Evropa

Belgijski premijer: Smanjen nivo bezbednosne pretnje za Brisel

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2023

-

23:40

Belgijski premijer: Smanjen nivo bezbednosne pretnje za Brisel
Belgijski premijer: Smanjen nivo bezbednosne pretnje za Brisel - Copyright Tanjug AP/Sylvain Plazy

veličina teksta

Aa Aa

Nivo bezbednosne pretnje za Brisel smanjen je na nivo 3 sa nivoa 4, izjavio je danas belgijski premijer Aleksander de Kro, napominjući da je nivo pretnje za zemlju u celini zadržan na drugom najvišem nivou. 

"Uspeli smo da neutrališemo krivca, tako da više nema neposredne pretnje", rekao je De Kru na konferenciji za novinare, povodom odluke da se smanji nivo pretnje za Brisel, prenosi Rojters.

Naoružani napadač iz Tunisa osumnjičen da je ubio dva švedska navijača u Briselu, preminuo je danas nakon što ga je policija upucala u kafiću, nekoliko sati nakon napada.

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da je taj napad pokazao da Evropa mora da pojača bezbednost da bi se zaštitila.

Britanski MI5: Teroristi bi mogli da budu inspirisani Hamasovim akcijama

Generalni direktor MI5 Ken Mekalum rekao je danas da ta britanska bezbednosna agencija "poklanja veliku pažnju" islamistima u Velikoj Britaniji, zbog straha da bi događaji na Bliskom istoku mogli da ih inspirišu da izvedu terorističke zločine.

Mekalum je upozorio da islamistički radikali, kao i antisemiti i neonacisti, predstavljaju pretnju jevrejskoj zajednici nakon "monstruoznih napada" Hamasa na Izrael, prenosi londonski Tajms. 

"Teroristi mogu da crpe inspiraciju ne samo iz stvari koje vide u Velikoj Britaniji, već i iz dešavanja na Bliskom istoku ili negde drugde", rekao je Mekalum na sastanku šefova obaveštajnih službi SAD, Kanade, Australije, Novog Zelanda i Velike Britanije.

Prema njegovim rečima, novonastala situacija bi mogla da inspiriše i Iran, jer je reč o "neprijateljskoj državi koja je povezana sa više desetina ubistava i otmica u Velikoj Britaniji".

"Svet se suočava sa najvećom pretnjom od kraja Hladnog rata", smatra Mekalum.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa