Evropa

Kako švedske bande koriste muzičku platformu Spotify za pranje novca?

Komentari

Autor: Euronews

12/10/2023

-

07:35

Kako švedske bande koriste muzičku platformu Spotify za pranje novca?
Kako švedske bande koriste muzičku platformu Spotify za pranje novca? - Copyright Pixabay, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kriminalci u Švedskoj koriste kriptovalute da plaćaju strimovanje na Spotifaju i na taj način "operu" svoj novac. 

Četiri člana bande u Stokholmu, kao i nepoznati policijski istražitelj otkrili su za švedski list "Svenska Dagbladet" (SVD) kako kriju tragove novca iz kriminalnih tokova.

Zaradu od droge, plaćenih ubistava i pljački, između ostalog, "peru" preko veštačkih striming ugovora, prenosi Euronews.

Kriminalci prvo plate muzičarima i to u kriptovalutama, koje se teže prate od tradicionalnih uplata, a umetnici potom dobijaju svoje naknade za striming, što kriminalcima omogućava da prikupe "opran" novac.

"Spotifaj je postao bankomat za bande", rekao je istražitelj koji je bio sagovornik švedskog lista.

Muzička platforma, međutim, tvrdi da je "manje od 1 posto strimova na Spotifaju veštačko", dodajući u saopštenju za agenciju AFP da se pre svake isplate radi procena o eventualnim manipulacijama.

Prema pisanju "SVD", milion strimova generiše između četrdeset i šezdeset hiljada kruna u Švedskoj, što je između 3.450 i 5.180 evra.

Sistem isplate nadoknada u Spotifaju našao se ranije na meti kritika, jer više olakšava korisnicima manipulacije, nego što preusmerava novac stvarnim umetnicima.

JPMorgan procenjuje da deset procenata svih strimova generišu automatski slušaoci, a da pretplatnici Spotifaja mogu da zarade i do 1.200 dolara (1.140 evra) mesečno, slušajući sopstvenu pesmu iznova i iznova.

O tome je prvi pisao "Financial Times" prošlog meseca, ali je u međuvremenu izvršni direktor Spotifaja Danijel Ek odbacio te tvrdnje. 

"Suprotno onome što ste možda čuli, Spotifaj ne plaća izvođačima nadoknade prema broju pregleda ili strimova. Isplate nadoknada koje izvođači dobijaju varira u zavisnosti od toga kako je njihova muzika strimovana ili dogovorima koje imaju sa izdavačima i distributerima", stoji na sajtu Spotifaja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa