Evropa

Velika Britanija planira da pojača vojno prisustvo u Severnoj Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2023

-

18:13

Velika Britanija planira da pojača vojno prisustvo u Severnoj Evropi
RFA Argus - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija je danas saopštila da planira da pojača vojno prisustvo u Severnoj Evropi, uključujući raspoređivanje 20.000 vojnika u tom regionu naredne godine, kako bi se pomoglo u zaštiti kritične infrastrukture zbog sve većih strahovanja od ruske sabotaže.

Britanski premijer Riši Sunak prethodno se sastao sa zvaničnicima i šefovima država na samitu posvećenom saradnji u sferi odbrane koji se održava na ostrvu Gotland u Švedskoj, prenosi Rojters.

Britanija će u region Severne Evrope uputiti 20.000 vojnika, mornara, marinaca i pilota, kao i osam brodova Kraljevske mornarice i grupu aviona lovaca i vojnih helikoptera.

Oni će učestvovati u vežbama zajedno sa snagama više zemalja i vršiti izviđanje iz vazduha.

Grupa nordijskih i baltičkih država, kao i Holandija i Britanija sastale su se u Švedskoj u okviru samita posvećenog saradnji u sferi odbrane, nekoliko dana nakon što su oštećeni gasovod i kabl za prenos podataka u Finskom zalivu. 

Finski zvaničnici su naveli da je to rezultat "spoljne aktivnosti" što je podstaklo zabrinutost u širem Nordijskom regionu.

"Ove nedelje smo još jednom videli da se naša bezbednost ne može uzimati zdravo za gotovo. Od ključnog značaja je da budemo ujedinjeni protiv onih koji imaju zle namere", poručio je Sunak.

Komentari (0)

Evropa