Evropa

Makron zatražio formiranje ZSO i pozvao Vučića da osudi događaje u Banjskoj: "Doprinelo bi povratku zatišja"

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2023

-

12:43

Makron zatražio formiranje ZSO i pozvao Vučića da osudi događaje u Banjskoj: "Doprinelo bi povratku zatišja"
Makron zatražio formiranje ZSO i pozvao Vučića da osudi događaje u Banjskoj: "Doprinelo bi povratku zatišja" - Copyright Tanjug/AP/Carl Court

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je danas u Tirani na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na KiM, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića da osudi napade u Banjskoj 24. septembra. Makron je na konferenciji za medije sa premijerom Albanije Edijem Ramom ocenio "da bi Vučićeva osuda napada doprinela povratku zatišja" na severu KiM, prenosi Reporteri.

Istakao je da vlasti u Prištini i Beogradu treba da ponovo organizuju izbore na severu KiM i obezbede učešće Srba na izborima.

"Očekujemo od srpskih i kosovskih vlasti da reorganizuju izbore, da Srbi na njima učestvuju, kao i potpuno formiranje Udruženja (ZSO). Očekujem da će Vučić biti odgovoran i isto očekujem od kosovskog predsednika i premijera", rekao je Makron.

On je podsetio da je Francuska stopirala bezvizni režim za Kosovo jer Priština "nije održala reč".

"Jasno kažem, verovali smo vam za vize, slučaj je obustavila Francuska jer se radi o poštovanju date reči i reč se ne drži. Očekujem da će strane krenuti napred i to je uslov mira na celom prostoru“, dodao je on.

"Određivanje konkretnih datuma za članstvo nema smisla"

Za francuskog predsednika Emanuela Makrona određivanje konkretnih datuma za članstvo neke zemlje u Evropskoj uniji nema smisla.

"O evropskim integracijama odlučuju reforme koje preduzimaju države u procesu pridruživanja", rekao je on.

Govoreći o evropskoj perspektivi Albanije i Zapadnog Balkana i rekao je da je "nemoguće danas, u vreme kada je Evropa u teškim vremenima, između ponovljenih ratova i podsticanog ekstremizma, da se kontinent zamisli bez Albanije ili Balkana", prenosi Albanian post.

Evropa se suočava s oživljavanjem islamskog terorizma, sve evropske države su ranjive

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da se Evropa suočava s oživljavanjem islamskog terorizma i da su "sve evropske države ranjive".

"Videli smo to ponovo i juče u Briselu, sve evropske države su ranjive", rekao je Makron na konferenciji za medije u Tirani.

On je rekao da postoji "izvestan povratak islamskog terorizma", prenosi TV BFM.

Makron je izrazio solidarnost s Belgijom, gde je juče napadač, poreklom iz Tunisa, ubio dve, a ranio jednu osobu u predgrađu Brisela. Prošle sedmice u francuskom gradu Arasu, mladić poreklom iz ruske republike Ingušetije ubio je u jednoj gimnaziji profesora i dve osobe ranio.

Komentari (0)

Evropa