.

Selo Maksimovka nalazi se severno od granice sa Ukrajinom.

09.44 Rojters: EU direktno traži od Kine veće angažavanje na okončanju rata u Ukrajini

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel zatražiće direktno od Kine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da učini više kako bi navela Rusiju ka "pravednom miru“ u Ukrajini, navodi se u nacrtu njegovog govora na Generalnoj skupštini UN u koji je Rojters imao uvid. Na današnjem sastanku Saveta bezbednosti tokom godišnje Generalne skupštine UN u Njujorku, Mišel će pozvati na "pravedan mir koji poštuje Povelju UN i njene osnovne principe - teritorijalni integritet suverene države“, navodi britanska agencija.

08.58 Olena Zelenska poziva da se vrati 19.000 "otete" dece

Prva dama Ukrajine pozvala je u utorak svetske lidere da pomognu u vraćanju ukrajinske dece koja su nasilno odvedena u Rusiju, gde je rekla da su "indoktrinirana i lišena nacionalnog identiteta", prenosi AFP.

Govoreći na marginama Generalne skupštine UN, Olena Zelenska je rekla da je više od 19.000 ukrajinske dece prebačeno na silu ili deportovano u Rusiju ili na okupirane teritorije.

Do sada je vraćeno samo njih 386.

"U Rusiji im je rečeno da nisu potrebni njihovim roditeljima, da nisu potrebni njihovoj zemlji, da ih niko ne čeka. Otetoj deci je rečeno da više nisu ukrajinska deca, već da su ruska", rekla je Zelenska. Opširnije u odvojenom tekstu.

Tanjug AP/Seth Wenig

 

08.25 Ukrajinska PVO oborila 17 od 24 ruskih dronova

Tokom prethodne noći, snage protivvazdušne odbrane Ukrajine uništile su 17 dronova od 24, koliko je Rusija lansirala, preneo je ukrajinski državni emiter "Suspiljne".

U izveštaju se dodaje da su u posledicama granatiranja u Hersonskoj oblasti dve osobe poginule, a četiri su povređene. Takođe, dve osobe su povređene i u Zaporožju, a pet u Donjeckoj oblasti.

08.00 Kijev: Rusija ciljala rafineriju u Kremenčuku, nakon napada izbio požar

Rusija je tokom noći u napadu dronom pogodila rafineriju nafte u Kremenčuku, u kojoj je izbio požar, saopštio je danas guverner Dmitro Lunjin. Rad rafinerije u centralnoj Poltavskoj oblasti Ukrajine  je privremeno zaustavljen, rekao je Lunjin na Telegramu, prenosi Rojters. On je dodao da nema informacija o žrtvama.

07.25 Zelenski: Cilj Rusije da pretvori Ukrajinu u oružje protiv međunarodnog poretka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je pred Generalnom skupštinom UN da je cilj Rusije da svojom invazijom pretvori Ukrajinu u oružje protiv "međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima". "Mnoga mesta u sali Generalne skupštine mogu da postanu prazna ako Rusija uspe sa svojom izdajom i agresijom“, rekao je Zelenski i dodao da Rusiju treba zaustaviti. 

U svom prvom obraćanju Ujedinjenim nacijama, ukrajinski predsednik rekao je da se svet mora ujediniti kako bi pobedio rusku agresiju u Ukrajini, preneo je CNN.

"Jasno je, pokušaj Rusije da iskoristi nestašicu hrane na globalnom tržištu u zamenu za priznanje nekih, ako ne i svih, osvojenih teritorija. Rusija lansira cene hrane kao oružje. Njihov uticaj se proteže od atlantske obale Afrike do jugoistočne Azije", rekao je Zelenski.

On je rekao da radi na globalnom mirovnom samitu, ali nije naveo kada će on biti održan.

07.00 Američki general: Ukrajina oslobodila više od pola okupirane teritorije

Ukrajinska vojska oslobodila je više od 54 odsto okupirane teritorije, rekao je general Mark Mili, načelnik američkog Združenog štaba. "Ukrajina nastavlja da svesno i postojano napreduje u oslobađanju svoje zemlje od ruske okupacije. Do danas Ukrajina je oslobodila više od 54 odsto Ukrajine pod ruskom okupacijom i nastavlja da zadržava stratešku inicijativu", dodao je Mili na konferenciji za novinare nakon sastanka kontaktne grupe za obranu Ukrajine u vazdušnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

06.50 Zelenski danas pred SBUN iznosi mirovni plan za Ukrajinu

"Jasno je da Rusija pokušava da iskoristi nestašicu hrane na globalnom tržištu u zamenu za priznanje svojih osvojenih teritorija u Ukrajini", poručio je juče u Njujorku predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je najavio da će danas predstaviti mirovni plan svoje zemlje.

Zelenski je, u govoru na Generalnoj skupštini UN, najavio da će danas na specijalnoj sednici Saveta bezbednosti predstaviti u detalje "mirovnu formulu Ukrajine". Taj plan, kako je naglasio, zaustaviće sve oblike naoružanja koje je Rusija koristila protiv Ukrajine i drugih zemalja, a koje mogu koristiti i drugi agresori. Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer

 

06.40 Špigl: Namačka Kijevu poslala neispravne tenkove

Ukrajina je pre nekoliko dana odbila da primi 10 tenkova Leopard 1A5 iz Nemačke, uz obrazloženje da su neispravni i da oni nemaju potrebne tehničare i komponente da ih poprave, objavio je Špigl.

Kako se navodi, Kijev je obavestio specijalni štab Ministarstva obrane Nemačke da je tenkovima Leopard 1, koji su stigli u Poljsku, potrebni popravka, a neki od njih zahtevaju kompletan remont. Nemačka je poslala svoje stručnjaka u Poljsku da to provere i utvrđeno je da su tenkovi "već poprilično istrošeni nakon obuke ukrajinskih vojnika i da im je potrebna popravka".

06.20 G7: Kina da izvrši pritisak na Rusiju kako bi se zaustavio rat u Ukrajini

Grupa sedam (G7) pozvala je Kinu da izvrši pritisak na Rusiju, kako bi se zaustavio rat u Ukrajini, saopšteno je nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7 na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Japana, koji predsedava G7, navodi se da se članice nadaju da će Kina insistirati na trenutnom, potpunom i bezuslovnom povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine. Saopštenje dolazi u trenutku kada direktor kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministar spoljnih poslova Vang Ji boravi u četvorodnevnoj poseti Rusiji tokom koje se očekuje da dve države unaprede političke odnose.

06.05 U ruskim napadima na ciljeve u Ukrajini poginulo šestoro ljudi

U napadima ruske vojske na ciljeve u Ukrajini juče je poginulo šest osoba, a u udarima ruskih dronova zapaljena su industrijska skladišta i humanitarne zalihe u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Saopšteno je da je jedna osoba poginula u Lavovu, tri u napadu na grad Kupijansk na severoistoku Ukrajine i dvoje, od kojih jedan policajac u granatiranju grada Hersona na jugu Ukrajine, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa