Evropa

Nemačka obavestila EU o privremenim kontrolama na poljskoj, češkoj i švajcarskoj granici

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2023

-

17:53

Nemačka obavestila EU o privremenim kontrolama na poljskoj, češkoj i švajcarskoj granici
Nemačka granica - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber, File

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je danas obavestila izvršni organ Evropske unije o privremenim graničnim kontrolama na svojim granicama sa Poljskom, Češkom i Švajcarskom, čime je napravila korak dalje od prošlomesečnog poteza kada je ojačala kontrolu na istočnoj granici.

To bi omogućilo Nemačkoj da obavlja iste sistematske provere na granici koje je sprovodila na granici sa Austrijom od 2015. godine, preneo je AP.

Najavljeni nacrt zakona olakšaće deportacije neuspelih tražilaca azila.

Vlada u Berlinu je protekle nedelje reagovala na veliki pritisak da se ozbiljnije bavi dolaskom velikog broja migranata, nakon nekoliko državnih izbora koji su doneli loše rezultate za vladajuće stranke i uspon krajnje desničarske Alternativu za Nemačku.

Kancelar OIaf Šolc sastao u petak sa opozicionim liderom i dva vodeća guvernera država radi, kako je rekao, "prijateljske i konstruktivne razmene" o pitanjima migracija.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer prošlog meseca je naredila da se pojačaju granične provere na istočnim granicama Nemačke sa Poljskom i Češkom, a navela je da "poslovi krijumčara ljudi postaju sve brutalniji i beskrupulozniji", ukazujući na nesreću na bavarskom autoputu u petak.

Tada je poginulo sedam ljudi, nakon što se kombi pretovaren migrantima prevrnuo, kada je vozač ubrzao kako bi izbegao policijsku proveru.

"Neophodno je preduzeti sve moguće mere kako bi ovaj okrutni posao bio zaustavljen i potrebno nam je efikasno ograničenje neregularne migracije da bismo rasteretili naše opštine", navela je Fezer.

Dodala je da policija "sada može fleksibilno da koristi ceo paket mera granične policije, u skladu sa trenutnom situacijom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa