Evropa

Švedska čeka zahtev Crne Gore za ekstradiciju jednog od kopača tunela

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

09:39

Švedska čeka zahtev Crne Gore za ekstradiciju jednog od kopača tunela
Švedska čeka zahtev Crne Gore za ekstradiciju jednog od kopača tunela - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državljaninu Srbije Vladimiru Eriću, osumnjičenom za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, švedsko tužilaštvo je odredilo pritvor i čeka zahtev Crne Gore za izručenje.

"Erić Vladimiru je sada određen pritvor i čekamo zahtev Crne Gore za ekstradiciju. Krivično delo koje se pominje u crvenoj poternici je 'teška krađa', ali pretpostavljamo da ćemo više detalja o tome dobiti u zahtevu Crne Gore za ekstradiciju", saopšteno je iz švedskog tužilaštva za portal RTCG.

Naveli su da Ministarstvo pravde u Švedskoj brine o prikupljanju zahteva za ekstradiciju i da će to biti komunikacija sa crnogorskom stranom. 

"Ne posedujemo više detalja o tome kako je uhapšen, ali sada je zadržan u pritvoru dok čekamo zahtev za ekstradiciju", navodi se u odgovoru tužilaštva.

Kako je ranije rečeno iz Ministarstva pravde Švedske, Erić može da se ne saglasi sa ekstradicijom, a u tom slučaju konačnu odkuku će doneti Vrhovni sud i Vlada te zemlje.

"Dakle, pre nego što Vlada donese odluku o zahtevu za ekstradiciju, mora se tražiti mišljenje od Kancelarije glavnog tužioca. Ako lice čije je izručenje zatraženo ne pristane na izručenje, Tužilaštvo predaje predmet i svoje mišljenje Vrhovnom sudu, koji ispituje da li postoje smetnje za ekstradiciju po Zakonu o ekstradiciji. Vrhovni sud zatim predmet predaje Vladi na konačnu odluku o ekstradiciji“, naveli su iz švedskog resora pravde za portal RTCG.

Erić je uhapšen u petak na osnovu međunarodne poternice Interpola Podgorica na aerodromu, na izlasku iz zemlje. Na poternici su i dalje osumnjičeni za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Veljko Marković, Milan Marković i Dejan Jovanović, takođe državljani Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa