Evropa

U Rusiji uhapšena novinarka RSE, optužena da se nije registrovala kao "strani agent"

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

08:36

U Rusiji uhapšena novinarka RSE, optužena da se nije registrovala kao "strani agent"
U Rusiji uhapšena novinarka RSE, optužena da se nije registrovala kao "strani agent" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruske vlasti uhapsile su novinarku Radija Slobodna Evropa (RSE) koji finansira SAD, pod optužbom da se nije registrovala kao "strani agent", saopšteno je iz te medijske kuće.

Alsu Kurmaševa, koja ima rusko i američko državljanstvo, drugi je američki novinar koji je priveden u Rusiji ove godine, prenosi Rojters. Evan Gerškovič, dopisnik Volstrit džornala, uhapšen je u martu pod optužbom za špijunažu, što on negira. 

Ruska novinska agencija Tatar-Inform saopštila je da Kurmaševa nije bila registrovana kao "strani agent", dok je prikupljala informacije o vojnim aktivnostima Rusije. Ona bi mogla da se suoči sa zatvorskom kaznom do pet godina, navodi RSE, koji je tražio njeno oslobađanje.

Kurmaševa je živela u Pragu do maja, kada je otputovala u Rusiju zbog "porodične vanredne situacije", navodi RSE.

Njena dva pasoša zaplenjena su 2. juna kada je pokušala da se vrati u Prag i kažnjena je zato što nije obavestila ruske vlasti o svom američkom državljanstvu. Kurmaševa je čekala da joj vrate dokumente kada je 18. oktobra privedena po novoj optužbi, navodi RSE.

Prema ruskom zakonu, pojedinci i organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva mogu biti proglašeni stranim agentima, što potencijalno urušava njihov kredibilitet u ruskoj javnosti.

Komentari (0)

Evropa