Evropa

Ministri unutrašnjih poslova EU danas o migracijama i bezbednosnim izazovima

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

10:51

Ministri unutrašnjih poslova EU danas o migracijama i bezbednosnim izazovima
Ministri unutrašnjih poslova EU danas o migracijama i bezbednosnim izazovima - Copyright AP/Ronald Wittek

veličina teksta

Aa Aa

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije sastaju se danas u Luksemburgu, kako bi razgovarali o migracijama i bezbednosnim izazovima u okolnostima uticaja rata između Izraela i Hamasa i nakon napada Molotovljevim koktelima na berlinsku sinagogu i ubistava u Belgiji i Francuskoj od strane osumnjičenih islamističkih ekstremista.

Ministri će razgovarati o implikacijama stanja na Bliskom istoku na unutrašnju bezbednost u državama članicama, prenosi AP.

U Briselu su pre dva dana u terorističkom napadu ubijene dve osobe, a u Francuskoj je u petak mladi radikalizovani islamista ubio profesora na severu zemlje, dok je sredu nekoliko regionalnih aerodroma evakuisano nakon "dojava o bombi" poslatih elektronskom poštom.

Zbog povećane opasnosti od novog napada, bezbednosna uzbuna u zemlji podignuta je na najviši stepen.

Lideri Belgije i Švedske i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećali su juče da će pooštriti bezbednost granica i pojačati repatrijaciju nakon što je ilegalni migrant iz Tunisa ubio dvojicu Šveđana u Briselu. 

"Moramo da se pozabavimo višestrukim uticajima kontinuirane krize na Bliskom istoku, a deo toga je da procenimo sve moguće posledice po nas u Evropskoj uniji.To podrazumeva zaštitu naših jevrejskih zajednica, ali i zaštitu od opšte klime islamofobije kojoj nema mesta u našem društvu", saopštio je danas u Luksemburgu potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas.

Propalestinski skupovi su održani u nekoliko evropskih gradova od početka rata Izraela i Hamasa  u Pojasu Gaze,a Francuska ih je zabranila. 

Nemačka je takođe obećala da će preduzeti oštrije mere protiv Hamasa, koji se već nalazi na listi terorističkih organizacija EU.

Nakon što su napadači u sredu bacili dva Molotovljeva koktela na berlinsku sinagogu, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da "nikada nećemo prihvatiti da se vrše napadi na jevrejske institucije".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa