Evropa

Makron potvrdio da je Francuska mobilisala 7.000 vojnika zbog napada u Arasu

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2023

-

09:56

Makron potvrdio da je Francuska mobilisala 7.000 vojnika zbog napada u Arasu
Makron potvrdio da je Francuska mobilisala 7.000 vojnika zbog napada u Arasu - Copyright Tanjug AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron je naredio mobilizaciju 7.000 vojnika kako bi se intenzivirale bezbednosne patrole u zemlji, saopštila je danas Jelisejska palata, dan nakon što je u gradu Arasu, na severu Francuske, 20-godišnji islamski ekstremista na smrt izboo nožem učitelja lokalne gimnazije.

U Francuskoj je u petak, nakon tog napada, proglašen najviši stepen bezbednosne uzbune, prenosi Rojters.

Makronov kabinet je saopštilo da će vojna mobilizacija biti sprovedena do ponedeljka uveče i da će trajati do daljeg uz redovne patrole u ​​većim gradskim centrima i popularnim turističkim lokalitetima.

Kabinet francuskog predsednika je potvrdio da su francuske bezbednosne snage sprečile još jedan "pokušaj napada" u drugom regionu, ne navodeći o kojem regionu je reč.

Škola u Arasu je bila meta varvarskog islamističkog terorizma", rekao je Makron nakon posete školi, rekavši da je žrtva "verovatno spasila mnoge živote" svojom hrabrošću u pokušaju da blokira napadača, preneo je portal Frans 24.

Policija je uhapsila osumnjičenog napadača Mohameda Mogučkova, poreklom iz Čečenije, republike Ruske Federacije locirane u pretežno muslimanskom regionu južnog Kavkaza.

On je već bio evidentiran u francuskom nacionalnom bezbednosnom registru, označen kao potencijalna bezbednosna pretnja i pod elektronskim i fizičkim nadzorom francuske unutrašnje službe bezbednosti DGSI, preneli su francuski mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen rekao je u petak da je napad u Arasu povezan sa događajima na Bliskom istoku, gde Izrael vodi vojnu ofanzivu protiv Hamasa, palestinske militantne organizacije, koja je prošle subote izvršila napade na Izrael.
 

Komentari (0)

Evropa