Evropa

U Švedskoj otkriveno da su bivši džihadisti zaposleni u školama

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2023

-

09:53

U Švedskoj otkriveno da su bivši džihadisti zaposleni u školama
ISIS - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od 83 osobe koje su se vratile u Švedsku sa teritorije pod kontrolom Islamske države, 21 sada radi sa decom, mladima i ugroženima, objavio je švedski list Ekspresen.

Prema istraživanju koje je list sproveo, oni su bili zaposleni u centrima za razonodu, predškolskim ustanovama, ali i socijalnim službama, prenosi Euraktiv.

Kako se navodi, uprkos upozorenjima bezbednosnih službi, da bivši džihadisti mogu da doprinesu radikalizaciji i regrutovanju u Švedskoj, ukupno 24 bivših boraca ISIS-a je našlo posao u javnim službama.

Švedska ministarka liberalnog obrazovanja Lota Edholm izjavila je tim povodom da je politika Švedske o povratku i kontroli bivših švedskih islamističkih boraca "naivna".

"Potpuno je neprihvatljivo da ljudi koji su teroristi ISIS-a rade u švedskim školama, zabavnim centrima i slično. To ne bi trebalo dozvoliti", rekla je ona.

List navodi i slučaj bivšeg džihadiste ranije ove godine, koji je osuđen po takozvanom Zakonu o putovanju, koji zabranjuje ljudima da putuju na teritorije koje su pod kontrolom ISIS-a, ali je tri meseca nakon odsluženja kazne našao posao kao zamenik zamena omladinskog radnika u Geteborgu, jer to konkretno delo nije zabeleženo u njegovoj krivičnoj evidenciji.

"Školski sistem mora da shvati da smo danas u drugačijoj situaciji. Morate dobiti odgovarajuće reference kada zapošljavate ljude, čak i za ljude koji mogu biti angažovani samo na zamenskom poslu", rekla je Edholm.

Komentari (0)

Evropa